free download 78 travel guides written by experts

Un centru al UE de combatere a criminalitatii informatice menit sa lupte impotriva infractorilor

si sa ii protejeze pe consumatorii online

Se estimează că, în întreaga lume, peste un milion de persoane sunt în fiecare zi victime ale criminalității informatice. Costul criminalității informatice ar putea atinge o valoare totală de 388 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Comisia Europeană a propus înființarea unui centru european de combatere a criminalității informatice care să contribuie la protejarea cetățenilor și a întreprinderilor europene împotriva acestor amenințări informatice tot mai frecvente. Centrul va fi instituit în cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos). Centrul va fi punctul focal european în combaterea criminalității informatice și va viza activitățile ilegale online desfășurate de grupuri organizate de infractori, în special pe cele care generează venituri ilegale importante, cum ar fi frauda online în care sunt implicate cărți de credit și detaliile de identificare a contului bancar.

Experții Uniunii Europene vor desfășura, de asemenea, activități menite să împiedice criminalitatea informatică ce afectează operațiunile bancare pe internet și sistemele de rezervare online, sporind astfel nivelul de încredere al consumatorilor online. Unul dintre obiectivele centrului european de combatere a criminalității informatice va fi protejarea profilurilor de pe rețelele de socializare împotriva infiltrărilor de către infractorii online, sprijinind astfel lupta împotriva furtului online de identitate. Centrul va viza, de asemenea, infracțiunile informatice care cauzează prejudicii grave victimelor, cum ar fi exploatarea sexuală online a copiilor și atacurile informatice care afectează infrastructura și sistemele de informații critice din Uniune.

„Milioane de europeni folosesc internetul pentru servicii bancare la domiciliu (home banking), pentru a face cumpărături online, pentru a-și planifica vacanțele sau pentru a păstra legătura cu familia și prietenii prin intermediul rețelelor de socializare online. Însă, pe măsură ce timpul pe care îl petrecem online în viața de zi cu zi sporește, și criminalitatea organizată este din ce în ce mai prezentă, iar aceste infracțiuni ne afectează pe fiecare dintre noi ”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne. „Nu le putem permite infractorilor informatici să ne perturbe viața digitală. Un centru european de combatere a criminalității informatice în cadrul Europol va deveni un nucleu de cooperare în vederea apărării unui internet liber, deschis și sigur.”

Până în 2011, aproape trei sferturi (73 %) din gospodăriile europene aveau acces la internet de acasă, iar în 2010, peste o treime din cetățenii UE (36 %) foloseau serviciile bancare la domiciliu. 80 % dintre tinerii europeni se conectează prin rețelele de socializare online, iar valoarea schimburilor comerciale mondiale efectuate anual prin comerț electronic atinge aproximativ 8 trilioane de dolari.

Ca urmare, criminalitatea informatică este în creștere, iar infractorii informatici au creat în jurul activităților lor ilegale o piață profitabilă, în care detaliile unei cărți de credit pot fi vândute în cadrul grupurilor de criminalitate organizată pentru suma modică de 1 euro pe carte de credit, o carte de credit contrafăcută pentru aproximativ 140 de euro, iar detaliile de identificare a contului bancar pentru numai 60 de euro.

Infracțiunile informatice vizează, de asemenea, rețelele sociale: până la 600 000 de conturi Facebook sunt blocate în fiecare zi, în urma unor diverse tentative de piraterie informatică, iar în 2009 au fost detectate peste 6 700 000 de calculatoare infectate de botnet-uri.

Centrul european va avertiza statele membre ale UE cu privire la amenințările informatice majore și le va atrage atenția asupra deficiențelor existente în sistemele acestora de apărare online. Centrul va identifica rețelele organizate de criminalitate informatică, precum și pe cei mai importanți infractori din spațiul virtual. Acesta va oferi sprijin operațional în cadrul unor investigații concrete, fie furnizând asistență legală informatică, fie sprijinind înființarea unor echipe comune de investigație în domeniul criminalității informatice.

Pentru a-și îndeplini sarcinile și a oferi un sprijin mai eficient investigatorilor, procurorilor și judecătorilor care se ocupă cu criminalitatea informatică în statele membre, centrul va reuni informații provenind din surse deschise, din sectorul privat, de la serviciile de poliție și din mediul academic. Noul centru va servi, de asemenea, drept bază de informații pentru serviciile naționale de poliție din statele membre și va reuni expertiza și inițiativele de formare europene în domeniul criminalității informatice. Centrul va putea oferi un răspuns la întrebările din partea investigatorilor, procurorilor și judecătorilor care se ocupă cu criminalitatea informatică, cât și celor din partea sectorului privat cu privire la aspecte tehnice și de expertiză legală specifice.

Centrul va servi drept platformă pentru investigatorii europeni care se ocupă cu criminalitatea informatică, unde aceștia se vor putea exprima cu o singură voce în cadrul discuțiilor cu sectorul IT, cu alte societăți din sectorul privat, cu comunitatea de cercetare, cu asociațiile de utilizatori și cu organizațiile societății civile. În sfârșit, centrul va deveni partenerul natural în contactele cu alți parteneri internaționali și în inițiative mai ample la nivel internațional în domeniul criminalității informatice.

Se preconizează activitatea centrului va începe anul viitor, în luna ianuarie.

Pentru ca centrul să poată fi creat, propunerea Comisiei trebuie acum adoptată de autoritatea bugetară a Europol.

Context

Comisia și-a anunțat intenția de a institui un centru european de combatere a criminalității informatice în „Strategia de securitate interna a UE în acțiune ” (IP/10/1535 și MEMO/10/598), adoptată la 22 noiembrie 2010 de Comisie. Prioritatea strategică acordată combaterii criminalității informatice se reflectă, de asemenea, în obiectivele strategice și operaționale în lupta împotriva criminalității informatice care au fost convenite între statele membre, Consiliu, Comisie și Europol.

Comunicarea privind un centru european de combatere a criminalității informatice face parte dintr-o serie de măsuri menite să protejeze cetățenii împotriva infracțiunilor online și completează propuneri legislative cum ar fi Directiva privind atacurile împotriva sistemelor informatice, al cărei text este în prezent dezbătut în cadrul Parlamentului European (IP/10/1239 și MEMO/10/463), sau Directiva privind combaterea exploatării sexuale online a copiilor și a pornografiei infantile, adoptată în 2011 (IP/10/379 și MEMO/10/107).

Persoane de contact:
Michele Cercone (+32 2 298 09 63)
Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

Pagini Utile

* Întrebări adresate frecvent:MEMO/12/221
* Pagina de internet a dnei Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm
* Pagina de internet a DG Afaceri Interne:
//ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Bucuresti, 28.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *