metalshow

Sutent deschide o noua clasa de medicamente

şi aduce noi posibilităţi de tratament pentru bolnavii de cancer renal din România

§    Pfizer, lider mondial în industria farmaceutică, a primit aprobarea completă de comercializare din partea Comisiei Europene pentru Sutent®  

§    Primul inhibitor al receptorilor multipli de tip tirozin-kinază aprobat în UE pentru utilizarea în tratamentul de linia I al mRCC

Dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer, Sutent® (sunitinib malat) este primul inhibitor al receptorilor multipli de tip tirozin-kinază aprobat în UE pentru utilizarea în tratamentul de linia I al carcinomului renal avansat şi/sau metastatic (mRCC). Tratamentul face parte dintr-o nouă clasă de medicamente cu ţinte multiple, care luptă împotriva cancerului împiedicând atât dezvoltarea tumorii, cât şi înmulţirea celulelor tumorale. Sutent® inhibă dezvoltarea vaselor de sânge care aprovizionează tumora şi astfel, reduce capacitatea acesteia de a se dezvolta şi de a se înmulţi.

La începutul anului trecut, Sutent® a primit din partea Comisiei Europene autorizaţia completă de comercializare pentru tratamentul mRCC. Conform acestei autorizaţii, Sutent® reprezintă prima opţiune în  tratamentul de linia I în mRCC.

Autorizaţia emisă de Comisia Europeană se bazează pe date dintr-un studiu amplu desfăşurat pe pacienţi cu mRCC. În cadrul acestui studiu 750 pacienţi au primit sunitinib malat sau interferon-alfa (IFNα), standardul actual de îngrijire.

Rezultatele acestui studiu arată că pacienţii care au luat Sutent® au înregistrat o rată mediană de 11 luni de supravieţuire în absenţa progresiei bolii – mai mult decât dublu faţă de cele 5 luni înregistrate în cazul tratamentului cu interferon-alfa. În plus, pacienţii au constatat pe toată durata terapiei o îmbunătăţire constantă a calităţii vieţii cu Sutent® faţă de tratamentul cu alfa-interferon. De asemenea, rezultatele au aratat şi o scădere de 35% a ratei mortalităţii faţă de IFN-α (alfa-interferon) la această analiză secundară intermediară. Sutent® a înregistrat o rată de răspuns obiectiv de 5 ori mai mare faţă de IFN-α în tratamentul de linia I al mRCC.

Sutent®  a demonstrat tolerabilitate controlabilă şi mai puţine întreruperi ale terapiei decât IFNα. Mai puţini pacienţi cu mRCC au întrerupt tratamentul cu Sutent®  din cauza efectelor secundare  (8% comparativ cu 13% în cazul IFNα).
Un număr semnificativ mai mic de pacienţi au suferit de oboseală accentuată în urma tratamentului decât în cazul IFNα (7% comparativ cu 12%).

Cele mai comune efecte secundare severe, asociate tratamentului, au fost oboseala, hipertensiunea, neutropenia (scăderea numărului de globule albe din sânge) şi lipaza crescută (enzima digestivă).

În plus faţă de autorizarea pentru tratamentul mRCC în cadrul UE, Sutent® este indicat în tratamentul tumorilor stromale gastro-intestinale maligne nerezectabile şi/sau metastatice, (GIST), după eşecul înregistrat de tratamentul cu imatinib mesilat din cauza rezistenţei sau intoleranţei la acest medicament. Este primul medicament care a primit autorizaţie simultană în două indicaţii diferite.

„Sutent® aduce noi posibilităţi de tratament pentru bolnavii de cancer renal. Până acum, opţiunile de tratament au fost limitate, deoarece aceste tumori sunt foarte rezistente la chimioterapie şi la alte forme standard de tratament, cum ar fi terapia cu citokine. Existenţa unui nou tratament de linia I oferă medicilor o nouă opţiune promiţătoare de tratare a pacienţilor odată ce aceştia au fost diagnosticaţi, un medicament care să contribuie la prelungirea vieţilor acestora. Primind aprobarea europeană în linia I, aceste beneficii pot fi extinse la un număr mai mare de pacienţi.” spune Stanley Mendonça, Country Manager Pfizer România.

Oncologia reprezintă o prioritate de cercetare pentru Pfizer, o parte considerabilă din investiţiile pentru cercetare şi dezvoltare ale companiei fiind alocată dezvoltării a 17 noi compuşi de investigaţie pentru îmbunătăţirea tratamentului pacienţilor cu cancer. SUTENT® diversifică şi consolidează franciza Pfizer prin adăugarea unui agent ţintă administrat pe cale orală la portofoliul de agenţi hormonali şi de chimioterapie.

Bucuresti, 24.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *