Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Liceenii de la Neculce, Kiritescu si Cosbuc pun Bucurestiul

pe harta europeană a mobilităţii durabile

15 liceeni de la Colegiul Naţional „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiriţescu”, respectiv Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti vor face timp de un an campanie mersului la şcoală pe bicicletă, în cadrul proiectului BikeMyWay to School. Miza este aceea de a pune capitala României pe harta oraşelor European Mobility Week 2013, Bucureştiul nefiind printre cele 21 de oraşe din ţară care au aplicat până acum măsuri permanente pentru favorizarea transportului durabil, cu bicicleta.

Proiectul BikeMyWay to School demarat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin programul „Youth In Action” îşi propune ca, în intervalul noiembrie 2012 – septembrie 2013, să mobilizeze 30 de elevi de liceu din două oraşe europene (Bucureşti şi Lovech, Bulgaria) să găsească şi să promoveze soluţii practice care să transforme mersul la şcoală pe bicicletă într-o realitate uzuală, încurajată de o infrastructură solidă. Liceele româneşti care au răspuns invitaţiei organizatorilor sunt Colegiul Naţional „Ion Neculce”, Liceul Tehnologic „Costin C. Kiriţescu”, respectiv Colegiul Național Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti.

Dezbaterea de astăzi de la Colegiul Neculce i-a implicat în dialogul cu liceenii atât pe profesorii coordonatori din cele trei licee, pe membrii organizaţiilor neguvernamentale organizatoare cât şi pe cei câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale care au răspuns invitaţiei – Primăria Municipiului Bucureşti (Direcţia de Mediu), respectiv Primăria Sectorului 6. Liceenii au adresat întrebări incomode acestora din urmă atragându-le atenţia asupra nenumăratelor obstacole pe care le întâlnesc atunci când vor să se deplaseze cu bicicleta şi mai ales asupra lipsei de reacţie a autorităţilor în faţa propunerilor concrete care vin de la cetăţeni.

BikeMyWay împrumută şi dezvoltă o temă europeană – bicicleta ca alternativă de transport durabil – şi îşi propune să activeze două seturi de aptitudini pentru tinerii participanţi: (1) skill-uri democratice, prin educarea capacităţii de advocacy în relaţie cu autorităţile locale şi centrale şi (2) conştientizarea beneficiilor transportului durabil pentru oraş şi mediu. În cadrul proiectului, participanţii vor cartografia şi analiza infrastructura velo din Bucureşti, vor propune un plan pentru îmbunătăţirea ei şi vor încerca să implementeze acel plan prin atragerea sprijinului comunităţii şi prin metode de advocacy în faţa autorităţilor relevante. Proiectul va atrage elevii într-un proces continuu de învăţare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentări interactive, traininguri) şi coaching de la experţi în advocacy şi politici de mediu.

Miza proiectului este implementarea celor 6 planuri distincte de advocacy pentru transport sustenabil generate 100% de elevi precum şi participarea Bucureştiului şi a oraşului Lovech cu cât mai multe acţiuni la Săptămâna Europeană a Mobilităţii din septembrie 2013.

Bucureştiul este a doua cea mai poluată capitală europeană, cu un aer periculos pentru sănătatea locuitorilor săi, iar principalul generator de poluare atmosferică este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului în București. Efecte asupra sănătații”, limitele pulberilor în suspensie (PM), a căror principală sursă este traficul rutier, sunt depășite constant în toate zonele capitalei. În același timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vieţii în capitalele UE arată că Bucureştiul este codaş în privința utilizării bicicletei ca alternativă la transportul cu maşina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta faţă de 59.6% în Copenhaga.

BikeMyWay este un proiect al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa respectiv cu Ecomission 21 Century şi Society for Investigation Practices (Bulgaria).

Bucuresti, 28.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *