free download 78 travel guides written by experts

Puiul de urs Nastia s-a mutat intr-o noua casa

VIER PFOTEN a adus-o intr-o rezervatie de ursi nou construita in Ucraina

Organizatia internationala VIER PFOTEN a transferat-o ieri pe micuta ursoaica Nastia de la gradina zoo din Lutsk in noul tarc construit la Jitomir, la 159 de kilometri de Kiev. Desi transferul o includea si pe mama Nastiei – Masha – administratia gradinii zoo a refuzat in ultimul moment sa o predea organizatiei.

VIER PFOTEN a construit noua rezervatie cu sprijinul organizatiei 30 Millions d’Amis. Tarcul are 6.500 de metri patrati, este impartit in trei sectoare si ofera, pe langa spatiul extrem de generos, multi copaci pentru catarat si bazine cu apa.

Transferul, care a putut fi urmarit live pe Internet, s-a desfasurat cu bine. Nastia nu a avut nevoie de anestezie pentru ca, spre bucuria medicilor, a putut fi atrasa in cusca de transport cu mancarea ei favorita – struguri si paine cu miere.

Pentru mama Nastiei – Masha – lucrurile s-au dovedit mai dificile. Desi cu cateva zile inainte fusese de acord sa o dea si pe Masha, administratia gradinii zopo din Lutsk a refuzat brusc sa mai coopereze, in mod evident pentru a profita de faptul ca Masha va fata in curand. Puiul inca nenascut a fost deja vandut unor comercianti, iar VIER PFOTEN poate dovedi acest lucru printr-un material video cu camera ascunsa.

Dr. Amir Khalil de la VIER PFOTEN a incercat pana in ultimul moment sa negocieze predarea ursoaicei, insa in zadar. Dupa o discutie cu primarul orasului Lutsk, Mikola Romaniuc, s-a decis ca negocierile sa fie reluate in urmatoarele zile. „Suntem optimisti ca situatia se va rezolva cu bine. In mod evident, primarul a fost dezinformat cu privire la intentiile reale ale gradinii zoo. A fost socat sa afle realitatea, respectiv intentia gradinii de a vinde puiul de urs, iar acum este foarte interesat sa rezolve aceasta problema. Am primit un sprijin foarte puternic si din partea presei care a acoperit evenimentul“, a declarat Dr. Amir Khalil, seful proiectului Ucraina al VIER PFOTEN.

In mai 2012, Nastia a fost smulsa in mod brutal de langa mama ei pentru a fi vanduta de catre Zoo Lutsk unor comercianti de animale fara scrupule din Vinitsia. In iunie, VIER PFOTEN a dat publicitatii o inregistrare video socanta cu puiul de urs plangand si tipand in momentul in care era inghesuit intr-o cusca foarte stramta. In timp ce cusca era urcata intr-o masina, mama puiului se agita in cusca, vizibil stresata. Materialul video a socat o lume intreaga.

Dr. Amir Khalil a confiscat-o oficial pe Nastia in luna iulie si a adus-o de la Vinitsia inapoi la Zoo Lutsk, langa mama ei.

Aici, ambele animale au primit ingrijire si protectie din partea membrilor VIER PFOTEN. In paralel, organizatia a inceput constructia Centrului de Salvare a Ursilor „Nadia“ din Jitomir. In limba ucraineana, „nadia“ inseamna speranta.

Ieri dimineata, la gradina zoo din Lutsk, Nastia a fost convisa sa intre de bunavoie in cusca de transport. Dupa calatoria de 3 ore de la Zoo Lutsk pana la Jitomir, Nastia a fost introdusa in noul tarc, unde dispune de un spatiu generos, copaci in care sa se catere si un bazin cu apa in care sa inoate. A iesit imediat din cusca de transport si a inceput sa inspecteze noul loc. „Asteptam de mult timp acest moment minunat. In sfarsit, Nastia poate duce o viata frumoasa, in concordanta cu nevoile speciei ei. Acum se afla intr-un loc sigur, unde VIER PFOTEN va avea grija de ea“, a mai spus Dr. Khalil.

Nastia este doar unul dintre cei 5 ursi salvati in ultimele luni de VIER PFOTEN. Desi vanzarea animalelor de la zoo catre cumparatori privati este interzisa in Ucraina, acest tip de comert infloreste. „Pedeapsa pentru o astfel de fapta este o amenda de doar 60 de euro. Cerem guvernului de la Kiev sa inaspreasca legea si sa impuna pedepse mai dure care sa descurajeze comerciantii fara scrupule“, a spus Dr. Amir Khalil.

In Ucraina, circa 80 de ursi traiesc in captivitate, in conditii mizere. Multi dintre ei sunt tinuti in custi foarte stramte in apropiere de benzinarii, restaurante sau hoteluri si sunt pusi sa faca tot felul de trucuri pentru a distra turistii. VIER PFOTEN intentioneaza sa salveze si alti ursi pentru a le oferi o viata mai apropiata de nevoile lor. Noul centru de salvare a ursilor din Jitomir va deveni o noua casa pentru cel putin alti doi ursi, in viitorul apropiat.

VIER PFOTEN are multi ani de experienta in lucrul cu ursii bruni, avand deja trei rezervatii in Austria, Bulgaria si Germania.

Bucuresti, 28.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *