free download 78 travel guides written by experts

Un turneu national fara precedent in Romania: Vioara lui George Enescu la sate

„În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere.

Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu şi-a continuat cu şi mai mare energie activitatea, întâi la Bucureşti, apoi în Moldova.

A dat numeroase recitaluri, concerte şi spectacole prin spitale, şcoli, cazărmi.

Mulţi dintre ascultători, întorcându-se acasă de la aceste concerte îşi spuneau: Ce fericire să ai un asemenea artist!  Lăudată fie vioara şi bagheta lui! ” (fragmente din cartea Povestea vieţii lui George Enescu de George Zbârcea)

A trecut aproape un secol de atunci şi doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani. În satele din România.

Astfel s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu la sate, la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”) şi pe Horia Mihail şi unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul şi sudul României.

Turneul va începe chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi va continua în alte şapte sate din ţară. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Enescu s-a născut în Liveni, un sat din inima Moldovei, a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii şi a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compoziţii ale sale: Rapsodiile Române. Astăzi, vioara Guarneri care a aparţinut lui George Enescu se reîntoarce, în mâinile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a născut marele artist: în satul românesc. Violonistul care dă viaţă de câţiva ani viorii enesciene şi pianistul Horia Mihail vor susţine un turneu naţional fără precedent în România: între 22 şi 31 octombrie 2012 cei doi artişti vor poposi în opt aşezări rurale din România.

Turneul inspirat denumit “Vioara lui George Enescu la sate” este o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor cânta în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Turneul va începe chiar într-un sat din comuna în care s-a născut Enescu şi va continua în Regiunea Nord-Est – judeţul Botoşani în satul Băluşeni, Regiunea Sud Est – judeţul Brăila, în Măraşu şi Maxineni, Regiunea Sud Muntenia – judeţul Ialomiţa, în comunele Borduşani, Cosâmbeşti şi Ciochina şi în judeţul Călăraşi, în comuna Dor Mărunt.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.

Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional ”George Enescu”. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va calatori alături de aceştia pe parcursul turneului.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro.

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat “Transilvan” – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul “N. Paganini” – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul “Fritz Kreisler” – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional “Zino Francescatti” – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care “Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră” de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând “Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura “Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee “Stradivarius”. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu "Duelul viorilor" susţinute alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a.

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:
Comuna George Enescu, sat Dumeni – Grădiniţa Dumeni – 22.10, ora 12.00.
Comuna Băluşeni, sat Băluşeni – Căminul cultural Băluşeni – 22.10, ora 18.00.
Comuna Măraşu, sat Băndoiu – Şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu – 24.10, ora 16.00.
Comuna Măxineni, sat Latinu – Căminul cultural Latinu – 25.10, ora 16.00.
Comuna Borduşani, sat Borduşani – Căminul cultural Borduşani – 26.10, ora 17.00.
Comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti – Şcoala Ghimbăşani – 29.10, ora 17.00.
Comuna Ciochina, sat Ciochina – Căminul Cultural Ciochina – 30.10, ora 17.00.
Comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt – Şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt – 31.10, ora 17.00.
Organizatori : Radio România Cultural şi Accendo.
Coproducători: Radio România Regional şi TVR.
Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Muzeul Naţional “George Enescu”, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Societatea de muzică veche.
Transportat de DACIA.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio Antena satelor, Radio Iaşi, Şapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agenţia de carte, Cocor, Cocor Media Channel, Accente.

Biletele pentru concertul de la Bucureşti de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19.00, sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Bucuresti, 19.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *