metalshow

Muzeul Viu de la Tecșești: Sectorul Neolitic e în construcție, urmează Nedeia

Peste 30 de voluntari din țară și străinătate au început construcția Sectorului Neolitic din cadrul Muzeului Viu de la Tecșești, județul Alba, un proiect independent care se susţine din donaţiile publicului pasionat de păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti.

Sectorul Neolitic va reproduce un ansamblu de locuințe din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de stuf  – VIDEO aici.

Muzeul este situat într-un sat izolat din Munţii Apuseni, Tecşeşti, şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu.

Sectorul neolitic este un proiect de arheologie și arhitectură experimentală pentru a testa idei diferite despre structurile supraterane ale caselor, tipurile de materiale folosite și metodele de construcție, în baza unei comparații cu dovezile arheologice reale. Materialele folosite la construcție sunt: împletitură din ramuri de alun pentru ziduri, pereți din lut, trestie și rogoz pentru acoperișuri.

„Ne propunem să coagulăm un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura organică, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească”, a declarat Ionuț Onea, președintele Asociației Culturale pentru Dezvoltare Durabilă Groove ON, care a inițiat proiectul Muzeului Viu de la Tecșești.

La sfârșitul taberei, între 30 iunie – 3 iulie, Groove ON organizează o nedeie pentru sărbătorirea realizărilor de la Muzeul Viu de la Tecșești. Evenimentul este o adaptare a tradiționalelor adunări festive cu muzică, târg și ateliere de meșteșuguri. Mai multe detalii despre Nedeia se pot găsi pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/192657031130535.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *