free download 78 travel guides written by experts

Cântăreaţa Analia Selis, muzicianul Mariano Castro şi regizoarea Alice Barb sunt ambasadorii “Săptămânii Europene de Tango” în România

Românii vor avea acces gratuit la cursuri de tango, demonstrații în aer liber, concerte, sesiuni informative și evenimente culturale în cadrul Săptămânii Europene a Sportului

Cântăreaţa argentiniană Analia Selis, muzicianul argentinian Mariano Castro (dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy), alături de regizoarea de teatru Alice Barb, sunt ambasadorii Săptămânii Europene de Tango, care va fi organizată în premieră în România şi în Europa, în perioada 10-17 septembrie, la Bucureşti şi Buşteni. Evenimentul Tango 4 all – Săptămâna Europeană de Tango va fi o sărbătoare fără precedent în România, dedicată celui mai fascinant dans de societate şi celui mai artistic dintre dansurile sportive, tangoul. Graţia, ritmul, tehnica şi sincronizarea vor da tonul cunoaşterii celor mai diverse stiluri de tango şi a tuturor artelor asociate cu acesta.

FotoVirgil Oprina

Agenda evenimentului va propune publicului român cursuri gratuite de tango, dar şi demonstraţii de măiestrie oferite de maeştri şi instructori de tango de nivel internaţional, proiecţii de film şi evenimente culturale, concerte, sesiuni informative şi expoziţii. Intrarea este liberă la evenimentele dedicate publicului larg şi contra cost la workshop-urile şi demonstraţiile de măiestrie oferite de personalităţile invitate. Săptămâna Europeană de Tango va fi celebrată şi de o serie de Şcoli de tango, româneşti sau străine, care au pregătit programe speciale pentru public. În România sunt peste 3.000 de dansatori de tango şi peste 40 de scoli de tango.

“Tango 4 All este un proiect foarte frumos şi, aşa cum îi spune şi titlul, este despre tango pentru toată lumea: concerte, proiecţii de film, lecţii de dans deschis, pentru toată lumea”, spune cântăreaţa argentiniană Analia Selis, unul dintre ambasadorii evenimentului, care invită publicul larg, cu onestitatea și bucuria ei inconfundabilă, să simtă pasiunea şi perfecţiunea tehnică a tangoului argentinian. Analia are o educație muzicală extraordinară: a absolvit ca “profesor de muzică” de la “Universitatea de Muzică” din Tucuman, Argentina. Între 1997 şi 2001 a studiat la “Longy Scholl of Music” din Boston, unde l-a întâlnit pe talentatul violoncelist român Răzvan Suma, cu care s-a căsătorit și s-a mutat în România. Analia Selis va susţine un Concert special, intitulat “Luna Tango”, pe 16 septembrie, la Casa Artelor, alături de unul dintre partenerii săi preferaţi, conaţionalul Mariano Castro.


Mariano Castro este muzician, pianist şi chitarist, dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy (2009 şi 2010) la categoria “Cel mai bun album tango”. Născut la Buenos Aires, în 1975, Mariano José Castro a absolvit Conservatorul Muzical Melani alături de Vera Anosova, Rubén Ferrero, Norman Simmons, Nicolás Ledesma. În cariera sa de interpret, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de rock, jazz, tango, folclor şi muzică clasică, precum şi ca solist de pian şi chitară. Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, recunoscut la nivel mondial, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Muzicianul va celebra tangoul oferind publicului un concert special, în data de 9 septembrie, alături de Omar Massa la un instrument foarte rar, bandoneon, la Casa Artelor. Omar Massa este Ambasadorul muzicii Piazzolla alături de artiști precum Placido Domingo, şi este mereu prezent pe scenele marilor orchestre din SUA , Europa și Asia. Intrarea la concert este de 25 RON.

Regizoarea Alice Barb, care este şi managerul Centrului Cultural Casa Artelor din Sectorul 3 (Str. Mircea Vodă nr. 5), invită publicul larg la amplul program de manifestări artistice care vor avea loc aici. “În calitate de iubitoare de tango, îmi face plăcere să vă invit la un adevărat maraton de tango pe care Casa Artelor îl va organiza alături de Asociaţia Cultură şi Tango, în cadrul căruia vom avea nu mai puţin de 12 seri de tango la noi la sediu. Vom avea concerte, invitaţi din mai multe ţări, dansatori şi profesori de tango, cursuri, expoziţii, proiecţii de film. Vă invit cu mare drag la Casa Artelor ca să vă bucuraţi de pasiunea, frumuseţea şi eleganţa unuia dintre cele mai frumoase dansuri care s-au inventat vreodată, într-unul dintre cele mai elegante şi mai frumoase spaţii culturale din Bucureşti”, declară regizoarea Alice Barb.


Alţi ambasadori speciali ai Săptămânii Europene de Tango sunt:
– La Morocha (Alina Dumitrescu), cea care a readus tango-ul în România (pe filiera Buenos Aires). A înființat în 2004 prima școala de Tango Argentinian din România – El Tango – împreună cu Cătălin Dumitrescu. A luat lecții cu profesori de tango renumiţi din Buenos Aires. În prezent este invitată la marile festivaluri de tango ca și DJ și contribuie la dezvoltarea întregii comunități de tango din România.
– Carmen Podgorean este mamă, soție, diplomat, dansatoare de tango argentinian și dansuri latino, o suţinătoare a culturii și artei în România, Ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Argentina și Republica Paraguay.

Printre cele mai importante evenimente care vor avea loc la Bucureşti se numără:
– Ceremonia de deschidere care va avea loc pe 9 septembrie, la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului
– Un seminar internaţional destinat profesorilor de tango/dans din Europa, pe 10 septembrie, la Institutul Cervantes, unde accesul se va face prin rezervare pe email. Vor participa profesori de tango din cele 5 ţări partenere (care vor pune bazele unei federaţii internaţionale de tango argentinian)
– Proiecţia filmului ”Norma”, dedicat dansatoarei-fenomen nonagenare din Argentina, pe 12 septembrie, la Institutul Cervantes
– O zi a Porţilor Deschise în care Şcolile de tango din România, partenere în proiect, vor oferi cursuri gratuite de tango
– Evenimente în aer liber cu demonstraţii de tango, printre care o demonstraţie outdoor  la Casa Artelor, pe 10 septembrie
– O Gală specială de Tango la Palatul Bragadiru (lângă Palatul Parlamentului), pe 11septembrie, orele 19-20, cu intrare gratuită
– Expoziţia în aer liber “Istoria tango-ului” de la Casa Artelor.

Personalităţile care vor susţine masterclass-uri şi demonstraţii de măiestrie la Bucureşti şi Buşteni, laureaţi la Campionatele Mondiale şi Europene de profil, sunt: Maestro Carlos Enrique Maturano Luissi & Heide Maria Schmollgruber (Austria), Claudio Forte & Barbara Carpino (Italia), Dimitris Biskas & Mariana Patsarika (Franţa), Andrea Pirity & Laszló Budai (Ungaria). Din România, perechea Lucian Stan & Raluca Aldea s-a remarcat prin accederea în finala probei de Tango Escenario şi semifinala probei de Tango Salon la Campionatul European de Tango din Cervia, Italia, 2016.

Proiectul “Tango for all”, iniţiat de 6 ONG-uri din 5 țări europene (România, Italia, Franţa, Austria, Ungaria) şi inclus în cadrul Programului Erasmus+, are ca obiectiv creșterea participării europenilor de toate vârstele în activități de cunoaştere a dansului/tango-ului şi a comunităţilor de tango argentinian. Proiectul va implica circa 50 de profesori de tango din Europa, aproximativ 300 de participanți la evenimentele locale din fiecare țară participantă la proiect și aproximativ 3.000 de participanți la evenimentul “Săptâmana Europeană de Tango” din România.

Mai multe detalii despre eveniment şi agenda completă sunt disponibile la adresele:
//tangoact.ro/
//4all.tangoact.ro/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *