free download 78 travel guides written by experts

Premiere filme – martie 2011

ALL ABOUT STEVE
TOTUL DESPRE STEVE
Regia: Phil Traill
Cu: Sandra Bullock, Thomas Haden Church, Bradley Cooper, Ken Jeong, Dj Qualls
Comedie, SUA 2009
13,14,16,17,19,29,30

Filmul este povestea unui inginer constructor (Sandra Bullock) care, după o scurtă întâlnire, se îndrăgosteşte de un cameraman al CNN (Bradley Cooper) despre care crede că e iubirea vieţii ei. Cum cameramanul călătoreşte de-a lungul şi de-a latul planetei ca să-şi facă meseria, ea decide să-l urmeze, făcându-şi apariţia la diverse evenimente mondene unde iubitul ei filmează, încercând să-l convingă că sunt perfecţi unul pentru celălalt.

AVATAR
Regia: James Cameron
Cu: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez
SF, SUA 2009
27,28,30,31

200 de ani în viitor, Jake, un veteran de război paralizat, este adus împreună cu alţi pământeni pe planeta Pandora. Aceasta este locuită de o rasă umanoidă, Na’vi, o veche civilizaţie deloc încântată de oaspeţi. Jake şi semenii săi trebuie să lupte pentru a-şi găsi locul pe luxurianta Pandora. Între timp, tânărul se îndrăgosteşte de Neytiri, o localnică. La abia doi ani de la lansare, Avatar, filmul lui James Cameron, este déjà o legendă şi a detronat Titanic-ul de pe poziţia celui mai profitabil film al tuturor timpurilor.

Ideea filmului i-a venit lui Cameron încă din 1996, an în care a şi scris primele 80 de pagini din scenariu. Filmările trebuia să înceapă imediat după terminarea Titanicului), filmul urmând a fi lansat în 1999; însă, potrivit regizorului, "era necesar să mai treacă ceva vreme până să apară tehnologia necesară punerii în scenă a viziunii filmului. Astfel, Cameron a început lucrul efectiv la Avatar în primăvara anului 2006 când a definitivat scenariul, limba Na’vi şi cultura Pandoriană. Tot el a precizat că în cazul unui succes al filmului sunt posibile şi continuări.

Filmul, care reinventează conceptul de “spectaculos”, fost lansat atât în formatul obişnuit, 2-D, cât şi în formatele 3-D şi IMAX. O minune vizuală şi tehnologică, Avatar a avut un buget oficial de 237 milioane dolari americani, însă alte estimări ridică cheltuielile de producţie la 280–310 milioane $ şi la alte 150 milioane $ pentru promovare. Avatar este văzut ca un deschizător de drumuri în cinematografia modernă, datorită noilor tehnologii folosite pentru vizualizarea 3-D şi a filmărilor cu camere de filmat stereoscopice special proiectate pentru acesta.

DAS WEISSE BAND – EINE DEUTSCHE KINDERGESCHICHTE (AKA. THE WHITE RIBBON)
Regia: Michael Haneke
Cu: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi
Dramă, Austria 2009
6,9,12,17

E anul 1913. Câteva evenimente bizare au loc la o şcoală dintr-o zonă rurală a Germaniei. Pare să fie vorba despre o metodă ritualică de pedeapsă. Afectează cumva aceste evenimente structura institutiei? E vorba, cumva, de primele semne le nazismului?

Cu câteva luni înainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, într-un mic sat din partea de nord a Germaniei încep să se petreacă evenimente stranii şi neplăcute, ce par a avea legătură cu un ritual de pedepsire. Cineva întinde o sârma între doi copaci, calul doctorului se împiedică de obstacol, iar călăreţul cade şi se răneşte grav. O ţărancă moare, prăbuşindu-se prin podeaua putrezită a unei fabrici de cherestea aflată în proprietatea baronului şi a nevestei lui, după care băiatul baronului este răpit, legat şi bătut. Copilul handicapat al moaşei este răpit şi rănit în mod brutal, fiind la un pas de orbire. Un hambar este incendiat, iar grădina de legume a soţiei baronului este devastateă de către un localnic, cu ocazia unei sărbători a recoltei. Şocat de întâmplările oribile din sat, un învăţător timid investighează cazul, află că adolescenţii şi copiii localnicilor sunt centrul în jurul căruia graviteaza toate evenimentele inexplicabile. Această capodoperă copleşitoare a maestrului austriac Haneke a obţinut trofeul Palme D’Or la festivalul de la Cannes în 2009.

MARTI, DUPA CRACIUN
Regia: Radu Muntean
Cu: Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Victor Rebengiuc, Dragos Bucur
Dramă, Romania 2010
20,23,26

Paul Hanganu e căsătorit cu Adriana de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentistă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întîlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Unul dintre cele mai celebrate şi mai premiate filme româneşti ale lui 2010.

ALVIN AND THE CHIPMUNKS: THE SQUEAKQUEL
ALVIN ŞI VEVERIŢELE 2
Regia: Betty Thomas
Cu: Zachary Levi, David Cross, Jason Lee, Wendie Malick, Anjelah Johnson
Comedie, SUA 2009
27,28
Continuarea aventurilor celor trei veveriţe cântăreţe: Alvin, Simon şi Theodore.

Managerul Dave Seville le convinge pe cele trei veveriţe să meargă la şcoală asemenea unor copii obişnuiţi, predicându-le că va fi în interesul lor să înveţe carte.

În vreme ce veveriţele cântăreţe se acomodează cu noul stil de viaţă în mijlocul elevilor, Ian Hawke este eliberat din închisoare şi colindă prin toată lumea în încercarea de a descoperi animale talentate, care să poata cânta şi dansa.

În Australia, Ian Hawke întâlneşte niste femele de veveriţă înzestrate din punct de vedere muzical, pe care intenţionează să le transforme în vedete pentru a se răzbuna astfel pe Alvin, Simon şi Theodore.

AMELIA (2009)
Regia: Mira Nair
Cu: Hilary Swank, Richard Gere, Ewan Mcgregor, Christopher Eccleston, Joe Anderson
Biografic, SUA 2009
12,18,29

Hilary Swank şi Richard Gere fac echipă în filmul inspirat din viaţa aviatoarei Amelia Earhart.

Într-o perioadă în care femeile abia obţinuseră dreptul de a vota, iar meseria de pilot era considerată foarte periculoasă chiar şi pentru bărbaţi, o femeie a îndrăznit să spulbere toate prejudecăţile şi să intre în istorie. Numele ei este Amelia Earhart (Hilary Swank).

Mânată de o curiozitate imensă faţă de tot ceea ce i-ar putea oferi viaţa, Amelia a depăşit toate obstacolele şi a devenit prima femeie pilot care a traversat singură Atlanticul cu avionul. Însă viaţa ei nu s-a rezumat numai la avioane: a scris articole în numeroase publicaţii, a fost designer vestimentar şi a susţinut drepturile femeilor.

Succesul de care s-a bucurat şi felul în care a ajuns cunoscută pe întregul continent american s-au datorat căsniciei tumultoase cu editorul George Putnam (Richard Gere). Uniţi de ambiţii comune, admiraţie unul faţă de celălalt şi o dragoste puternică, Amelia şi George au fost nedespărţiţi chiar dacă, la un moment dat, ea a avut o aventură pasională cu Gene Vidal (Ewan McGregor).

După ce devine prima femeie care pilotează un avion deasupra Atlanticului, Amelia îşi atrage admiraţia tuturor femeilor americane. Până şi Prima Doamnă a Americii, Eleanor Roosevelt (Cherry Jones), îi cere ajutorul şi o felicită pentru ambiţia şi curajul de care a dat dovadă.

Cariera acestei senzaţionale femei va lua sfârşit în 1973, odată cu dispariţia misterioasă în timpul celei mai curajoase aventuri din viaţa ei. La doar 40 de ani, Amelia încearcă, de una singură, să zboare în jurul lumii, convinsă că aşa va deveni cea mai cunoscută femeie a momentului. Şi a avut dreptate!

Actriţa Hilary Swank, deţinătoare a două premii Oscar, întruchipează această figură legendară a Americii. Un film despre o vizionară, despre o luptătoare, despre o legendă: Amelia Earhart.

BRUNO
Regia: Larry Charles
Cu: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Bono , Elton John, Harrison Ford
Comedie, SUA 2009
4,10,19,31
După Borat, Sacha Baron Cohen se întoarce pe marile ecrane cu un nou personaj incendiar: Bruno. Mult mai scandalos şi obscen, de-a dreptul şocant şi incredibil de amuzant, Bruno este un fashion reporter gay care şi-a propus să ajungă ,,cel mai celebru austriac de la Hitler incoace”.

Auto-proclamat ,,vocea televiziunii tinerilor austrieci”, Bruno este gazda faimoasei emisiunii tv FUNKYZEIT. Obişnuit cu celebritatea, Bruno cunoaşte responsabilităţile pe care le are o vedetă faţă de fanii săi, motiv pentru care nu lipseşte de la prezentările de modă, tratamentele faciale şi şedintele de epilare. Totul până în momentul în care a aflat că emisiunea sa a fost scoasă din grila de programe. Singur şi trist, Bruno realizează că este până la urmă un luptător şi se decide să cunoască faima la ea acasă, adică la Hollywood. Ajutat de Lutz, fostul asistent al asistentului său de la Funkyzeit, Bruno este acum gata să facă orice pentru a cunoaşte celebritatea mondială!

Cum ajunge Bruno să fie prieten cu Bono, Sting şi Snoop Dog, poţi afla din Bruno, cu siguranţă cea mai scandaloasă comedie de la Borat!

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS?
CE-O FI CU SOŢII MORGAN?
Regia: Marc Lawrence
Cu: Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Sam Elliott, Mary Steenburgen, Elisabeth Moss
Comedie, SUA 2009
5,6,8,9,21,22,27

Comedia Ce-o fi cu soţii Morgan? are în centru un cuplu de succes din Manhattan, Paul şi Meryl Morgan (Hugh Grant şi Sarah Jessica Parker), a cărui viaţă aproape perfectă nu are decât un singur cusur – mariajul lor e pe cale să se destrame. Dar tensiunea din viaţa lor conjugală aproape că nici nu mai contează în comparaţie cu ceea ce urmează să li se întâmple: ei sunt martorii unei crime, iar în curând vor deveni ţinta unui ucigaş plătit. Agenţii federali vor să-i protejeze pe aceşti unici martori, aşa că-i transferă pe Morgani din New York într-un mic orăşel din Wyoming, în Munţii Stâncoşi. Aici, relaţia lor conjugală s-ar putea încheia definitiv… dacă ei nu vor reuşi, în noua lor viaţă din sălbăticie, să încetinească declinul şi să reaprindă scânteia dragostei.

HACHIKO: A DOG’S STORY (AKA. HACHI: A DOG’S TALE)
HACHIKO: POVESTEA UNUI CÂINE
Regia: Lasse Hallström
Cu: Richard Gere, Joan Allen, Sarah Roemer, Jason Alexander, Cary-Hiroyuki Tagawa
Dramă, SUA 2009
15,26

Această emoţionantă poveste adevărată e o adaptare americană a unei poveşti japoneze despre un câine credincios pe nume Hachiko. Acest prieten foarte special îşi însoţeşte stăpânul, zi de zi, până la staţia de tren şi, tot acolo, îl aştepta atunci când acesta se întoarce de la muncă. Din nefericire, stăpânul pleacă într-o zi şi nu se mai întoarce, pentru că moare.

Câinele continuă, însă, să-şi aştepte prea iubitul stăpân în fiecare zi, timp de 9 ani. În tot acest timp, Hachiko marchează vieţile celor care se perindă sau locuiesc lângă staţia de tren. Patrupedul îi învaţă pe localnici ce înseamnă dragostea, compasiunea şi, mai ales, loialitatea completă.

L’AUTRE DUMAS (AKA. SIGNE DUMAS)
CELĂLALT DUMAS
Regia: Safy Nebbou
Cu: Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Dominique Blanc, Mélanie Thierry, Catherine Mouchet
Dramă, Franţă 2010
29

Februarie 1848. Alexandre Dumas (Gérard Depardieu) e la apogeul faimei sale şi s-a retras, pentru câteva zile, în imensul castel Monte-Cristo pe care îl contruieşte. Acolo scrie, alături cu colaboratorul său, Auguste Maquet, (Benoît Poelvoorde). Chiar dacă romanele poartă numele lui Dumas, munca neobosită depusă de Maquet e colosală. Cu toate acestea, timp de 10 ani, Maquet a rămas în umbra marelui om şi nu i-a contestat niciodată supremaţia. Atunci când o ceartă izbuneşte între cei doi, apare o întrebare crucială: care e rolul fiecăruia dintre ei în succesul operei? Cine e părintele lui d’Artagnan şi al lui Monte Cristo? Pe scurt, cine e cu adevărat autorul? Relaţia lor, atât de paşnică până în acel punct, e pusă la îndoială şi călcată în picioare în timpul confruntării. Nu departe, la Paris, o revoluţie care va hotărî soarta unei alte relaţii – cea dintre Louis-Philippe şi francezi – e pusă la cale.

THE RUNAWAYS
Biografic, SUA 2010
19,24

The Runaways este filmul rock’n’roll al anului. Michael Phillips de la Chicago Tribune spune "Stewart şi Fanning n-au fost niciodată mai bune", iar Jan Wahl, Kron, TV San Francisco, mărturiseşte "Iubesc rock’n’roll-ul şi iubesc acest film!". Kristen Stewart şi Dakota Fanning le interpretează pe Joan Jett şi, respective, Cherie Currie, în această poveste despre maturizare, plină de vibe-uri rock, care trasează fulminanta şi fulguranta carieră a revoluţionarei trupe de fete The Runaways.

Ele cad sub influenţa puternicului impresar rock Kim Fowley, care le transformă din puştoaicele rebele din sudul Californiei, într-o trupă cu un succes scandalos.

Graţie imaginii lor de femei dure şi a talentului brut, trupa se face repede cunoscută, în special prin cele două lidere: Joan, care e inima pură, rock, a grupului, şi Cherie care, cu un look ce pare o combinaţie între David Bowie şi Brigitte Bardot, preia rolul de sex symbol.

WHITE MATERIAL
ŢARA MEA
Regia: Claire Denis
Cu: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle, Isaach De Bankolé, William Nadylam
Dramă, Franţa 2010
26

Într-o ţară din Africa, un conflict civil îşi împinge consecinţele distrugătoare până la marginea plantaţiei de cafea administrate de autoritara Maria (Isabelle Huppert). Sfătuită să plece din calea urgiei, femeia refuză să plece capul în faţa ameninţării şi să-şi părăsească plantaţia îngrijită deja de trei generaţii ale familiei ei. Fostul soţ al Mariei, Andre, plănuieşte în schimb pe la spatele ei repatrierea familiei şi apelează exact la cine nu trebuie…

CAPERS (AKA. THE BROOKLYN HEIST)
SPĂRGĂTORII
Regia: Julian M. Kheel
Cu: Danny Masterson, Leon, Aysan Celik, Dominique Swain, Blanchard Ryan
Comedie, SUA 2008
22

Disperat să-şi îmbunătăţească viaţă, new yorkezul Fitz (Danny Masterson) pune la cale un plan de a jefui un bogat şi detestat proprietar de casă de amanet. Fără ştirea lui Fitz, banda sa de incompetenţi veseli se confruntă cu competiţia altor două grupuri ce plănuiesc să prade clădirea în aceeaşi noapte. Fiecare gaşcă are un stil unic, hilar, în această satira a “filmelor-jaf” ce foloseşte o imagine, un montaj şi o regie artistică stilizată ca să exploreze stereotipurile cinematografice.

CARLITOS Y EL CAMPO DE LOS SUENOS
CARLITOS ARE ŞANSA VIEŢII
Regia: Jesús Del Cerro
Cu: Guillermo Campra, Gustavo Salmeron, José María Pou, Irene Visedo, Emilio Aragón ‘Miliki’
Familial, Spania 2008
7,11,19,30

Carlitos Bermudez are două dorinţe în viaţă: doreşte să găsească un cuplu care să-l adopte din orfelinatul spaniol şi să devină jucător de fotbal pentru echipa de juniori a Spaniei. Cu ajutorul unor prieteni din orfelinat, porneşte într-o misiune pentru a demonstra talentul său de jucător de fotbal lumii.

Cel mai mare obstacol în calea visului său este Holipito, administratorul orfelinatului, ce se străduie să împiedice realizarea viselor lui Carlitos cât poate de mult.

DANCE FLICK
ÎN RITM DE DANS
Regia: Damien Dante Wayans
Cu: Damon Wayans Jr., Craig Wayans, Shoshana Bush, Essence Atkins, Affion Crockett
Comedie, SUA 2009
7,11,19,30

Parodie la multitudinea de filme cu şi despre dansatori, În paşi de dans spune povestea lui Megan White (Shoshana Bush), o fată provenită din suburbiile bogate ale unei metropole americane. După ce se mută în centru, va intra într-o mulţime de buclucuri din care va încerca s-o scoată un băieţaş de cartier de culoare, Thomas (Damon Wayans Jr.). Alături de acesta, cine ştie, Megan va schiţa mai mult decât nişte paşi de dans…

JOY RIDE 2: DEAD AHEAD
GLUMĂ MORTALĂ 2
Regia: Louis Morneau
Cu: Nicki Aycox, Nick Zano, Laura Jordan, Kyle Schmid, Mark Gibbon
Thriller, SUA 2008
31

Atunci când patru prieteni să îmbarcă pentru o călătorie spre Las Vegas în căutarea distracţiei, n-au nici cea mai mică idée că se vor alege, în schimb, cu abisul fricii primare. După ce maşina lor se strică în mijlocul pustietăţii, trebuie să găsească o cale să se întoarcă la civilizaţie. Dar Rusty Nail, un camionagiu ucigaş şi răzbunător cu un apetit insaţiabil pentru mutilarea fizică şi durerea sadică, nu se va da în lături de la nimic ca să se asigure că ei vor face cunoştiinţă cu toate poftele sale.

SCOOBY-DOO! ABRACADABRA-DOO
SCOOBY-DOO! ABRACADABRA-DOO
Regia: Spike Brandt, Tony Cervone
Animaţie, SUA 2010
19,28

Scooby-Doo şi gaşca pleacă în excursie pentru a o verifica pe sora lui Daphnes, Melissa. Ea studiază magia la Academia lui Merlin Whirlen. Dar se pare că au existat câteva probleme acolo. Apariţiile unui dragon uriaş au băgat în sperieţi mai toţi studenţii, mulţi renunţând la cursuri. Gaşca îşi dă seama că e ceva putred la mijloc şi decide să investigheze.

OBSERVE AND REPORT
FII PE FAZĂ ŞI RAPORTEAZĂ
Regia: Jody Hill
Cu: Seth Rogen, Anna Faris, Ray Liotta, Michael Pena, Dan Bakkedahl
Comedie, SUA 2008
11,15,21,27

Ronnie Barnhardt (Seth Rogan), șeful celor care asigură paza la Forest Ridge Mall, locuiește împreună cu mama sa, o femeie alcoolică şi este îndrăgostit de Brandi (Anna Faris) .

Visele de mărire ale lui Ronnie sunt puse la grea încercare în momentul în care mall-ul cade pradă unui exhibiționist. Deși Barnhardt vrea să-i prindă pe infractori, el nu are deloc abilități de investigator, așa că tot ceea ce reușește este să facă acuzații foarte grave. Prin urmare, cel care este trimis să rezolve acest caz este detectivul Harrison (Ray Liotta). Pentru Ronnie, asta este o provocare, deoarece va încerca să fie el cel care îl va prinde pe exhibiționist. Dacă planul îi reușește, aceasta ar putea fi șansa lui de a deveni polițist și atuul pentru a câștiga inima lui Brandi. Singurul obstacol care îi stă în cale pare să fie acest polițist care chiar știe ce are de făcut pentru a soluționa ancheta.

THE ONION MOVIE
THE ONION
Regia: James Kleiner
Cu: Len Cariou, Steven Seagal, Daniel Dae Kim, Larissa Laskin, Abigail Mavity
Comedie, SUA 2008
18,21

Un amalgam de interpretări satirice ale evenimentelor lumii, dar şi ale curiosului comportament uman…

Totul începe o dată cu ştirile Onion, cea mai bună sursă de ştiri din America, cu prezentatoarea Dana Dobbs, un corespondent pe nume Kip Kendall şi Norm Archer, un câştigător al premiului pentru cel mai bun crainic. Pe lângă ştiri putem vedea reclamele postului, câteva comentarii despre filmul care urmează să fie difuzat după ştiri, şi mai urmărim şi nişte terorişti care se antrenează într-o tabără. Filmul este cu Steven Segal în rolul principal, care în tinereţe s-a antrenat în arte marţiale. După ani de antrenament Segal se bate cu "ăia răii" şi îi loveşte doar în punctul sensibil, sub centură. In spatele acestei emisiuni, Global Tetrahedron caută o soluţie pentru a-şi promova produsele.

WRONG TURN AT TAHOE
LA UN PAS DE MOARTE
Regia: Franck Khalfoun
Cu: Cuba Gooding Jr., Harvey Keitel, Miguel Ferrer, Johnny Messner, Mike Starr
Thriller, SUA 2009
8,14,19,24

Joshua este mâna dreaptă a interlopului Vincent care l-a crescut de mic, după ce tatăl său a fost ucis chiar în faţa sa. În urma unei dezinformari, Vincent ucide un traficant de droguri pe nume Tahoe. Numai că Tahoe lucra pentru Nino – un mare mafiot care, în lumea crimei organizate, era un rechin faţă de "peştişorul" Vincent. Nino îi solicitaă lui Vincent să-l despăgubească pentru pierderile băneşti generate de pierderea lui Tahoe, iar refuzul acestuia determineă o spirală a violenţei care ameninţă ambele grupari, dar şi persoanele apropiate acestora.

SHALLOW HAL
UŞURATICUL
Regia: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Cu: Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander, Joe Viterelli, Rene Kirby
Comedie, SUA 2001
14,22

Să fie adevărat? E posibil ca fraţii Farrelly – cei care au introdus în lexicon fraza “tăntălăi şi gogomani” – să devina mai sentimentali şi mai dulci pe măsură ce trece timpul?
Regizorii îşi continuă seria de comedii trăznite şi hilare cu “Shallow Hal”. Hal (Jack Black) e un tip obişnuit care nu are noroc la femei pentru că nu-şi doreşte decât o iubită care arată ca un supermodel. În urma unui tratament, un guru al self-help-ului îl hipnotizează ca să poată vedea frumuseţea interioară a unei femei.

Atunci când o întâlneşte pe Rosemary (Gwyneth Paltrow), o voluntară a corpului de pace inteligentă şi amuzantă, crede că visele sale au devenit realitate. Ceilalţi, printre care şi Mauricio, libidinosul său prieten, o văd pe Rosie aşa cum arată ea în realitate – o obeză de 150 de kilograme. Însă Hal nu poate zări decât frumuseţea ei interioară – şi aceasta are atrăgătoarea formă a lui Gwyneth Paltrow.

Comediile fraţilor Farrelly funcţionează atât de bine graţie amestecului de umor ireverenţios şi personaje cu care publicul se identifică uşor. “Shallow Hal” e scandalos şi hilar, sărind doar ocazional pârleazul bunului gust. E, însă, mai presus de toate, o emoţionantă poveste de dragoste. Avem de-a face cu o mult mai gentilă comedie din partea celor care ne-au dat “There’s Something About Mary” şi “Me, Myself and Irene.” Pur şi simplu, nu ne putem abţine să nu-l simpatizăm pe Jack Black în rolul superficialului Hal care, de la moartea tatălui său, căută perfecţiunea. Această perfecţiune a fost, până acum, exterioară. Întoarcerea de situaţie rezidă în faptul că Hal nu e foarte arătos – o subtilă reflecţie a lumii în care trăim – în care bărbaţii îşi permit să fie neglijenţi cu fizicul lor, însă femeile sunt puse sub o lupă cu mult mai puternică. În primul său rol principal Jack Black e absolut senzaţional.

Energia sa maniacală şi hilară menţine filmul la o turaţie înaltă. Paltrow e şi ea complet credibilă în pielea XXL a lui Rosemary. Interpretarea ei minimalistă şi afectuoasă reuşeşte să sugereze defensivitatea unei persoane teribil de nemulţumite cu sine însăşi. Treptat, sub ochii noştri, ea devine o femeie încrezătoare care începe să privească oamenii în ochi. Împreună, Black şi Paltrow creează bula de şarm necesară pentru a face această lume de fantezie să funcţioneze.

HELLBOY
Regia: Guillermo Del Toro
Cu: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt, Karel Roden, Rupert Evans
Fantastic, SUA 2004
21,25

Nãscut în flãcãrile iadului acum 60 de ani în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, Hellboy (Ron Perlman) a fost adus pe Pãmânt de cãtre un nebun malefic, Grigori Rasputin (Karel Roden) pentru a dezlãntui fortele rãului. Desemnat prezicãtor al Apocalipsei, Hellboy a fost salvat de Fortele Aliate conduse de profesorul Broom (John Hurt), fondator al B.C.A.F.P. clandestin (Biroul de Cercetare si Apãrare Împotriva Fenomenelor Paranormale), care l-a crescut ca pe un fiu, dezvoltându-i darurile paranormale extraordinare. În ciuda originilor sale întunecate, Hellboy devine un campion al binelui, luptând împotriva fortelor malefice care amenintã lumea noastrã.

La B.C.A.F.P., Hellboy devine o parte a unei familii neobisnuite care îi include pe telepaticul „Mer-Man” Abe Sapien (Doug Jones) si Liz Sherman (Selma Blair), care este pirokineticã. Ascunsi de însãsi societatea pe care trebuie sã o protejeze, ei reprezintã linia întâi în lupta cu Rasputin- care încearcã sã îl aducã pe Hellboy din nou de partea rãului si sã se foloseascã de puterile lui pentru a ajunge la Armageddon.

HOME ALONE
SINGUR ACASĂ
Regia: Chris Columbus
Cu: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard
Comedie, SUA 1990
2,5,21

Numerosul familion McCallister al micuţului Kevin de 8 ani – părinţi, unchi, fraţi, surori şi veri- porneşte cu mic cu mare să petreacă sărbătorile Craciunului în străinătate, la Paris, uitându-l acasă pe băieţel.

Cu toate astea, micuţul nu se plictiseşte deloc, mai ales că doi hoţi plănuiesc să jefuiască locuinţa, crezând-o nelocuită. Curajosul şi inteligentul Kevin recurge la tot felul de capcane pentru a-şi apăra casa…

“Singur acasă este unul dintre cele mai bune scenarii din câte am citit vreodata, iar Singur acasă 2 intră şi el în această categorie. Dacă n-ar fi existat, le-aş fi făcut eu” – mărturisea Chris Columbus, care le-a regizat pe amândouă, dovedind şi în filmele ulterioare acelaşi talent extraordinar pentru comedie, ca în "Mrs. Doubtfire" şi "Nine Months".

Datorita lui Columbus, Macauley Culkin a devenit cel mai celebru actor-copil al tuturor timpurilor, o supervedetă plătită cu zeci şi zeci de milioane de dolari pentru fiecare rol.

Ambele comedii continuă să figureze la locuri de cinste pe lista filmelor cu cele mai mari încasari în box-office-ul mondial, iar micuţul erou, Kevin McCallister, este adorat de toţi copiii din lume.

"Aceste filme sunt despre răii care o încasează de la un puşti" – spune Joe Pesci, interpretul banditului Harry. "Toţi copiii vor să fie Mack şi să ne facă praf pe Daniel şi pe mine. Mi se întâmplă deseori ca puştii pe care-i întâlnesc să-mi dea adresele ca să le jefuiesc casele şi ca ei să mă poată pune cu botul pe labe."

Celalalt hoţ, Marv, e jucat de Daniel Stern, care povesteste: "Eu sunt banditul mai blând şi mai milos, cam tare de cap, e-adevărat, dar dornic de revanşă."

HOME ALONE 2: LOST IN NEW YORK
SINGUR ACASĂ 2: PIERDUT ÎN NEW YORK
Regia: Chris Columbus
Cu: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard
Comedie, SUA 1992
9,10,13,21,31

Oare cine va fi singur în New York cu ocazia acestui acest Crăciun?

În Singur acasă 2: Pierdut în New York, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) revine, de această dată având întreg oraşul New York drept teren de joacă. Dar nu va fi singur multă vreme. Bandiţii de doi bani, Harry şi Marv (Joe Pesci şi Daniel Stern) despre care s-a dus vestea, au mirosit şi ei că e rost de ceva şi, lingându-şi încă rănile de la ultima întâlnire cu Kevin, pun la cale o escrocherie pe scară mare.

HOME ALONE 3
SINGUR ACASA 3
Regia: Raja Gosnell
Cu: Alex D. Linz, Olek Krupa, Rya Kihlstedt, Lenny Von Dohlen, David Thornton
Comedie, SUA 1997
16,19,24

Patru spioni versaţi şi hoţi de tehnologie industrială de ultimă oră, cu înalta calificare în branşa lor, Beaupre, Alice, Jernigan si Unger, fură un cip ultrasecret de la Air Force.

Ca să se asigure că trec cu bine de paza aeroportului din Chicago, iscusiţii spărgători ai celor mai sofisticate sisteme de securitate ascund microcipul într-o maşinuţă de jucărie. Numai că, în harababura de la aeroport, jucaria în care este ascunsă o avere de sute de milioane de dolari ajunge din greşeală la morocanoasa doamna Hess. Care are o slăbiciune pentru vecinul ei de numai opt ani, năzdrăvanul Alex Pruitt. În disperare de cauză, cei patru hoţi iau decizia de a sparge toate casele de pe strada doamnei Hess pentru a găsi cipul, deşi încep să creadă că există mari şanse ca obiectul rătăcit să se afle în casa familiei Pruitt.

Alex îşi anunţă familia că a văzut periculoşii infractori pe strada lor, dar pentru că are o imaginaţie bogată, nimeni nu crede că este adevărat. Aşadar este lăsat singur acasă, în timp ce toţi membrii familiei sunt plecaţi cu treburi. Deşi are numai opt ani, abia când este lăsat singur devine un pericol real pentru cine îi incalcă proprietatea.

Aşadar, cei patru infractori au de ce să se teamă: Alex s-a pregatit pentru vizita lor. Ce poate face un puşti cu puţină vopsea şi câteva obiecte casnice, atunci când cineva vrea să-i ia jucaria preferată, poate pune în dificultate chiar şi marina americană….

THE FENCE (AKA. LA BARDA)
GARDUL
Regia: Rory Kennedy
Documentar, SUA 2010
31

În 2006, guvernul SUA a decis să construiască un gard de-a lungul graniţei cu Mexicul. După 3 ani, 350 de ingineri, mii de contructori, zeci de mii de tone de metal şi miliarde de dolari, întrebarea e: a meritat tot efortul? În Gardul, regizoarea multipremiată Rory Kennedy investighează impactul acestui proiect de 3 miliarde de dolari dând la iveală felul în care ţelurile iniţiale ale gardului – oprirea imigraţiei ilegale, reducerea traficului de droguri şi protecţia Americii de terorişti – au generat consecinţe neprevăzute, ba chiar absurde.

WHICH WAY HOME
DEPARTE DE CASA
Regia: Rebecca Cammisa
Documentar, SUA 2009
24

Exploataţi de traficanţii de carne vie. Deshidrataţi în deşert. În pericol de a fi striviţi de tren. Acestea sunt doar câteva dintre ameninţările cu care se confruntă mii de copii din America Latina ce călătoresc pe acoperişurile trenurile ca să ajungă în SUA. Documentarul trasează partea personală a imigraţiei prin ochii a câtorva dintre aceşti copii care se îmbarcă, singuri, într-o călătorie periculoasă deasupra unui tren pe care ei l-au poreclit “Bestia”. Pe drum, poveştile lor despre speranţă, curaj, dezamăgire şi durere sunt revelate pe măsură ce aceştia se apropie de “Tărâmul făgăduinţei.”

Carryover Movies – martie 2011

(500) DAYS OF SUMMER
500 DE ZILE CU SUMMER
Regia: Marc Webb
Cu: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Grace Moretz, Matthew Gray Gubler
Comedie, SUA 2009

500 Days of Summer este povestea lui Summer si a relaţiei ei cu Tom. Summer e o rebelă cinică şi nu crede în dragostea adevărată, în suflete pereche şi în “Făt Frumos”. Tom, în schimb, este un romantic incurabil care nu renunţă la fantasme nici in ruptul capului. Aşa că el şi-a pus în cap s-o trezească la realitate pe Summer, să o convingă că dragostea scrisă-n stele există. Povestea celor doi "îndrăgostiţi" se desfăşoară pe o perioada de 500 de zile şi este văzută din punctul de vedere al lui Tom, un băiat cam prea influenţat de versurile siropoase ale muzicii pop.

O comedie romantică proaspătă şi delicioasă, (500) Days of Summer o are în centru pe Summer, o femeie care nu crede în basme, şi pe Tom, tânărul care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. 2 nominalizări la Globul de Aur .

ALICE IN WONDERLAND
ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR
Regia: Tim Burton
Cu: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover
Fantastic, SUA, 2009

Alice are 19 ani şi se află la o petrecere unde descoperă că urmează să fie cerută în căsătorie de un bărbat bogat. Fata fuge şi, prin vizuina Iepurelui Alb, cade în Ţara Minunilor, un loc pe care ştie că l-a vizitat cu ani în urmă, doar că nu-şi mai aduce deloc aminte de el. Iepurele Alb îi spune că s-a întors după ea, pentru că e singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Va reuşi Alice să salveze Ţara Minunilor şi să se întoarcă în lumea reală?

După Edward Maini-de-foarfece, Charlie şi Fabrica de Ciocolată, Legenda călăreţului fără cap sau Sweeney Todd, regizorul Tim Burton si Johnny Depp fac din nou echipă într-una din cele mai excentrice producţii Disney, Alice în Ţara Minunilor. Interpretarea unică a poveştii, venită de la vizionarul Burton, distribuţia impresionantă, creaturile fabuloase şi efectele digitale incredibile sunt motive de extaz cinefil.

Inspirat din volumele "Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor" şi "Aventuri în Ţara Oglinzii" ale lui Lewis Caroll, filmul demontează tot ceea ce ştiam – sau credeam că ştim – despre cunoscuta poveste, pentru a o recrea pe cât de excentric, pe atât de captivant.

THE HANGOVER
MAREA MAHMUREALĂ
Comedie, SUA, 2009
Regia: Todd Phillips
Cu: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Justin Bartha

Cu două zile înainte de nuntă, Doug şi trei prieteni ai lui merg până la Las Vegas pentru o binemeritată petrecere a burlacilor. După o noapte de pomină, din care nu-şi mai aduc aminte nimic, prietenii găsesc în baie un tigru, iar în şifonier un bebeluş de şase luni! Cu un Doug dat dispărut, cei trei vor fi nevoiţi să reia traseul din noaptea trecută pentru a-şi da seama ce s-a întâmplat şi pentru a-l face pe mire să ajungă la timp la nuntă. Comedia-şoc a anului 2009, o combinaţie originală, irepetabilă şi scandaloasă de Memento şi Petrecerea burlacilor. Mahumureala n-a fost niciodată mai amuzantă.

BAARIA
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Francesco Scianna, Margareth Madé, Nicole Grimaudo, Angela Molina, Lina Sastri
Dramă, Italia, 2009

Baarìa este un lungmetraj autobiografic ce urmăreşte vieţile a trei generaţii de locuitori ai satului sicilian din provincia Palermo, Sicilia, în care regizorul Tornatore a văzut lumina zilei. În tumultul haotic de după cel de-al doilea război mondial, Peppino (Francesco Scianna) se alătură Partidului comunist. Pentru că provine dintr-o familie sărăcă şi a fost martorul umilinţelor la care au fost supuşi sătenii din partea latifundiarilor locali, simte că socialismul e drumul spre o lume mai dreaptă.

Însă atunci când se îndrăgosteşte până peste cap de frumoasa Mannina (Margareth Madè), parinţii ei nu sunt de acord cu orientarea sa politică. Pe măsură ce Peppino se maturizează, succesul se împleteşte cu eşecul şi durerea cu fericirea. În Baarìa, viaţa poate fi simpla sau complicată, plină de umor sau de tristeţe, dar nu e niciodată neinteresantă: pur şi simplu, se scurge.

Tornatore e îndrăgostit de lumea sa, de personaje şi de peisaj. Totul se însufleţeşte sub atingerea sa. Posedă o abilitate inegalată de a zugrăvi visele şi aspiraţiile unui tânăr care se luptă pentru idealurile sale, în acelaşi timp infuzând ficare cadru de exuberanţa şi de comedia existenţei. BAARÌA captează uimirea unei vieţi pline.

MR. NOBODY
DOMNUL NIMENI
Regia: Jaco Van Dormael
Cu: Toby Regbo, Linh Dan Pham, Noa Costanzo
Dramă, Canada 2008

Un băieţel stă pe peronul unei gări. Trenul mai are puţin şi pleacă. Ar trebui să meargă cu mama lui sau să rămână cu tatăl? Posibilităţi nenumărate depind de această decizie. Dar, dacă nu alege, totul este posibil. Fiecare viaţă merită trăită…

REMEMBER ME (2010)
AMINTEŞTE-ŢI DE MINE
Regia: Allen Coulter
Cu: Robert Pattinson, Emilie De Ravin, Chris Cooper, Lena Olin, Pierce Brosnan
Romantic, SUA 2009

Robert Pattinson este Tyler, un tânăr al cărui frate s-a sinucis. Tragedia i-a despărţit părinţii, iar pe Tyler l-a făcut să-şi piardă orice dorinţă de a trăi. Lucrurile se schimbă în momentul în care tânărul o întâlneşte pe Ally, şi ea marcată de o tragedie: la numai 10 ani, mama sa a fost ucisă chiar in fata ei. Ally, o fire ambiţioasă, se îndrăgosteşte de Tyler, un tânăr aparent lipsit de simţul realităţii, aflat într-un conflict cu tatăl său, un om de afaceri care, în opinia fiului, îsi neglijează familia, sau ce-a mai rămas din ea, şi pe care tânărul rebel îl consideră vinovat de moartea fratelui său. Finalul este cât se poate de neaşteptat, aducând în prim-plan poate cel mai important eveniment din istoria modernă a Statelor Unite ale Americii…

THE BOONDOCK SAINTS II: ALL SAINTS DAY
RĂZBUNAREA GEMENILOR 2
Regia: Troy Duffy
Cu: Sean Patrick Flanery, Norman Reedus, Billy Connolly, Clifton Collins Jr., Julie Benz
Acţiune, SUA 2009

Fraţii MacManus duc o viaţă simplă şi liniştită în Irlanda, alături de tatăl lor, dar când află că respectatul şi iubitul lor preot a fost ucis de mafie, cei doi se întorc în Boston pentru a-i pedepsi pe responsabili.

Sequel al filmului independent The Boondock Saints din 1999, Boondock Saints II: All Saints Day îi are în centrul acţiunii pe fraţii gemeni Murphy şi Connor MacManus care au îmbrăţişat misiunea de a salva planeta de oamenii răi şi de a-i răzbuna pe cei care au căzut victime Mafiei din Boston. Fraţii MacManus pornesc o cruciadă sângeroasă şi violentă împotriva crimei organizate din statul nord-american Massachusetts, cu scopul de a reinstaura justitia.

THE FINAL DESTINATION (AKA. FINAL DESTINATION 4)
DESTINAŢIE FINALĂ 4
Regia: David R. Ellis
CU: Bobby Campo, Shantel Vansanten, Mykelti Williamson, Nick Zano, Haley Webb
Horror, SUA 2009

Nick O’Bannon (Bobby Campo) are o premoniţie îngrozitoare în legătură cu ceea ce ar fi trebuit să fie o zi de distracţie la curse, în care o succesiune ciudată de evenimente declanşează o avalanşă de accidente cu maşini zdrobite şi de rămăşiţe de automobile care zboară peste spectatori în tribune, ucigându-i prietenii şi dislocând un planşeu care se prăbuşeşte asupra sa. Când îşi revine din groaznicul coşmar, Nick intră în panică şi o convinge pe iubita lui, Lori (Shantel VanSanten), şi pe prietenii lor, Janet (Haley Webb) şi Hunt (Nick Zano), să fugă…scăpând de moarte doar cu câteva secunde înainte ca îngrozitorul coşmar să devină realitate.

Crezând că au păcălit moartea, grupul de prieteni speră într-o îmblânzire a sorţii, dar din păcate pentru Nick şi Lori, acesta e doar începutul.

THE GIRL WHO KICKED THE HORNET’S NEST (AKA. LUFTSLOTTET SOM SPRANGDES)
CASTELUL DIN NORI S-A SFĂRÂMAT
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Anders Ahlbom, Noomi Rapace, Michael Nyqvist
Thriller, SUedia 2009

Bazat pe ultimul volum al trilogiei Millennium a jurnalistului suedez Stieg Larsson, filmul Luftslottet som sprängdes urmăreşte tentativa lui Lisbeth Salander de a-şi demonstra nevinovăţia în sala de judecată şi de a demasca oficialii corupţi din instituţiile guvernamentale din Stockholm, care nu îi protejează pe inocenţi de abuzuri şi violenţe. Lisbeth este internată în spital în stare gravă după ce tatăl ei, Alaxander Zalachenko (un fost agent KGB a cărui afacere cu trafic de carne vie este acoperită de corupţii din serviciile secrete suedeze) a încercat să o îngroape de vie. În timp ce zace în salonul de terapie intensivă cu un glonţ în cap, sub strictă supraveghere întrucat este acuzată de trei crime şi o tentativă de omor, Lisbeth Salander nu ştie că tatăl ei este internat în acelaşi spital din pricina rănilor provocate chiar de ea. Pentru a o determina să tacă, guvernul suedez convinge un procuror să obţină un ordin judecătoresc prin care să o trimită pe tânără la un ospiciu, singurii oameni pe care se poate bizui Lisbeth fiind jurnalistul Mikael Blomkvist şi un doctor care nu crede zvonurile potrivit cărora fata ar fi o lesbiană satanistă.

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO (AKA. MAN SOM HATAR KVINNOR)
BĂRBAŢI CARE URĂSC FEMEILE
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Michael Nyqvist, Sofia Ledarp, Lena Endre
Thriller, Suedia 2009

Cu patruzeci de ani în urmă, Harriet Vanger a dispărut de la o întrunire de familie pe insula stăpânită şi locuită de puternicul clan Vanger. Cadavrul ei nu a fost găsit niciodată, totuşi unchiul ei este convins că a fost crimă şi că ucigaşul este un membru al propriei lui familii strâns unită şi, totuşi, disfuncţională. Acesta îl angajează pe Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), un jurnalist căzut în dizgraţie şi pe tatuata şi turmentata dar ingenioasa hackeriţă Lisbeth Salander (Noomi Rapace) pentru a investiga dispariţia. Când perechea face legătura între dispariţia lui Harriet cu un număr de crime groteşti de acum patruzeci de ani, cei doi încep să dezvăluie o poveste de familie cumplită. Dar Vanger este un clan secretos, iar Blomkvist şi Salander vor trebui, în primul rând, să se protejeze pe ei înşişi.

Autorul Stieg Larsson, care a murit subit în 2004, a lăsat în urmă trei romane nepublicate, cunoscute drept trilogia “Millenium”, care au devenit o senzaţie globală. Bărbaţi care urăsc femeile este una din cele mai mari poveşti de succes literar al deceniului, cu vânzări de peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume, iar filmul are cea mai mare încasare pentru un film suedez din istorie şi cele mai mari încasări din Europa în anul 2009. Fenomenalul succes al cărţilor şi al filmului au făcut din Lisabeth Salander o eroina ultra-cool pentru noile vremuri. Fascinanta Liz e o victimă, dar nu are mentalitatea uneia. Dimpotrivă, e dată dracului, e o “bad-ass” în toată regula. În ciuda tuturor lucurilor îngrozitoare prin care a trecut, nu s-a lăsat înfrântă şi călcată în picioare şi acest lucru o face letală. Nu respectă convenţiile sociale şi nu are scrupule în a scăpa de cei ce-i stau în cale. Este vehicolul ideal (un soi de Miss Marple neo-gotică/high tech) pentru o acţiune ce îmbină intriga tradiţională poliţistă “whodunnit” cu o sondare unică în pântecele putred al lumii suedeze subterane. Actriţă Noomi Rapace s-a transformat repede într-un star internaţional, graţie personajului său care-i vine ca turnat şi e greu de anticipat cum un remake american şi o nouă protagonistă (în versiunea de peste ocean ea este debutanta Rooney Mara) i-ar putea re-edita amestecul excitant de fragilitate şi de duritate psihică.

BITTER/SWEET
DULCE-AMĂRUI
Regia: Jeff Hare
Cu: Kip Pardue, James Brolin, Mamee Napakpapha Nakprasit, Spencer Garrett, Kalorin Supalak Nemayothin
Comedie, Thailanda, 2009

Bitter/Sweet e o comedie romantică, povestea unui expert american în cafea pe nume Brian Chandler care, aparent, are o viaţă perfectă şi a lui Ticha, o directoare de PR din Bangkok care-şi sacrifică viaţa amoroasă pentru o carieră promiţătoare.

La rugămintea părinţilor săi cultivatori de cafea, Ticha îl duce pe Brian pe plantaţiile din Southern Krabi, reconciliindu-se cu trecutul ei.

EVET, ICH WILL! (AKA. EVET, I DO!)
DA!
Regia: Sinan Akkus
Cu: Pinar Erincin, Mickey Hardt, Oliver Korittke, Tim Seyfi, Eralp Uzun
Comedie, Germania, 2008

Evet, I DO! e o comedie isteaţă şi colorată despre cupluri, fie ele gay sau straight şi lupta lor pentru dragoste şi pentru a depăşi obstacolele multiculturale. Fiecare cuplu e nevoit să fie inventiv şi să se rupă de tradiţiile familiale ca să obţină „da”-ul final. O comedie optimistă, vibrantă, cu un singur sfat: spune „evet” („da” în turcă).

HE’S JUST NOT THAT INTO YOU
DESPRE BĂRBAŢI ŞI NU NUMAI…
Regia: Ken Kwapis
Cu: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly
Comedie, SUA, 2009

O privire din mai multe unghiuri asupra relațiilor din zilele noastre şi a ceea ce se poate întâmpla atunci când cei implicați nu înțeleg problemele celuilalt, ale sexului opus.

Adaptarea romanului de succes He’s Just Not That Into You (o carte semnată de Greg Behrendt şi Liz Tuccillo) este realizată de Ken Kwapis și are în centrul său mai mulți indivizi din Baltimore. Gigi (Ginnifer Goodwin) este o tânără care încercă să înțeleagă semnalele amestecate pe care la primește de la omul cu care se întâlnește. Alături de ea în acest demers este proprietarul unui bar (Justin Long), cel care face el însuși eforturi în a desluși limbajul nescris şi foarte complicat al întâlnirilor amoroase. Colega lui Gigi, Janine (Jennifer Connelly), este foarte implicată într-un proiect de redecorare împreună cu soțul ei, Ben (Bradley Cooper), fără să știe că partenerul ei are o relație extraconjugală cu Anna (Scarlett Johansson), o femeie atrăgătoare care încearcă să-și clădească o carieră de succes în muzică. O altă prietenă de-a lui Gigi este Beth (Jennifer Aniston), care trăiește o poveste foarte frumoasă cu Neil (Ben Affleck), dar norii par să se strângă amenințător și deasupra lor, deoarece bărbatul nu pare a avea vreun gând să se căsătorească.

POPE JOAN
PAPESA IOANA
Regia: Jeff Hare
Cu: Kip Pardue, James Brolin, Mamee Napakpapha Nakprasit, Spencer Garrett, Kalorin Supalak Nemayothin
Dramă, Germania, 2008

O femeie de origine engleză din secolul IX, născută în oraşul german Ingelheim, se deghizează în bărbat şi urcă în ierarhia Vaticanului.

ROCKNROLLA
Acţiune, SUA, 2008
Regia: Guy Ritchie
Cu: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba

“RocknRolla” este o poveste din Londra despre sex, huligani și rock ‘n roll.

O peliculă din care nu lipsesc umorul şi acțiunea și în care îl veți recunoaște pe Guy Ritchie, cel care a regizat, printre altele, Lock, Stock and Two Smoking Barrels și Snatch.

Acțiunea peliculei are loc în zilele noastre, în capitala Marii Britanii, unde afacerile imobiliare au devenit mai importante decât traficul de droguri, iar delincvenții cu bani sunt cei mai entuziaști anteprenori. Astfel, în clipa în care un mafiot rus pune la cale o înșelătorie imobiliară, toți dubioșii din Londra vor să pună mâna pe acțiuni. Din acest moment, lăcomia devine limbajul universal, iar Lenny Cole (Tom Wilkinson), unul dintre șefii crimei, inteligentul One Two (Gerard Butler), Stella (Thandie Newton) și imprevizibilul Johnny Quid (Toby Kebbell), par să comunice fluent folosindu-l. Din clipa în care gloanțele încep să zboare, abia numai după ce fumul armelor de foc se va fi ridicat, vom afla cine este cel care a scăpat cu viață și cine a câștigat lozul cel mare.

THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE (AKA. FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN)
FATA CARE S-A JUCAT CU FOCUL
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Peter Haber
Thriller, Suedia, 2009

În timp ce hackeriţa Lisabeth şi jurnalistul Mikael investighează o reţea de trafic de carne vie, fata e acuzată de trei crime. E forţată să se ascundă şi să-l lase pe Mikael să-i dovedească nevinovăţia.

THE STEPFATHER
TATĂL VITREG
Regia: Nelson Mccormick
Cu: Dylan Walsh, Sela Ward, Penn Badgley, Amber Heard, Sherry Stringfield
Thriller, SUA, 2009

Michael Harding (Penn Badgley) se întoarce acasă de la şcoala militară şi îşi găseşte mama (Sela Ward) nu numai foarte îndrăgostită, dar şi locuind împreună cu noul său iubit, David (Dylan Walsh). În timp ce bărbaţii încep să se cunoască, Michael devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu David, cel care vrea tot timpul să dea o mână de ajutor. Este acesta cu adevărat bărbatul potrivit pentru mama lui sau ascunde şi o parte întunecată?

10 THINGS I HATE ABOUT YOU
10 CHESTII NU-MI PLAC LA TINE
Regia: Gil Junger
CU: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz
Comedie romantică, SUA, 1999

Variaţie modernă pe tema shakespeariană prezentă în Îmblânzirea scorpiei. Kat, o tânără frumoasă, dar distantă, refuză orice băiat care îndrăzneşte să se apropie de ea. Obişnuitele petreceri ale colegilor, la care sora mai mica Bianca tânjeşte de mult, sunt pentru Kat plictisitoare. Conform hotărârii tatălui lor, Bianca nu poate ieşi din casă decât dacă este însoţită de Kat. Bianca şi câţiva colegi pun la cale planul îmblânzirii ei. Este nevoie de un băiat de care Kat să se îndrăgostească. Dar joaca lor este luată de Kat în serios.

THE NAKED GUN 2 1/2: THE SMELL OF FEAR
UN POLIŢIST CU EXPLOZIE ÎNTÂRZIATĂ 2 ½
Comedie, SUA, 1991
Regia: David Zucker
Cu: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban, George Kennedy, O.J. Simpson

In seara de Crăciun, Leslie Nielsen face senzaţie în rolul cunoscutului detectiv Drebin, care revine pentru a salva din nou lumea în comedia Un politist cu explozie intarziata 2 ½. Un om de ştiinţă renumit (Dr. Mainheimer) este pe punctul de a publica un raport despre rezervele de energie ale viitorului. Deoarece lucrurile nu stau tocmai bine pentru furnizorii tradiţionali de petrol, carbune şi energie nucleară, acestia il răpesc pe Mainheimer şi îi inlocuiesc raportul acestuia cu unul mult mai favorabil pentru afacerile lor.

Drebin este insarcinat să îl găsească şi să îl salveze pe Mainheimer, ajutat fiind de secretara acestuia, Jane, o mai veche iubire a locotenentului nostru buclucaş.

THE NAKED GUN: FROM THE FILES OF POLICE SQUAD!
UN POLIŢIST CU EXPLOZIE ÎNTÂRZIATĂ
Comedie, SUA, 1988
Regia: David Zucker
Cu: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban, George Kennedy, O.J. Simpson

Locotenentul Drebin (Leslie Nielsen) este un tip total incompetent, dar care, prin cine ştie ce minune, reuşeşte întotdeauna să încurce atât de tare planurile răufăcătorilor, încât aceştia ajung mereu în spatele gratiilor.

În timpul vizitei oficiale pe care Regina Elisabeta a II-a o face în Statelor Unite, viaţa acesteia este pusă în pericol de Vincent Ludwig, un criminal notoriu care intenţionează să o asasineze prin intermediul unui jucător de baseball căruia i-a fost spălat creierul.

Locotenetul Drebin este însărcinat să impiedice asasinatul şi să îl aresteze pe criminal.

THE WHITE BEAUTY MYTH: THE BODY
Documentar, Marea Britanie, 2010
Regia:

Explorând subiectul controversat al chirurgiei plastice „etnice”, filmul se întreabă care sunt procedurile practicate şi ce anume îi determină pe pacienţi să ia măsuri atât de drastice ca să-şi schimbă înfăţişarea. Un fenomen recent, în creştere, al cărui simbol virtual a fost Michael Jackson.

ZACHRANTE EDWARDSE (AKA. SAVING EDWARDS)
SINDROMUL EDWARDS
Regia: Dagmar Smrzová
Documentar, Cehia 2010

Edwards e copilul mult dorit al unui cuplu iubitor, un fetus la a cărui concepţie a survenit o greşeala fatală. Edwards are un cromozom în plus faţă de numărul exact necesar ca bebeluş ca să se dezvolte sănătos. Această greşeală cauzează probleme severe de dezvoltare ce nu pot susţine viaţa extrauterină. Defectul a fost pentru prima dată descris de omul de ştiinţă John Alexander Edwards, de unde denumirea de „sindromul Edwards”. Graţie diagnosticării prenatale, aceşti copii nu ajung, de obicei, să se nască. În majoritatea cazurilor, se recurge la avort. Însă părinţii celui de faţă decid altfel. Filmul urmăreşte lupta lor de a salva o viaţă care a fost îngropată de mulţi chiar înainte de a se naşte.

Return Movies – martie 2011

17 AGAIN
DIN NOU LA 17 ANI
Regia: Burr Steers DIN NOU LA 17 ANI
Cu: Zac Efron, Matthew Perry, Leslie Mann, Thomas Lennon, Michelle Trachtenberg
Comedie, SUA 2009

Mike O’Donnell avea tot ceea ce îşi putea dori de la viaţă. Cândva, fusese un atlet de nota 10 care intenţiona să se ducă la facultate, dar a renunţat la acest plan pentru a se căsători cu iubita lui din liceu, Scarlett. Ajuns la 37 ani, Mike a devenit un om complet nefericit şi un om de afaceri foarte ursuz şi deprimat, care e convins că a luat nişte decizii în viaţă nu tocmai inspirate. Ceea ce el îşi doreşte este să se întoarcă înapoi în timp şi să îndrepte lucrurile care l-au adus în starea asta. Dorinţa îi este miraculos îndeplinită. Tot ceea ce trebuie să facă acum este să-şi trăiască viaţa aşa cum şi-ar fi dorit.

AIR FORCE ONE
Regia: Wolfgang Petersen
Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Wendy Crewson, Jürgen Prochnow
Acţiune, SUA 1997

Harrison Ford joacă rolul lui James Marshall, un veteran al razboiului din Vietnam care a ajuns preşedintele Statelor Unite ale Americii. În timpul unei vizite în fosta Uniune Sovietica, Marshall îi infierează, într-un discurs fără precedent, pe teroriştii din fostul bloc comunist, referindu-se, în special, la Ivan Korshunov (Gary Oldman), un criminal de razboi din Kazakhstan.

Pe ruta de întoarcere spre SUA, la bordul lui Air Force One, cel mai sigur avion din lume, Marshall şi staff-ul său descoperă cu stupoare că unul dintre jurnaliştii care îi însoţeşte este nimeni altul decât Korshunov, deghizat în reporter. Alături de trei complici, Korshunov deturnează avionul, luându-l ostatic pe preşedinte, precum şi pe soţia şi fiica acestuia. Marshall trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, sângele rece şi să dea dovadă de inteligenţă pentru a dejuca planurile teroriştilor.

Între timp, la sol, vice-preşedintele (Glenn Close), ministrul Apararii (Dean Stockwell) şi procurorul general sunt pregătiţi să intervină cu maxima precauţie pentru a salva viaţa preşedintelui şi a familiei sale.

Scenele pline de suspans de la bordul avionului, distribuţia de excepţie, efectele speciale şi tensiunea psihologică au facut din acest film un mare succes de box-office în 1997.

ALIENS IN THE ATTIC
EXTRATERESTRII DIN MANSARDA
Regia: John Schultz
Cu: Carter Jenkins, Austin Butler, Ashley Tisdale, Ashley Boettcher, Henri Young
Comedie, SUA 2009

Familia Pearson, care se îndreaptă spre o vilă din Maine, e convinsă că va avea parte de cea mai tare vacanţă din viaţa lor. Însă, de îndată ce sosesc, îşi dau seama că nu sunt singurii locatari ai vilei, căci un extraterestru simpatic a pus stăpânire pe ea. Chiar dacă noul chiriaş al familiei e foarte prietenos, prietenii lui nu sunt: au pus la cale la repezeală un plan de invazie. Membrii familiei vor avea mult de furcă pentru a scăpa de intruşi.

AMUSEMENT
AMUZAMENT
Regia: Jim Simpson
Cu: Keir O’Donnell, Katheryn Winnick, Laura Breckenridge, Jessica Lucas, Tad Hilgenbrink
Horror, SUA 2009

Tabitha. Shelby. Lisa sunt prietene încă din timpul şcolii, însă drumurile lor s-au separat după ce absolvire. O răsturnare neaşteptată de situaţie le va face pe toate trei să meargă către aceeaşi destinaţie înfiorătoare. Un incident petrecut în timpul şcolii se întoarce să le chinuiască. Ceva – cineva – caută cu disperare să se răzbune. Răzbunare cu orice preţ….sadică, sângeroasă, gândită până în cele mai mici detalii. În interiorul unei celule dintr-o inchisoare cu pereţi din piatră, plină cu dispozitive de tortură care mai de care mai terifiante, cele trei femei luptă pentru supravieţuire. Cine va trăi? Cine va muri? Totul este pentru amuzamentul cuiva…..

ANGELS & DEMONS
ÎNGERI ŞI DEMONI
Regia: Ron Howard
Cu: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan Mcgregor, Stellan Skarsgard, David Pasquesi
Thriller, SUA 2009

Romanele lui Dan Brown sunt pline de informaţii istorice facinante pe care autorul ştie să le transforme, ingenios, în intrigi care sunt atât de încurcate şi de complexe, încât există o nevoie constantă de a informa cititorul cu expoziţiuni elaborate. Acest lucru lasă, de obicei, lasă mai puţin loc pentru dezvoltare de personaje. Aceste calităţi didactice există şi cel de-al doilea roman al lui Brown, adus din nou pe ecrane de tandemul Ron Howard şi Tom Hanks, însă există şi suficient de multă acţiune intensă care să capteze atât ochii cât şi minţile publicului. Detaliile intrigii sunt mai diabolice decât orice a născocit Hollywoodul vreodată: după moartea Papei, o organizaţie sinistră ascunde o bombă cu antimaterie undeva în Vatican, ameninţând să anihileze conclava cardinalilor care se întâlnesc ca să aleagă un succesor papal. Dar până când bomba e pregătită să detoneze, inamicul începe să tortureze şi să ucidă câţiva dintre cardinali; nu există niciun model în execuţiile groteşti ce implică sculpturi simbolice ascunse şi indicii arhitecturale secrete. Din păcate pentru biserică, omul cel mai capabil de a descifra codul e profesorul de simbolistică american Robert Langdon (Hanks), care se întâmplă să fie un ateist convins. Scenariul e plin de detaliii uluitoare despre conflictul vechi de secole dintre biserică şi Illuminati (printre ai căror membri se numărau şi Galileo, Michelangelo şi Bernini) pe care Hanks îl dezvăluie în timp ce goneşte fără suflare printre diversele simboluri ale Romei, mereu cu un pas în urma asasinului sinistru. Totul culmineaza într-un climax exploziv. Cast-ul e completat de o serie de extraordinari actori europeni printre care Ewan McGregor, Stellan Skarsgaard, Mueller-Stahl şi superba Ayelet Zurer.

ASTRO BOY
Astro Boy
Animaţie, Hong Kong, 2009
R: David Bowers
D: Kristen Bell

În Metro City, într-un oraş din viitor, omul de ştiinţă Tenma (vocea lui Nicolas Cage) creează un robot cu puteri supranaturale. După pierderea prematură a propriului fiu, robotul Astro Boy devine un înlocuitor al acestuia, bătrânul împrumutându-i cât mai multe trăsături umane. Însă, deşi Astro Boy este superdotat cu puteri fantastice: forţă, viteză incredibilă, posibilitatea de a zbura, vedere X-Ray, are mai presus de toate şi propria personalitate. Incapabil să îndeplinească asteparile exagerat de mari ale savantului său tată, Astro Boy hotărăşte să plece într-o călătorie iniţiatică pentru a se descoperi pe sine şi a fi acceptat şi iubit aşa cum este. Devenit un Super Erou acesta îşi dă seama că a fost proiectat să salveze lumea, întorcăndu-se în oraşul său natal pentru a-l salva, dar şi pentru a se împăca cu propriul tată. Astro Boy este un film din care nu vor lipsi aventurile palpitante, scenele bine construite de animaţie sau umorul.

BACHELOR PARTY 2: THE LAST TEMPTATION
Petrecerea burlacilor: Ultima tentaţie
Comedie, SUA, 2008
R: James Ryan
D: Jake Cooke, Greg Pitts, Harland Williams, Warren Christie, Sara Foster

Melinda îşi iubeşte logodincul, pe Ron. Fratele ei Todd nu e de acord cu această căsătorie. Vrea ca Melinda să anuleze nunta, dar pentru ca ea să facă acest lucru, Ron trebuie mai întâi să-l compromită pe Ron. Todd speră să-şi ducă la împlinnire planul organizând cea mai sălbatică petrecere a burlacilor din istorie. Dacă toate acestea vă sună cunoscut, se întâmplă pentru că avem de-a face cu remake-ul unei comedii “obraznice” clasice din anii 80 pe care aţi văzut-o şi aţi iubit-o cu toţii.

BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
CHIHUAHUA DE BEVERLY HILLS
Regia: Raja Gosnell
Cu: Piper Perabo, Manolo Cardona, Jamie Lee Curtis, José María Yazpik, Maury Sterling
Comedie, SUA 2008

Chloe, o femelă chihuahua foarte alintată, îşi petrece timpul rătăcind pe străzile din Beverly Hills în poşeta stăpânei sale, clienta saloanelor de înfrumuseţare şi a magazinelor de lux. Când Chloe se pierde de stăpană, ea este forţată să se bazeze pe abilităţile şi pe simţurile pervertite de viaţa de huzur, precum şi pe sprijinul unor prieteni noi: Delgado, un ciobănesc german foarte dur şi Papi, un mascul chihuahua iubitor şi extrem de romantic.

BODY OF LIES
UN GHEM DE MINCIUNI
Acţiune, SUA 2008
Regia: Ridley Scott
Cu: Leonardo Dicaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac

Filmul este bazat pe nuvela lui David Ignatius. DiCaprio joacă rolul unui agent CIA aflat în subordinea personajului lui Russell Crowe, ce are ca misiune descoperirea unui terorist Al-Qaeda care plănuieşte un nou atentat asupra Americii.

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio – nominalizat la Oscar pentru rolurile din Blood Diamond, The Aviator si What’s Eating Gilbert Grape) este cel mai bine cotat agent secret american din teritoriu. Operaţiunile în care acesta este trimis pot fi oriunde, dar, de aceasta dată, el trebuie să descopere dovezi care sa demonstreze faptul că liderul unei importante grupări teroriste activează în afara Iordaniei. Pe durata desfaşurării misiunii, Ferris ajunge să se întrebe în ce masura poate avea încredere în presupuşii aliaţi, este vorba despre veteranul CIA, Ed Hoffman (Russell Crowe), dar şi agenţi ai securităţii iordaniene.

Pelicula a fost nominalizată la London Critics Circle Film Awards şi Satellite Awards.

CARAVANA CINEMATOGRAFICA (AKA. KINO CARAVAN)
Dramă, România 2009
Regia: Titus Muntean
Cu: Dorian Boguţă, Mircea Diaconu, Iulia Lumânare

Într-un sătuc izolat din Transilvania, la începutul anilor 60. oamenii duc o existenţă liniştită sub conducerea lui Tănăsie, preşedinte la Consiliul local. Însă liniştea lor va fi spulberată de o caravană cinematografică adusă de Tavi, un activist comunist ambiţios, care are misiunea de a proiecta filme de propagandă. E prima sarcină de partid a lui Tavi şi el se luptă s-o ducă la îndeplinire cu succes, chiar dacă ploaia stăruitoare produce inundaţii, iar inerţia sătenilor îl frustrează continuu. Încetul cu încetul, cu toţii fac compromisuri. Între timp, Tavi se îndrăgosteşte de Corina, învăţătoarea, şi, cel puţin la început, atracţia pare mutuală. În cele din urmă, se pare că proiecţia e gata să înceapă.

Caravana cinematografică, după o nuvelă de Ion Groşan, confirmă obsesia lui Muntean pentru intervenţia forţată, cu consecinţe dezastroase, a politicului în viaţa oamenilor banali. Culorile pastel-pastrorale prind, încetul cu încetul, nuanţe funebre. Dincolo de naivitatea şi umorul burlesc al situaţiilor, un curent sinistru se insinuează, gradual, iar oamenii fundamental buni din sat încep să aibă nu doar frica lui Dumnezeu, ci şi a noului regim.

CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
MA DAU IN VANT DUPA CUMPARATURI
Comedie, SUA, 2009
Regia: P.J. Hogan
Cu: Isla Fisher, Hugh Dancy, Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow

Rebecca Bloomwood este o new-yorkeză foarte simpatică, a cărei mică problemă cu cumpărăturile tinde să devină mare de tot: Rebecca are o adevărată dependenţă pentru hoinăreala prin magazine, ceea ce-i provoacă o gaură imensă în buget. Tânăra visează la o slujbă într-o revistă de modă, dar nu pune mâna decât pe o rubrică la un ziar financiar din acelaşi trust. Rubrica devine foarte populară, iar Rebecca se culcă pe laurii celebrităţii obţinute peste noapte. Dar când pasiunea pentru cumpărături îi pune în pericol atât relaţia cu prietenul ei cât şi cariera, ea trebuie să decidă urgent ce-i mai important în viaţă. Adaptare a unui imens de popular roman “chick-lit”, un film pentru dependentele de shopping şi de comedii spumoase.

DARK STREETS
STRĂZI ÎNTUNECATE
Regia: Rachel Samuel
Cu: Gabriel Mann, Bijou Phillips, Elias Koteas, Izabella Miko, Toledo
Thriller, SUA 2008

Atunci când un playboy naiv investighează moartea bogatului său tată, viaţa lui privilegiată de propietar al celui mai hot club de noapte din oraş o ia complet razna. O combinaţie răutăcioasă şi fierbinte de muzică, seducţie, halucinaţie şi crimă, Dark Streets are numere muzicale cu o coregrafie uluitoare şi un soundtrack original intepretat de unele dintre cei mai aclamate legende blues, jazz şi R&B.

DEAN SPANLEY
Preotul Spanley
Comedie, Noua Zeelandă, 2008
R: Toa Fraser
D: Jeremy Northam, Peter O’Toole, Sam Neill, Bryan Brown, Judy Parfitt

Plasată în Anglia edwardiană, unde figurile oamenilor sunt întotdeauna împietrite şi cei din colonii nu sunt priviţi cu încredere, comedia lui Toa Fraser spune povestea lui Fisk, un bărbat cu prea puţin timp şi prea puţină afecţiune pentru fiul lui, Fisk junior. Plecaţi, însă, într-o vizită la un indian excentric, legătura dintre cei doi începe să se strângă, iar bătrânul revine la sentimente mai bune.

DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONBALL: EVOLUŢIA
Regia: James Wong
Cu: Justin Chatwin, Emmy Rossum, Jamie Chung, James Marsters, Yun-Fat Chow
Acţiune, SUA 2009

Povestea din Dragonball îl urmăreşte pe Goku, un licean care află că e singura şansa a omenirii împotriva unui demon distrugător. Goku vrea să îndeplinească dorinţa bunicului său şi să-l găsească pe Maestrul Roshi pentru a aduna cele 7 globuri ale dragonului (care pot îndeplini orice dorinţă) şi a-l împiedica pe acesta să devină stăpânul lumii. Bineînţeles, începe o cursă contracronometru pentru găsirea globurilor, căci acestea i-ar putea îndeplini şi lui Piccolo dorinţele nefaste.

FELICIA INAINTE DE TOATE (AKA. FIRST OF ALL, FELICIA)
Dramă, România 2009
Regia: Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf
Cu: Ileana Cernat, Ozana Oancea

Felicia, înainte de toate este o poveste amară şi, pe alocuri, amuzantă, despre cum 19 ani de lipsă de comunicare, concentraţi într-o singură zi, pot dezbina o familie. Ziua de plecare a Feliciei (după vizita făcută în fiecare an familiei ei din Bucureşti) este, ca întotdeauna, foarte agitată. Felicia începe prea târziu să-şi strângă lucrurile, mama face un mic dejun copios, iar tatăl se teme că nu va mai trăi să-şi vadă fiica din nou. În plus, Iulia sună să anunţe că nu mai ajunge la timp să îşi ducă sora la aeroport. În timp ce taxiul îşi face loc prin aglomeraţia din Bucureşti, Felicia şi mama ei se înţeleg că vor pierde avionul. Încercând să îşi reprogrameze zborul, Felicia trebuie să înfrunte cele două familii (fostul soţ şi copilul în Olanda, aşteptând-o să se întoarcă la timp) şi tatăl şi sora, care încearcă amândoi să fie de ajutor în felul lor. Toate acestea şi întreruperea comunicării cu mama ei arată drumul dureros pe care l-a parcurs Felicia în cei 19 ani de stat departe de familia ei. Unul dintre cele mai complexe, mai atent observate şi mai nuanţate portrete feminine din istoria cinema-ului românesc, dar şi un film care vorbeşte de înstrăinarea de ţară şi de familie.

FIRED UP (EDITED VERSION)
DOI BĂIEŢI ŞI MULTE FETE
Comedie, SUA 2009
Regia: Will Gluck
Cu: Nicholas D’Agosto, Eric Christian Olsen, Sarah Roemer, Molly Sims, Danneel Harris

Shawn şi Nick sunt cei mai populari jucători de fotbal din echipa liceului-R. Ford High School. Cum campionatul de fotbal se apropie, băieţii fac tot posibilul să se infiltreze în tabăra majoretelor, în loc să meargă în tabăra de fotbal cu ceilalţi co-echipieri. După ce Nick reuşeşte să găsească o cale prin care el şi Shawn să se alăture fetelor în tabără, aceştia se trezesc înconjurati de splendori care mai de care mai atrăgătoare. Totul merge conform planului, pană când Shawn se îndrăgosteşte de Carly, majoreta sefă. Pentru a-i câştiga încrederea şi prietenia înainte de finala competiţiei majoretelor, Shawn trebuie să inventeze mişcări ingenioase.

FLIRTING WITH FORTY
FLIRT LA 40 DE ANI
Regia: Mikael Salomon
Cu: Heather Locklear, Robert Buckley, Vanessa Williams, Chelah Horsdal, Stefanie Von Pfetten
Comedie, SUA 2008

O poveste amuzantă, emoţionantă şi inspiraţională despre o mamă divorţată cu doi copii (Heather Locklear) care, în timp ce se află într-o vacanţă în Hawaii pentru a-şi aniversa cei 40 de ani, începe o poveste de dragoste neaşteptată cu un bărbat foarte interesant, dar cu mult mai tânăr. Descoperă, astfel, că viaţa poate începe şi la 40 de ani. Adaptarea unui roman best seller de Jane Porter.

G-FORCE
G-FORCE: SALVATORII PLANETEI
Regia: Hoyt Yeatman
Cu: Bill Nighy, Will Arnett, Zach Galifianakis, Kelli Garner, Tyler Patrick Jones
Familial, SUA 2009

Producătorul Jerry Bruckheimer aduce pe marele ecran primul său film 3D, G-Force, Salvatorii Planetei, o combinaţie de comedie şi de film de aventuri despre un program guvernamental derulat sub acoperire pentru a dresa diverse animale ca să lucreze ca spioni.

Înarmaţi cu cele mai performante dispozitive de spionaj, nişte cobai superinstruiţi descoperă că soarta întregii lumi se află în lăbuţele lor. “Salvatorii planetei” sunt: cobaii Darwin (vocea lui Sam Rockwell), liderul echipei, decis să reuşească, indiferent care ar fi preţul victoriei; Blaster (vocea lui Tracy Morgan), un expert în arme cu o atitudine hotărâtă şi mare iubitor de chestii extreme; şi Juarez (vocea lui Penélope Cruz), o profesionistă sexy a artelor marţiale; alături de Mooch, un expert în misiuni de recunoaştere, şi Speckles (vocea lui Nicolas Cage), o specie de cârtiţă cu nasul “în formă de stea”, specialistul în computere şi informatică al echipei.

“Salvatorii planetei” îşi poartă publicul într-o cursă de senzaţie, demonstrând o dată pentru totdeauna că lumea are nevoie de nişte eroi mici în stat şi mari în spirit.

MONSTERS VS. ALIENS
MONŞTRI CONTRA EXTRATEREŞTRI
Animaţie, SUA 2009
Regia: Rob Letterman, Conrad Vernon

Susan Murphy (vocea lui Reese Witherspoon), o tânără din California, este lovită în ziua nunţii de un meteorit. Efectul? Susan se transformă într-un monstru de 15 metri înălţime, pe care armata se grăbeşte să-l captureze. Dar Susan evadează şi, alături de alţi monştri la fel de simpatici, încearcă să protejeze Terra de atacurile unui grup de extratereştri răuvoitori, conduşi de fiorosul Gallaxhar.

G.I. JOE: THE RISE OF COBRA
G.I. JOE: ASCENSIUNEA COBREI

Acţiune, SUA 2009
Regia: Stephen Sommers
Cu: Channing Tatum, Sienna Miller

G.I.J.O.E. este acronimul unei baze militare situate în Europa, Global Integrated Joint Operating Entity. Misiunea bazei, ai cărei soldaţi au trecut cele mai dificile teste fizice şi intelectuale pentru a face parte din această echipă de elită, este să rezolve misiuni secrete peste tot pe glob. Soldaţii vor fi nevoiţi să-şi folosesească echipamentele de ultimă generaţie pentru a contracara periculoasele activităţi ale unui traficant de arme. Un action demolator, care nu-ţi lasă timp să-ţi tragi răsuflarea!

HANGING UP
AFURISITUL DE TELEFON
Regia: Diane Keaton
Cu: Meg Ryan, Diane Keaton, Lisa Kudrow, Walter Matthau, Adam Arkin
Comedie, SUA 2000

Trei surori fac şi ele ce pot mai bine – se luptă cu viaţa, dragostea şi nebunia prin intermediul liniilor telefonice care le leagă – după ce tatăl lor este internat într-un spital din Los Angeles. După ani în care a trăit izolat, arătându-si cu zgârcenie afectiunea faţă de cei din jur, el se află acum pe patul de moarte.

În Afurisitul de telefon!, o explorare a momentelor cele mai bune, mai puţin bune şi mai amuzante din existenţa unei familii, regizoarea Diane Keaton ne prezintă familia Mozell, alcătuită din venerabilul Lou (Walter Matthau) si fiicele sale. Georgia (Diane Keaton) se luptă să-si câstige un loc în lumea editorială ca redactor-sef al unei reviste pentru femei care îi poartă chiar numele, Eve (Meg Ryan), sora mijlocie şi fata lui tăticu’, are pe cap sarcina de a se ocupa îndeaproape de tatăl său şi Maddy (Lisa Kudrow), e o actrită cu ceva succes în telenovele. Undeva între ’bună’, ’la revedere’ şi ’vorbim mai târziu’, ele înfruntă bucuria, lacrimile şi tot felul de emoţii contradictorii şi, cel mai important, găsesc timp să si râdă în ciuda necazurilor.

HOLES
TACI ŞI SAPĂ
Regia: Andrew Davis
Cu: Sigourney Weaver, Shia Labeouf, Jon Voight, Tim Blake Nelson, Khleo Thomas
Aventură, SUA, 2003

Filmul este adaptarea romanului Holes de Louis Sachar.

Este povestea lui Stanley Yelnats (Shia LaBoeuf), un ghinionist de profesie. Orice ar face, dă de necaz, şi asta din cauza unui vechi blestem de familie. Se poate spune că este mereu la locul nepotrivit, în ceasul rău. Stanley nimereşte până la urmă în închisoarea Camp Green Lake, unde ispăşeşte nevinovat o pedeapsă de câteva luni.

Umilinţele la care este supus, el şi ceilalţi puşcăriaşi – Squid, Armpit, ZigZag, magnet, X-Ray şi Zero – de către o gardiană afurisită (Sigourney Weaver) şi de oamenii ei de încredere, Dl. Sir (Jon Voight) şi Dl. Pendanski (Tim Blake Nelson), culminează cu săpatul unor tunele.

Gardienii spun ca "săpatul întăreşte caracterul". Curând, Stanley începe să-şi pună întrebări asupra rostului acestei acţiuni, mai ales după ce dă peste nişte misterioase peşteri subterane.

I LOVE YOU, MAN
CAUT CAVALER DE ONOARE
Regia: John Hamburg
Cu: Paul Rudd, Jason Segel, Rashida Jones, Andy Samberg, J.K. Simmons
Comedie, SUA 2009

Peter Klaven este un agent imobiliar de succes, elegant, serios şi romantic, care tocmai a cerut-o în căsătorie pe Zooey, femeia visurilor lui, şi se pregăteşte să îşi organizeze nunta. Numai că Peter nu a avut niciodata un prieten suficient de apropiat încât să îi propună să îi fie cavaler de onoare la nuntă, motiv pentru care acceptă să meargă la o serie de întâlniri bizare cu bărbăţi necunoscuţi, în încercarea de a găsi persoana potrivită căreia să îi încredinţeze această împortantă misiune.

După câteva întalniri ratate cu bărbaţi homosexuali ce interpretează eronat intenţiile sale, Peter Klaven îl cunoaşte pe excentricul, fermecătorul şi nonconformistul Sydney Fife, de care se simte instantaneu atras sufleteşte şi cu care începe să petreacă din ce în ce mai multă vreme. Spre disperarea lui Peter, cu cât relaţia de prietenie cu Sydney devine mai strânsă, cu atât legătura de dragoste cu Zooey pare să se deterioreze, moment în care este pus în situaţia nedorită de a alege între noul lui amic şi logodnica sa.

Există două motive zdravene pentru care ar trebui să vedeţi comedia asta: adorabilul Paul Rudd şi hohotele de râs pe care vi le va stârni el. I Love You, Man e o raritate: o comedie despre bărbaţi simpatici, dar imaturi, care nu are gaguri dezgustătoare, ci e dulce şi chiar candidă. Mai mult, e una dintre comediile cele mai reuşite despre prietenia masculină care poate deveni la fel de sufocantă şi toxică precum o relaţie amoroasă, dar vorbeşte şi despre maturizare şi despre alegerile pe care suntem forţaţi să le facem odată cu ea.

IF I DIDN’T CARE (AKA. BLUE BLOOD)
DACĂ NU MI-AR PĂSA
Thriller, SUA 2007
Regia: Benjamin Cummings, Orson Cummings
Cu: Bill Sage, Roy Scheider, Susan Misner, Noelle Beck, Ronald Guttman

O combinaţie de film noir şi de thriller hitchcockian amplasat în exclusivista comunitate Hamptons. Tentativa nefericită a lui Davis Meyers, soţul trofeu al unei doamne foarte influente, de a produce un moştenitor duce la infidelitate, crimă şi consecinţe tragice. Un film în vena peliculelor de gen clasice ale anilor ’40 şi ’50.

INTO THE STORM
ÎN FURTUNĂ
Biografie, SUA, 2009
Regia: Thaddeus O’Sullivan
Cu: Brendan Gleeson

Winston Churchill a jucat un rol uriaş în înfrângerea naziştilor în cel de-al doilea război mondial, autoritatea şi retorica sa inspirând milioane de soldaţi să lupte împotriva Germaniei hitleriste până la ultima suflare. Această urmare a filmului HBO multipremiat, The Gathering Storm, îl urmăreşte pe Churchill din 1940 în 1945, în timp ce ghidează o naţiune în derivă de-a lungul cumpliţilor ani de război şi încearcă să-şi salveze căsnicia de la destrămare.

JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
FRAŢII JONAS ÎN CONCERT
Regia: Bruce Hendricks
Cu: Kevin Jonas, Joe Jonas, Nick Jonas, Demi Lovato, Taylor Swift
Muzical, 2009

Acest film dă ocazia fanilor să intre în intimitatea vieţilor lui Kevin, Joe şi Nick şi îmbină imagini din turneul Burning Up, unde fraţii Jonas au cântat alături de invitaţi supriză iluştri, cu reportaje behind-the-scenes luate la cald şi secvenţe din afara concertului, toate pigmentate cu urletele admiratorilor şi cu umorul specific al celor 3 băieţi.

JENNIFER’S BODY
TRUPUL LUI JENNIFER
Regia: Karyn Kusama
Cu: Megan Fox, Amanda Seyfried, Johnny Simmons, Adam Brody, Sal Cortez
Horror, SUA, 2009

Echipa din spatele mega-succesului Juno se întoarce în atât de amuzanta lume a liceenilor americani pentru a o urmări pe Jennifer, o majoretă plină de vino-ncoace care ajunge să dezvolte o ură nemaipomenită faţă de colegii de clasă după ce este vrăjită de membrii unei trupe rock sataniste! Cea mai bună prietenă a lui Jennifer trebuie să facă tot posibilul să salveze oraşul de noile apucături ale acesteia, dar şi să se asigure că nici ea nu păţeşte nimic…

JULIE & JULIA
JULIE ŞI JULIA
Regia: Nora Ephron
Cu: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond
Comedie, SUA

Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană şi o soţie obişnuită care trăia în Franţa şi care dorea să-şi găsească o ocupaţie.

După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăieşte în Queens şi lucrează într-un mediu cenuşiu, în timp ce prietenele ei obţin succese uluitoare, ea se hotărăşte să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle şi Simone Beck) – şi să scrie pe blog despre experienţele ei culinare.

Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă cele două poveşti adevărate, într-o comedie ce demonstrează că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti visul.

KAPITALISM
KAPITALISM – REŢETA NOASTRĂ SECRETĂ
Regia: Alexandru Solomon
Cu: Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Gigi Becali, George Copos
Documentar, România 2009

Documentarul descrie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă. Şi cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii?

Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Urmăriţi-i la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croazieră cu iahtul – şi aflaţi care e reţeta lor.

La noi, Capitalismul începe cu litera K – un cocktail exotic în care se amestecă banii, puterea şi trecutul comunist. Degustaţi!

KINKY BOOTS
CIZME DEOCHEATE
Regia: Julian Jarrold
Cu: Joel Edgerton, Chiwetel Ejiofor, Linda Bassett, Ewan Hooper, Chiwetel Ejiofor
Comedie, SUA 2005

Având la bază o poveste adevărată amuzantă, această comedie reconfortantă şi proaspătă vine de la echipa de succes care ne-a adus si Calendar Girls. Timp de mai multe generaţii, familia Price a confecţionat pantofi bărbătesti cât se poate de clasici şi de practici. Dar pentru a salva afacerea de la un inevitabil faliment, tânărul Charlie Price apelează la un consilier de creaţie dubios: un cântăret de cabaret travestit al cărui stil avangardist şi ale cărui schiţe originale reprezintă un suflu proaspăt pentru acest magazin vechi si prăfuit. Haios şi original, iată un film pe care trebuie să îl ai în colectie pentru că demonstrează în cel mai bun mod că pentru a te adapta trebuie să iesi în evidenţă!

KNOCKED UP
UN PIC ÎNSĂRCINATĂ
Comedie, SUA, 2007
Regia: Judd Apatow
Cu: Seth Rogen, Katherine Heigl

Scenaristul, producatorul şi regizorul Judd Apatow şi-a câştigat reputaţia de specialist în comedii mai speciale, pe parcursul unei cariere de peste 20 de ani. Acestea abundă în situaţii hilare foarte strâns legate de realitate. Tot umorul este desprins din viaţă, toate scenele se pot petrece în realitate şi izvorăsc din realitate.

Lucrând foarte mult în televiziune, dar şi pentru marele ecran. el s-a specializat în a transpune situaţiile cu care ne confruntăm cu toţii, într-o comedie de replici şi de situaţie care-i poartă marca. Rezultatul este uimitor şi ilar pentru că înseamnă comedii de mare success, accesibile tuturor.

Ultimul lucru la care se aşteaptă petrecareţul Ben Stone (Seth Rogen) este ca aventura sa de-o noapte să se transforme în ceva foarte serios. Şi exact asta se intâmplă dupa 8 saptamani, când Alison (Katherine Heigl) vine la el să-i dea vestea că este însărcinată…

Şi iată că Ben are o problema existenţială – ce va face în viitorul apropiat? Va traversa pe trotuarul de vis-a-vis sau se va schimba şi va sta alături de Alison pentru a creşte copilul?

Luaţi o sarcina nedorită şi neaşteptată şi puneţi-o între doi oameni care ar prefera să rămână străini unul faţa de celălalt; adăugaţi-o pe sora lui Alison care este negativistă din fire, pe soţul acesteia, un etern băiat mare si mai adăugaţi-i pe cei patru prieteni ai lui Ben lipsiţi de orice responsabilitate şi veţi avea ingredientele cu care Judd Apatow a reuşit un mega-succes.

L’EMMERDEUR (AKA. A PAIN IN THE ASS)
PACOSTEA
Regia: Francis Veber
Cu: Richard Berry, Patrick Timsit, Pascal Elbé, Virginie Ledoyen, Michel Aumont
Comedie, Franţa, 2008

O prietenie neobişnuita şi improbabilă se leagă între un asasin plătit şi un tip cu tendinţe suicidale, amândoi cazaţi din motive diferite la acelaşi hotel.

LEZIONI DI CIOCCOLATO (AKA. LESSONS IN CHOCOLATE)
LECŢII DE CIOCOLATĂ
Regia: Claudio Cupellini
Cu: Luca Argentero, Violante Placido, Neri Marcore, Hassani Shapi, Monica Scattini
Comedie, Italia 2007

Mattia (Luca Argentero), un om de afaceri cu o carieră promiţătoare în construcţii, e pe cale să încheie cel mai mare deal din viaţă lui profesională, când un muncitor angajat ilegal pe nume Kamal (Hassani Shapi) cade de pe o schelă şi suferă o fractură severă, ameninţă cu procesul dacă… dacă nu cumva Mattia îi va locul într-un curs avansat pentru patiseri. Acesta este motivul pentru Kamal a venit din Egipt în Italia ca să-şi împlinească visul de a-şi deschide propria patiserie… Mattia nu are de ales şi-i ia locul lui Kamal la şcoală, asumându-şi identitatea lui. Printre râsete şi reţete care te fac să-ţi plouă în gură, Mattia descoperă o modalitate de-a uni două culturi diferite.

LITTLE SECRETS
SECRETE FATALE
Regia: Blair Treu
Cu: Evan Rachel Wood, Michael Angarano, David Gallagher, Vivica A. Fox, Jan Broberg Felt
Familie, SUA, 2002

Emily, o adolescentă de 14 ani, îşi petrece vara pregătindu-se să devină un muzician recunoscut pe plan internaţional. Ea mai are şi o prosperă afacere de cartier, pentru că în schimbul a 50 de cenţi, cei macinaţi de anumite secrete i se pot destăinui, fiind convinşi că ea va păstra tăcerea. Mama ei este pe cale să nasca încă un copil, aşa că parinţii ei sunt foarte preocupaţi de venirea pe lume a bebeluşului. Atunci când o nouă familie se mută alături, viaţa tinerei se schimbă pentru totdeauna. Philip se împrieteneşte imediat cu Emily şi îi dezvăluie un mare secret. În scurt timp insă, adolescentei îi este din ce în ce mai greu să ducă povara tuturor tainelor care i-au fost încredinţate.

LITTLE ZIZOU
Zizou cel mic
Comedie, India, 2008
R: Sooni Taraporevala
D: Jahan Bativala, Imad Shah, Sohrab Ardeshir, Shernaz Patel, Boman Irani

Little Zizou este o comedie care poate avea o audiență de toate vârstele și de toate naționalitățile. Urmăriți povestea a două familii din Bomay care ajung în sfârșit la o înțelegere.

Xerxes (Jahan Bativala), cunoscut ca Zizou cel mic, este un puști de unsprezece ani al cărui idol este fotbalistul Zinedine Zidane. Visul aceastuia este să îl vadă pe francez în Bombay. Fratele lui mai mare (Imad Shah) este un artist talentat a cărui fantezie capătă viață într-un mod foarte neobișnuit, iar tatăl lor, Cyrus II Khodaiji (Sohrab Ardeshir), e un om foarte religios. Din cauza fanatismului lui Khodaiji, Xerxes își petrece cea mai mare parte a timpului în casa rivalului tatălui său, Boman Pressvala, un om de presă care are o soție iubitoare și două fiice. Marele scandal dintre cele două familii izbucnește după ce Pressvala scrie un articol critic la adresa lui Khodaiji. Din acest moment, viața celor două familii devine din ce în ce mai complicată, iar dramatismul exagerat al celor implicați crează situații extrem de amuzante. În cele din urmă, cei cele două familii aflate în conflict vor găsi calea spre împăcare.

LIVING PROOF
DOVADA VIE
Regia: Dan Ireland
Cu: Harry Connick Jr., Amanda Bynes, Angie Harmon, Regina King, Bernadette Peters
SUA, 2008
Un film inspirat de o poveste adevărată. Dennis Slamon (Harry Connick, Jr) dezvoltă un medicament despre care crede că va deveni un tratament revoluţionar împotriva cancerului la sân. Atunci când fondurile pentru proiect îi sunt retrase, el trebuie să găsească alte modalităţi de finanţate pentru experimentele sale. Dr. Slamon descoperă că, în timp ce noul său medicament poate salva, în cele din urmă, vieţi, drumul până acolo poate fi dificil şi letal..

MISS MARCH
MISS MARTIE
Regia: Zach Cregger, Trevor Moore
Cu: Zach Cregger, Trevor Moore, Raquel Alessi, Craig Robinson, Hugh Hefner
Comedie, SUA, 2009

Eugene Bell şi Tucker Cleigh sunt cei mai buni prieteni încă din liceu, chiar daca au temperamente diferite, Eugene fiind adeptul abstinenţei sexuale, iar Tucker fiind obsedat de femei şi de revistele Playboy. Atunci când iubita lui Eugene, o tânără pe nume Cindi Whitehall, decide că este pregatită să îşi înceapă viaţa sexuală, începe să îl preseze pe acesta şi îl convinge să accepte o partidă de sex în noaptea balului de absolvire.

Întrucat Eugene este foarte agitat şi nervos în seara balului, amicul sau Tucker încearcă să remedieze situaţia oferindu-i alcool în exces, consecinţa tragică fiind aceea că, ameţit de băutură, băiatul greşeşte uşa spre camera în care îl aştepta iubita lui, se prabuşeşte pe nişte scări şi intră în comă pentru nu mai puţin de 4 ani. Atunci când în sfârşit îşi revine din comă, Eugene descoperă cu stupoare că cea mai mare parte a colegilor săi au părăsit oraşul natal şi că frumoasa Cindi a devenit iepuraş Playboy. Cu ajutorul lui Tucker, Eugene pleacă într-o călătorie prin ţară pentru a o recuceri pe fata visurilor lui.

NIGHT AT THE MUSEUM 2: BATTLE OF THE SMITHSONIAN
O NOAPTE LA MUZEU 2
Regia: Shawn Levi
Cu: Ben Stiller, Amy Adams, Owen Wilson, Hank Azaria, Robin Williams
Comedie, SUA 2009

S-a lăsat noaptea peste Institutul Smithsonian din Washington, DC. Ghizii au plecat acasă, luminile au fost stinse, elevii sunt în paturile lor… şi, totuşi, ceva incredibil se pregăteşte atunci când fostul paznic de noapte Larry Daley (Ben Stiller) se trezeşte atras în cea mai mare şi uluitoare aventură… O aventură în care istoria prinde viaţă. În a doua parte a poveştii Night at the Museum, Larry se confruntă cu o luptă atât de eroică, încât ea nu se putea desfăşura decât pe coridoarele celui mai mare muzeu din lume. Acum, Larry trebuie să încerce să-şi salveze foştii prieteni neînsufleţiţi de la ce ar putea fi o înfruntare de proporţi epice între exponatele de la Smitehsonian, care prind, brusc, viaţă.

Night At The Museum: Battle Of The Smithsonian e singurul film de acţiune şi aventuri turnat vreodată în Institutul Smithsonian, cel mai mare şi mai vizitat complex de muzee american.

NOTORIOUS (AKA. NOTORIOUS B.I.G.)
NOTORIOUS
Regia: George Tillman Jr.
Cu: Jamal Woolard, Angela Bassett, Derek Luke, Anthony Mackie, Antonique Smith
Biografie, 2009

Notorious urmăreşte ascensiunea remarcabilă a lui Christopher “The Notorious B.I.G.” Wallace – care, în doar câţiva ani, a ajuns de pe străzile dure ale oraşulu Brooklyn, la înălţimile unei legende hip-hop. Investigând imaginea mitică a rapper-ului, la 11 ani după moartea sa tragică, Notorious revelează vârfurile şi abisurile călătoriei tumultoase şi prea scurte a unui tânăr uluitor de talentat şi teribil de determinat. Poveştile sale rap despre viaţă urbană americană, de un adevăr crud şi cu rime-imagini extrem de vii, au devenit emblematice pentru o întreagă generaţie confruntată cu o realitate brutală, care visa la o evadare din ghetou.

OBSESSED
OBSESIA
Thriller, SUA 2009
Regia: Steve Shill
Cu: Idris Elba, Beyoncé Knowles, Ali Larter, Bruce Mcgill, Jerry O’Connell

Derek Charles lucrează la o firmă importantă şi a fost promovat recent într-o funcţie de mare răspundere; se poate considera un om împlinit din punct de vedere profesional. În viaţa personală, Derek este căsătorit cu frumoasa Beth şi au împreună un fiu, viaţa de familie oferindu-i o oază binemeritată de linişte, fericire şi înţelegere ori de câte ori se întoarce acasă, obosit. Numai că existenţa idilică şi lipsită de probleme a lui Derek Charles este ameninţată de tânăra Lisa Sheridan, o femeie angajată pe perioadă determinată la biroul lui, care pare să fi dezvoltat o pasiune obsesivă faţă de el. Pe măsură ce Lisa devine din ce în ce mai insistentă şi mai agasantă şi începe să îl hărţuiască, bărbatul îşi dă seama că riscă să piardă tot ceea ce a obţinut de-a lungul timpului prin muncă şi eforturi susţinute şi că atât cariera sa de succes, cât şi căsnicia de invidiat pe care o are cu Beth sunt puse în pericol.

PAUL BLART: MALL COP
PAUL, MARE POLIŢIST LA MALL
Regia: Steve Carr
Cu: Kevin James, Keir O’Donnell, Jayma Mays, Raini Rodriguez, Peter Gerety

Un poliţist de mall din New Jersey are parte de momentul lui de glori atunci când, de Sărbători, ajutoarele lui Moş Crăciun pun la cale o lovitură într-unul dintre magazine.

Paul Bart (Kevin James) e un tata singur din suburbii care încearcă să supravieţuiască lucrând ca om de securitate la un mall. Paul îşi ia slujba foarte în serios; din nefericire, nu acelaşi lucru se poate spune despre clienţii cu care are de-a face în fiecare zi. Toate acestea se schimbă într-o zi în care ajutoarele lui Moş Crăciun închid mall-ul şi încep să ia ostatici printre care se numără şi fiica lui Paul. Dându-şi seama că nimeni nu cunoaşte clădirea mai bine decât omul care e plătit să-o păzească, Paul se urcă pe bicicletă şi se grăbeşte să-i salveze pe bieţii prizonieri.

PRIDE AND GLORY
MÂNDRIE ŞI GLORIE
Regia: Gavin O’Connor
Cu: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle
Thriller, SUA 2009

Un detectiv din New York primeşte misiunea de a face investigaţii într-o circumscripţie condusă de fratele său, care este cercetat pentru corupţţie.

Acţiunea acestui thriller încărcat de suspans este plasată în New York, unde detectivul Ray Tierney (Eduartd Norton) primeşte o misiune foarte delicată. El trebuie să facă investigaţii în circumscripţia condusă de fratele său mai mare (Noah Emmerich), care ar putea fi unul dintre cei corupţi. Povestea nu se opreşte aici, căci Jimmy Egan (Farrell), cel mai bun prieten al lui Ray, este şi el poliţist în aceeaşi circumscripţie şi nu este deloc străin de faptele fratelui mai mare al detectivului. Pe măsură ce ancheta avansează, Ray găseşte probe care dovedesc implicarea celor doi în cazul pe care îl cercetează. Mai mult, este foarte posibil ca prietenul lor, poliţistul, să fie omul care a orchestrat multe dintre crimele pe care el le investighează.

Oare care este răspunsul la întrebarea: “Ce înseamnă loialitatea?”

PUNCH-DRUNK LOVE
AMEŢIT DE DRAGOSTE
Regia: Paul Thomas Anderson
Cu: Adam Sandler, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman, Luis Guzman, Mary Lynn Rajskub
Romance, SUA 2002

Ameţit de dragoste, comedia nebună pentru care Paul Thomas Anderson a fost ales “cel mai bun regizor” la Festivalul de Film de la Cannes în 2002, a fost descrisă drept “o poveste de dragoste dintre doi inadaptaţi care încearcă să se găsească unul pe altul într-o lume antagonistă. O comedie a disconfortului şi a furiei care se transformă, pe neaşteptate, într-una dulce şi pură”.

Adam Sandler e pur şi simplu uluitor în rolul atipic al lui Barry Egan, un individ antisocial care e dominat de şapte surori şi căruia îi e foarte greu să găsească dragostea.. până când aceasta îl găseşte pe el. Atunci când o femeie misterioasă intră în viaţa lui, emoţiile sale se descătuşească şi fluctuează între furia incontrolabilă, dorinţă şi îndoială de sine. “Punch-Drunk Love te lasă la pământ, puţin ameţit şi copleşit de o senzaţie plăcută, indescriptibilă.”. “O comedie romantică pe cât de superbă, pe atât de stranie, care duce graniţele genului dincolo de cele mai absurde borne şi care, totuşi, reuşeşte să rămână credibilă”. Realizată de scenaristul şi regizorul lui Boogie Nights, Magnolia şi There Will Be Blood, Punch-Drunk Love e o experienţă cinematografică sumbră, încântătoare şi unică.

“După Magnolia, care a fost un film complex şi provocator, cred că Paul dorea să facă altceva, într-un fel mai serios, dar mai optimist şi mai plăcut pentru public”, spune producătorul JoAnne Sellar.

PUNISHER: WAR ZONE
JUSTIŢIARUL: ZONA DE RĂZBOI
Regia: Lexi Alexander
Cu: Ray Stevenson, Dominic West, Doug Hutchison, Colin Salmon, Julie Benz
Acţiune, SUA 2009

Justiţiarul, răzbunătorul invincibil al colecţiei Marvel, apare în fortă pe marele ecran într-un nou film de acţiune. Punisher transpune pe ecrane unele dintre cele mai bine vândute benzi desenate publicate de Marvel şi un super-erou a cărui popularitate o egalează pe cea a altor vedete Marvel ca X-Men, Spider-Man sau The Fantastic Four.

Justiţiarul trăieşte în lumea pe care o cunoastem cu toţii, o lume întunecată de război, crimă, cruzime şi nedreptate. Nu are puteri supranaturale pentru a înfrânge răul, ci doar inteligenţa lui incredibilă, anii de experienţă în luptă şi, mai presus de toate hotărârea de fier de a-i răzbuna pe cei nedreptăţiti de răii societăţii. O poveste curajoasă a răzbunării şi a izbăvirii, Justitiarul este acea rara avis- un produs de divertisment care se adresează cu forţă timpurilor sale.

PUSH
RĂZBOIUL MINŢII
Regia: Paul Mcguigan
Cu: Chris Evans, Dakota Fanning, Camilla Belle, Djimon Hounsou, Cliff Curtis
SF, SUA 2009

Push, un action-thriller fantastic, propune o incursiune fără precedent în lumea spionajului psihologic, o lume cu inflexiuni supranaturale, însă cât se poate de reală.

O lume în care există oameni ce pot muta obiecte cu ajutorul puterii minţi, clarvăzători şi personaje capabile să creeze realităţi noi şi să ucidă fără măcar să-şi atingă victimele. O lume în care Divizia, o agenţie guvernamentală obscură, desfăşoară în umbră experimente înfioratoare prin care transformă oameni obişnuiţi în armate de luptători psihologici, eliminându-i brutal pe toţi cei care nu sunt dispuşi să coopereze.

Din păcate, aproape nimeni nu supravieţuieşte acestor teste. Nick Gant (Chris Evans), un telekinetic ce aparţine celei de-a doua generaţii şi care e poreclit "miscator", a stat ascuns de când Divizia i-a ucis tatăl în urmă cu mai bine de un deceniu. Acum, împreună cu adolescenta Cassie Holmes (Dakota Fanning), el porneşte o luptă clandestină împotriva Diviziei, pe care nu o poate învinge decât cu ajutorul Kirei (Camilla Belle) şi a unei serviete misterioase.

RENT: FILMED LIVE ON BROADWAY
CHIRIA
Regia: Michael John Warren
Cu: Will Chase, Shaun Earl, Eden Espinosa, Renée Elise Goldsberry, Andrea Goss
Muzical, SUA 2008

Roger (Adam Pascal) este un cântăreţ frumos şi melancolic care a scăpat dintr-o lungă luptă cu heroina.

Mimi (Rosario Dawson), vecina lui de la etajul inferior, o dansatoare exotică spectaculos de frumoasaă, a pus ochii pe Roger, însă el nu vrea să se deschidă emoţional. E firesc să fie precaut, deoarece ea încă mai cochetează cu drogurile. Însă, atunci când descoperă că amândoi sunt seropozitivi, decid să trăiască împreună.
Acest muzical tragic este unul dintre cele mai mari succese moderne de pe Broadway.

ROAD TO PERDITION
DRUMUL SPRE PIERZANIE
Regia: Sam Mendes
Cu: Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Paul Newman, Jude Law, Jennifer Jason Leigh
Dramă, SUA 2002

Doi taţi: Michael Sullivan (Tom Hanks), ucigaş plătit în slujba mafiei irlandeze din Chicago în perioada marii depresiuni economice din anii 30 şi John Rooney (Paul Newman), şeful lui Sullivan şi cel care i-a fost un al doilea tată. Doi fii: Michael Sullivan, Jr. (Tyler Hoechlin) şi Connor Rooney (Daniel Craig), ambii încercând din răsputeri să obţină favorurile taţilor lor.

Gelozia şi spiritul de competitie îi vor duce la o confruntare ce se soldează cu moartea soţiei (Jennifer Jason Leigh) şi a mezinului lui Sulivan, Peter (Liam Aiken). Ca urmare, Michael Sullivan şi fiuil rămas ân viaţă pornesc într-o călătorie atăt reală, cât şi simbolică, spre răzbunare.

Inspirată dintr-un roman grafic, aceasta este istoria a două familii ale căror destine sunt hotărâte de relaţiile complexe care se stabilesc deseori între taţi si fii.

Ajutat de doi giganţi ai ecranului – Tom Hanks şi Paul Newman – britanicul Sam Mendes reuşeşte un film epic, splendid, solemn, grandios şi devastator precum o tragedie greacă. De neuitat.

ROAD TRIP: BEER PONG
O ESCAPADA SUPER 2
Comedie, SUA, 2009

Andy este un tânăr foarte des ironizat de amici datorită loialităţii lui exagerate faţă de prietena lui, Kathy. Tânăra a rămas în oraşul lor natal, iar Andy nu se bucură de viaţa în campus, aşa cum ar trebui. Andy cedează în cele din urmă insistenţelor amicilor de a o curta pe Jenna, o tipă atrăgătoare care se ocupa cu campanii de promovare, prin baruri, a unei anumite mărci de bere.

Dorind să se apropie de iubitul ei, Kathy decide să se mute mai aproape, iar asta exact când băieţii, cu Andy în frunte, urmau să plece cu Jenna într-un turneu de promovare a berii. Lateral acestei poveşti, filmul ni-l prezintă şi pe unul dintre colegii lui Andy, care participă într-o competiţie numtă beer-pong.

SCHOOL OF ROCK
SCOALA DE ROCK
Regia: Richard Linklater
Cu: Jack Black, Joan Cusack, Mike White, Sarah Silverman, Joey Gaydos
Comedie, SUA

Dewey e un chitarist rebel care crede cel mai mult în puterea nelimitată a rock and roll-ului şi are o predilecţie atât pentru săriturile în mijlocul spectatorilor la concerte, dar şi pentru solo-urle la chitară excesiv de lungi. El este foarte hotărât să-şi conducă trupa către câştigarea concursului “Batalia trupelor”. Dar colegii il concediază. Singur şi fără să aibă bani nici măcar pentru chiria apartamentului plin de cutii goale de conserve, Dewey acceptă prima slujba care i se oferă, şi anume aceea de profesor suplinitor la prestigioasa şcoală Horace Green.

Aici el este atent supravegheat de profesoara Mullins (Joan Cusack). Evident că Dewey este complet paralel cu talentul didactic, dar ştie foarte bine cum să şi-i apropie pe copii. Iar atunci când, din intâmplare, asistă la o lecţie de muzică, decide pe loc să transforme aceste mici talente muzicale într-o trupă rock care le va schimba viaţa.

SEX AND LIES IN SIN CITY
SEX ŞI MINCIUNI
Regia: Peter Medak
Cu: Matthew Modine, Mena Suvari, Johnathon Schaech, Marcia Gay Harden, Mark Sivertsen
Biografic, SUA 2008

Povestea adevărată a morţii suspecte a lui Ted Binion (Matthew Modine), un patron de cazino din Las Vegas despre care s-a crezut, iniţial, că a fost victima unei supradoze. Iubita lui stripteuză (Mena Suvari) şi prietenul acesteia (Johnathon Schaech) au fost acuzaţi pentru moartea mogulului, după ce sora lui Binion (Marcia Gay Harden) a pus sub semnul întrebării moartea lui “accidentală”. Unul ditnre ele mai mari scandaluri care a zguduit vreodata Las Vegas-ul, supranumit şi “Oraşul păcatelor”.

STARSHIP TROOPERS 3: MARAUDER
Infanteria stelară 3: Invadatorii
SF, SUA, 2008
R: Edward Neumeier
D: Casper Van Dien, Jolene Blalock, Stephen Hogan, Boris Kodjoe, Amanda Donohoe

Terifianta poveste a unor insecte maleficele care dețin o armă secretă și ameniță că vor distruge omenirea.

“Starship Troopers 3: Marauder” continuă acțiunea peliculei “Starship Troopers” din 1997. De această dată, eroul principal, Johnny Rico (Casper Van Dien), își conduce echipa într-o misiune secretă al cărui obiectiv este acela de a salva niște soldați care se aflau pe îndepărata planetă OM-1. Însă, povestea se complică mai mult decât v-ați aștepta, deoarece insectele războinice au și ele o armă secretă cu care amenință să distrugă omenirea. În plus, pentru a le înfringe pe maleficele creaturi, Rico și oamenii lui trebuie, mai întâi, să îl depisteze pe cel care a trădat, este vorba despre cineva din interiorul Federației.

SUGAR
Regia: Anna Boden, Ryan Fleck
Cu: Algenis Pérez Soto, Alina Vargas, Andre Holland, Ann Whitney, Ellary Porterfield
Sportiv, SUA 2008

Miguel Santos, un jucător dominican de baseball, se chinuie să joace cât mai bine pentru a-şi întreţine familia cu onorariile sale tot mai mari. La 19 ani, devine cunoscut şi-şi părăseşte ţara pentru a se stabili într-un oraşel din Iowa. Deşi este primit bine de gazde, Miguel se simte copleşit de noua limba şi de cultura americană. Când devine din ce în ce mai slab pe teren, tânărul va privi cu mai mare atenţie tot ce este în jurul său şi va pune sub semnul întrebării ambiţia care i-a guvernat viaţa.

SURROGATES
SUROGATE
Acţiune, SUA, 2009
Regia: Jonathan Mostow
Cu: Bruce Willis, Radha Mitchell

Într-un viitor apropiat, fiinţele umane trăiesc izolate, folosind roboţi înlocuitori (surogatele din titlu), cu un aspect asemănător dar îmbunătăţit în comparaţie cu originalul uman, pentru activităţile sociale. Când roboţii încep să fie distruşi printr-o metodă care duce şi la uciderea "operatorului" uman, un detectiv (Willis) ajunge să descopere o adevărată conspiraţie. Cum surogatul său are parte de aceeaşi soartă, bărbatul este obligat să-şi părăsească locuinţa pentru prima oară în ani de zile şi să pornească în lume pentru a-l descoperi pe criminal. Un frisonant şi elaborat thriller futurist care nu pare deloc fantasmagoric..

TEMPLE GRANDIN
Regia: Mick Jackson
Cu: Claire Danes, Catherine O’Hara, Julia Ormond, David Strathairn
Biografic, SUA 2010

Bazată pe scrierile protagonistei, Temple Grandin e un portret tulburător al unei tinere autiste care, prin îndrumare şi prin forţa voinţei, devine una dintre cele mai de succes poveşti americane. Cu un veritabil tour de force al lui Claire Danes în rolul principal, filmul ne arată copilăria fetei diagnosticate cu autism, maturizarea ei turbulentă, dezvoltarea din timpul anilor de şcoală şi apoi incredibilul ajutor pe care l-a primit de la mama ei, de la mătuşă şi profesorul de fizică. În ciuda tuturor pronosticurilor, Temple devine o femeie perfect funcţională şi un inventator de renume în industria bovinelor. Filmul, extrem de inventiv din punct de vedere vizual, poartă publicul în mintea eroinei cu o serie de instantanee ce îi trasează percepţiile încă din copilărie. Extraordinara distribuţie e completată de Catherine O’Hara, Julia Ormond şi David Strathairn.

THE BOURNE ULTIMATUM
ULTIMATUMUL LUI BOURNE
Acţiune, SUA 2007

În 2002, în Identitatea lui Bourne, eroul încerca să descopere cine este. În 2004, în Suprematia lui Bourne, incerca să se razbune pentru ceea ce i s-a făcut lui şi iubitei lui. Acum el se întoarce acasa şi… în sfârşit îşi aminteşte totul.

Îl găsim aşadar pe Jason Bourne (Matt Damon) trăind ca un om fără ţară şi fără trecut. E conştient că este superantrenat fizic şi psihic, dar nu ştie de cine şi pentru ce. El s-a transformat într-o armă umană dar, în acelaşi timp, a devenit ţinta cea mai greu de atins de către CIA. De când a fost găsit plutind în Marea Mediterana, în apropiere de coasta Italiei, cu câţiva ani în urmă, a declansat o întrecere cu el însuşi pentru a descoperi cine este şi cine l-a învăţat să ucidă.

După ce iubita sa Marie a fost ucisă, Bourne a vrut răzbunare. Acum vrea să uite şi să renunţe la a-şi mai căuta trecutul. Dar un ziar londonez face într-o zi speculaţii despre existenţa lui şi liniştea lui se năruie..

Pentru guvern, Bourne este o ameninţare care valorează 30 milioane de dolari: trebuie eliminat odată pentru totdeauna. Pentru Bourne, aceşti asasini sunt singura legatură pe care o are cu trecutul său.

Bourne a ajuns, aşadar, la capatul liniei. De data aceasta nu se va opri să asculte sau să creadă promisiunile foştilor săi şefi sau să se mulţumească numai cu uciderea celor care îi sunt pe urme. Nu are nimic de pierdut, aşa incât va utiliza orice miscare şi subtilitate pe care a învăţat-o la şcolile a câror învăţătură i-a intrat în sânge, pentru a elimina tot ceea ce l-a creat ca asasin.

Cursa lui îl va purta la Moscova, Paris şi Madrid, la Londra şi Tanger, trecând prin evadări, manevre ultra inteligente, mereu cu agenţii federali şi poliţia locală pe urmele sale.

* Castigator al 3 premii Oscar, în 2008, pentru cel mai bun montaj (Christopher Rouse), sunet si mixaj sunet.

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
STRANIA POVESTE A LUI BENJAMIN BUTTON
Regia: David Fincher
Cu: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng
Dramă, SUA, 2008

"M-am născut în condiţii neobişnuite."

Aşa începe Strania poveste a lui Benjamin Button, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald din anii 1920, despre un băiat care s-a născut pe la 80 de ani şi care, în loc să îmbătrânească, întinereşte: un om ca oricare altul, care nu poate ţine timpul în loc. Filmul începe la New Orleans, la sfârşitul primului război mondial, în 1918, şi continuă până în pragul secolului 21, descriind viaţa lui Benjamin ce urcă în sens invers– dinspre bătrâneţe înspre tinereţe. Povestea unei fiinţe ieşite din comun, a oamenilor şi locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor şi despărţirilor pe care le trăieşte, a bucuriilor vieţii şi tristeţii morţii, şi a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp. Simultan epic în ambiţie şi intim în detaliu, The Curious Case Of Benjamin Button e cel mai emoţional film al lui David Fincher. Însă nu scenariul şi nici interpretările excelente nu sunt cele mai impresionante realizări aici; efectele speciale şi machiajul folosite ca să-i îmbătrânească pe Benjamin şi pe iubita lui, Daisy ating nivel de artă. Însă triumful tehnologiei serveşte doar ca să sublinieze frumuseţea peliculei şi a poveştii de iubire din inima lui.

THE GREAT BUCK HOWARD
MARELE BUCK HOWARD
Comedie, SUA 2007
Regia: Sean McGinly
Cu: John Malkovich, Colin Hanks

După ce abandonează facultatea de drept, Troy vede un anunţ în ziar: "se caută asistent personal pentru un celebru entertainer". Cu speranţa că ocazia îl va catapulta într-o carieră plină de strălucire în showbiz, Troy nu stă deloc pe gânduri. Habar nu are că celebrul entertainer este de fapt Buck Howard, un magician pe care nu-l mai bagă nimeni în seamă şi pe care numai o minune îl mai poate scoate din mlaştină. Şi cum se va descurca Tory cu Howard, un melanj scandalos de egocentrism, drăgălăşenie şi visuri de mărire?

THE TRANSPORTER
CURIERUL
Acţiune, SUA 2002
Regia: Olivier Megaton
Cu: Jason Statham

Frank Martin, fost membru al Fortelor Speciale, duce o viată linistită în Franta, pe malul mării Mediterane. Pentru a-si câstiga existenta, Frank îsi oferă serviciile de curier special celor care îl solicită. Mai exact, transportă colete – inclusiv umane – dintr-un loc într-altul, fără a pune întrebări. Pentru a-si duce la bun sfârsit misiunile misterioase si, uneori, periculoase, Frank are niste reguli proprii, pe care nu le încalcă niciodată:
Regula nr. 1: nu încălca întelegerea.
Regula nr. 2: fără nume – nu trebuie să stii nici cine te-a angajat, nici ce contine "coletul" de livrat.
Regula nr. 3: nu te uita niciodată ce este în colet.

Noua livrare pe care trebuie s-o facă Frank nu diferă cu nimic de precedentele. Cel care l-a angajat este cunoscut sub pseudonimul ‘Wall Street’ si Frank nu întreabă mai multe (vezi regula nr. 2). Însă, de data aceasta, coletul este unul ‘miscător’ si Frank, încălcând regula nr. 3, îl desface si găseste înăuntru o femeie superbă, cu un călus în gură.
Ignorând toate legile care îi asigură supravietuirea, Frank intră într-un lant de întâmplări care presupun dezvăluirea unor secrete socante, complicatii diverse si chiar pericole de moarte. Concluzia – la care Frank se astepta cel mai putin: legile sunt făcute să fie încălcate.

THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON
Regia: Chris Weitz
Cu: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Rachelle Lefevre
Fantastic, SUA 2009

În Saga Amurg: Lună Nouă, cel de-al doilea film al celebrei serii Twilight, idila dintre vampir şi o muritoare prinde un nou contur atunci când Bella Swan (Kristen Stewart) se adânceşte în secretele lumii supranaturale – din care îşi doreşte atât de mult să facă parte – numai pentru a se regăsi într-un pericol cu mult mai mare decât înainte.

După petrecerea de majorat a Bellei, Edward Cullen (Robert Pattinson) şi familia sa părăsesc oraşul Forks, în dorinţa de a o proteja pe Bella de pericolele iminente ale lumii vampirilor. Deprimată şi însingurată, ea parcurge cu greu ultimul an de liceu şi descoperă că, de fiecare dată când îşi riscă viaţa, imaginea lui Edward îi apare în minte. Dorinţa arzătoare de a fi împreună cu el o face să se expună unor pericole din ce în ce mai mari. Cu ajutorul prietenului său din copilărie, Jacob (Taylor Lauthner), Bella restaurează o motocicletă veche pe care o va folosi în noile călătorii, iar inima ei îngheţată pare să se deschidă relaţiei cu Jacob – membru al misteriosului clan Quileute care are propriile secrete periculoase.

Dincolo de graniţele timpului şi ale lumii pe care o cunoaştem, Bella şi Edward sunt capabili să îşi sacrifice viaţa pentru a-şi salva povestea de iubire. Un rol decisiv îl vor avea fiinţele supreme din clanul Volturi, cei care împart legea printre vampiri, conducătorii nemiloşi care nu se dau în lături de la nimic pentru a menţine secretă existenţa vampirilor.

Suspansul şi pasiunea care au transformat Amurg într-un adevărat fenomen, se continuă cu multe personaje noi, mult mai multă acţiune, secrete străvechi şi mistere adânci.

THE YARDS
LEGEA TĂCERII
Regia: James Gray
Cu: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn
Poliţist, SUA 2000

Legea tăcerii este o dramă a cărei acţiune e plasată în vastele ateliere de reparaţii ale metroului newyorkez. Dupa ce a stat la închisoare plătind pentru nişte prieteni, Leo Handler (Mark Wahlberg) nu-şi doreşte decât o viaţă cuminte. Aşa că se îndreaptă spre singurul loc în care, crede el, va fi in siguranţă – acasă. Se angajează la unchiul său Frank (James Caan), un om influent, cu relaţii foarte sus puse şi îi regăseşte pe vechiul sau prieten Willie Guttierez (Joaquin Phoenix) şi pe iubita acestuia, Erica (Charlize Theron). Dar în atelierele metroului, unde unchiul e cel ce trage sforile, numai în siguranţă nu se trăieşte. Fără să-şi dea seama, Leo intră într-o lume a sabotajelor, a tăcerilor cumpărate şi chiar a crimei. Iar secretul pe care îl descoperă îl va face să fie vânat de cea mai crudă familie din oraş… a sa proprie. El va trebui ca, în numele dreptăţii, să faca tot ce-i stă în puteri ca să îi biruie.

TIME SHARE (AKA. BITTER SUITE)
VACANŢA LA COMUN
Regia: Sharon Von Wietersheim
Cu: Nastassja Kinski, Timothy Dalton, Kevin Zegers, Cameron Finley, Billy Kay
Romantic, Germania, 2000

Doi părinţi singuri – un bărbat şi o femeie – împreună cu copiii lor trebuie să împartă aceeaşi casă de sărbători. Au ajuns în această situaţie din cauza unei încurcături, dar oare cum vor ieşi din ea?

TRICK ‘R TREAT
TRICK ‘R TREAT: POVEŞTI DE HALLOWEEN
Horror, SUA, 2008
Regia: Michael Dougherty
Cu: Brian Cox, Anna Paquin, Dylan Baker, Leslie Bibb, Tahmoh Penikett

Se spune că în noaptea de Halloween morţii se ridică din morminte şi creaturi de neimaginat bântuie libere. Un oraşel află pe propria piele că tradiţiile nu trebuie uitate şi că ritualurile care apără oamenii de spirite trebuie îndeplinite în fiecare an. Costume şi dulciuri, goblini şi fantome, monştri şi dezastre, toate capătă însuşiri noi în noaptea de Halloween, spre groaza locuitorilor din oraş care descoperă cu stupoare că sunt mari şanse să nu apuce zorii zilei următoare.

TWO CAN PLAY THAT GAME
JOC IN DOI
Regia: Mark Brown
Cu: Vivica A. Fox, Morris Chestnut, Anthony Anderson, Gabrielle Union, Wendy Raquel Robinson Comedie, SUA 2001

O femeie îşi pune la bătaie propriu set de reguli într-un joc care are ca miză recâştigarea iubitului.

Când vine vorba de viaţa sentimentală, Shante (Vivica Fox) munceşte 24 de ore din 24 pentru a-şi satisface şi a-şi ţine aproape iubitul. Shante e atât de expertă în a naviga pe valurile romance-ului, încât cele mai bune prietene ale sale, Diedre, Karen şi Tracy depind de sfaturile ei, de câte ori relaţiile lor se află în pericol. Dar atunci când prietenul ei Keith e prins în flagrant cu nimeni altcineva decât inamica sa, Conny, Shane instituie “planul de 10 zile” pentru a-l recâştiga. Fie că-i vorba de lenjerie sexi sau gătitul unor mâncăruri rafinate, tânăra are un arsenal de arme destinate să-l îngenuncheze pe iubitul său şi să-l aducă înapoi la ea. Nici un efort nu e prea mare pentru a-i atrage atenţia. Din păcate, finalul fericit pe care Shante îl aşteaptă se îndepărtează vazând cu ochii, pentru că Keith începe să urmeze sfaturile prietenului său, Tony, care insuflă o perspectivă masculină acestui joc manevrat, până acum, numai de fete. În această comică bătălie a sexelor, Shante e pe cale să descopere nu numai că nu există reguli – dar că nu e nici singurul jucător profesionist. Cu o relaţie în pericol şi prieteni care îi controlează fiecare mişcare, Shante trebuie să gândească repede şi să fie cu un pas înaintea lui Keith dacă vrea să aibă vreo şansă să-l recucerească… păstrându-şi mândria intactă.

UNDER THE MOUNTAIN
SECRETUL CELOR ŞAPTE VULCANI
Regia: Jonathan King
Cu: Sam Neill, Matt Gillanders, Sophie Mcbride
Aventură, Noua Zeelandă 2009

Când gemenii adolescenţi Rachel şi Theo investighează casa veche şi înfioratoare de alături, ei descoperă Wilberforces – o creatură care-si schimbă aspectul şi care stă sub inelul lui Auckland. Ghidaţi de misteriosul Mr. Jones si de varul lor mai mare, Ricky, gemenii trebuie să regăsească puterile pe care odată le împărţeau şi să se hotărască dacă distrug creatura înainte ca ea să-i distrugă pe ei.

UP
DEASUPRA TUTUROR
Regia: Pete Docter, Bob Peterson
Animaţie, SUA 2009

Hărţuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, Carl, un septuagenar, îşi ia zborul cu tot cu casă, susţinut în aer de o mulţime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină şi o promisiune făcută soţiei lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul "decolării", pe prispa casei lui se află şi un entuziast puşti de opt ani.

Încă un pariu aventuros pentru genialele creiere ale casei de film Pixar, soldat cu un rezultat deja scontat: o nouă capodoperă, emoţionantă, tulburătoare, înălţătoare, memorabilă.

VAN WILDER – FRESHMAN YEAR
VAN WILDER: PRIMUL AN DE FACULTATE
Regia: Harvey Glazer
Cu: Jonathan Bennett, Kristin Cavallari, Jerry Shea, Nestor Aaron Absera, Kurt Fuller
Comedie, SUA, 2009

Van Wilder – Freshman Year este al treilea film din seria Van Wilder. Pentru că este student în primul an la Coolidge, Van Wilder e pregătit de dezmăţ şi de petreceri. Chiar dacă terminarea facultăţii a devenit o tradiţe de familie, Van Wilder este mai încântat de fetele pe care le întâlneşte acolo şi de posibilitatea de a se distra. Din păcate pentru el, toate fetele din facultate par să fi depus un jurământ de castitate, iar decanul conduce facultatea cu o listă de reguli foarte stricte care nu permit petrecerile, relaţiile amoroase sau consumul de alcool şi de narcotice. Wilder se îndrăgosteşte de Kaitlin, o frumuseţe a campusului şi încearcă să o cucerească. Pe lângă aceasta, tânărul îşi propune să elibereze şcoala de regulile stricte care nu permit nimănui să se amuze în niciun fel.

WHATEVER WORKS
CE-O FI O FI…
Comedie, SUA, 2009
Regia: Woody Allen
Cu: Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Ed Begley Jr., Michael Mckean

Woody Allen îşi termină "perioada londoneză" cu acest film delirant de amuzant, simultan cinic şi romantic, în care Evan Rachel Wood este Melodie, tânăra şi naiva soţie a unui barbat excentric trecut de prima (ba chiar şi de-a doua) tinereţe (Larry David).

Boris Yellnikoff este un new yorkez excentric care a fost profesor de fizică la Universitatea Columbia. După o căsnicie ratată cu Jessica şi o tentativă eşuată de sinucidere, bărbatul îşi irită prietenii loiali cu tirade nesfârşite despre inutilitatea tuturor lucrurilor. Atunci când o intâlneşte pe Melodie, o tănară fugită de acasă, Boris Yellnikoff schimbă traiul privilegiat cu un stil de viaţă boem şi nonconformist. Marietta, mama lui Melodie, vine la New York pentru a-şi căuta fiica şi pentru a-şi pedepsi soţul infidel. Ea se implică într-un menage-a-trois cu prietenul lui Boris – Leo Brockman şi cu proprietarul unei galerii de artă, pe nume Al Morgenstern. Dupa ce Melodie îl inşeală cu un actor de vârsta ei pe nume Randy James, Boris se aruncă pe fereastră, cade peste o femeie care îi salvează viaţa şi o cunoaşte astfel pe Helena.

WITHOUT A PADDLE: NATURE’S CALLING
CHEMAREA NATURII
Regia: Peter Markle
Regia: Ellory Elkayem
Cu: Oliver James, Kristopher Turner, Rik Young, Madison Riley, Jerry Rice
Comedie, SUA 2009

Zach şi Ben au fost cei mai buni prieteni î şcoala primară şi în liceu, dar, acum, când au trecut de vârsta de 25 de ani, drumurile diferite pe care au pornit în viaţă i-au determinat să petreacă din ce în ce mai puţin timp împreună. Zach este un băăiat optimist, sociabil şi dezinvolt, care se bucură de toate experienţele incitante pe care i le ofera viaţa şi care lucrează la un azil de bătrâni, în vreme ce Ben este o persoană serioasă, care se îngroapă în munca pe care o prestează la o firmă de avocatură şi care încă tânjeşte dupa Heather, fata pe care a iubit-o în secret în timpul liceului.

Atunci când o pacientă aflată pe patul de moarte îl roagă pe Zach să o găsească pe nepoata ei, care s-a dedicat muncii de conservare a mediului şi a plecat să locuiască în pădure de mai bine de 7 ani, bărbatul constată că respectiva nepoată nu este nimeni alta decât Heather şi îl convinge pe Ben să îl insoţească în acesta misiune de căutare pentru a-şi reînnoda vechea prietenie şi pentru a avea parte de aventuri de neuitat. Ben, Zach si Nigel, sofisticatul văr britanic al lui Heather, pornesc în călătorie pe râu, înfruntând o serie de pericole pentru a o găsi pe fata visurilor lui Ben.

I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
VĂ DECLAR SOŢ ŞI… SOŢIE ?
Regia: Dennis Dugan
Cu: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames
Comedie, SUA 2007

Chuck şi Larry sunt doi pompieri, prieteni la cataramă. Prietenia lor devine şi mai strânsă (sau nu) când Larry îşi dă seama ca are nevoie de un partener domestic (un fel de soţ, adica) pentru a rezolva nişte probleme legate de-o asigurare. Cum Chuck îi e dator şi cum parteneriatele domestice între bărbaţi sunt la ordinea zilei în New York, soluţia e simplă: Chuck va trebui să se însoare cu Larry. Lucrurile scapă de sub control când cei doi bărbaţi hetero chiar trebuie să arate cât de mult se iubesc.

THE INTERNATIONAL
THE INTERNATIONAL: PUTEREA BANULUI
Acţiune, SUA 2009
Regia: Tom Tykwer
Cu: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen, Brian F. O’Byrne

Luis Salinger (Clive Owen), agent al Interpolului, este hotărât să aducă în faţa justiţiei una dintre cele mai puternice banci ale lumii. Ajutat de procuroarea Eleanor Whitman (Naomi Watts), Salinger ajunge să descopere zeci de activităţi ilegale ale bancii. Într-o vânătoare pe care duc de-a lungul şi de-a latul lumii, cei doi îsi dau curând seama că vieţile lor sunt în pericol: banca nu se dă in lături nici măcar de la crimă, în planul ei de-a finanţa terorismul şi conflictele armate. Un thriller inteligent pentru epoca globalizării, în care bad guy-şii au devenit bancile şi corporaţiile internaţionale.

DOCUMENTARE

A PIERRE WOODMAN SZTORI (AKA. THE PIERRE WOODMAN STORY)
POVESTEA LUI PIERRE WOODMAN
Regia: András Kovács M., Péter Szajki
Documentar, Ungaria 2009

HBO Ungaria abordează, din nou, un subiect tabu: spectatorii vor avea parte de un tablou inedit al felului în care operează industria porno, văzut prin intermediul lui Pierre Woodman, un “rege al genului”.

Woodman, un regizor şi producător francez de porno, a descoperit zeci de fete maghiare, cehe, slovace şi din fosta Uniune Sovietică şi le-a deschis porţile industriei sexului. Niciuna dintre ele n-a avut nici cea mai mică ezitare să vină la casting. Ce anume le-a atras la Pierre? Documentarul vă oferă adevărul gol-goluţ despre pornografie şi despre metodele de lucru ale lui Woodman.

DIAGNOSIS BIPOLAR
DIAGNOSTIC: TULBURARE BIPOLARĂ
Regia: David Heilbroner, Kate Davis
Documentar, SUA, 2008

Până în anii ’90, tulburarea bipolară era considerată o boală adultă. Astăzi, totuşi, mai bine de 800.000 de copii sunt diagnosticaţi cu această boală, lucru care a dus, de cele mai multe ori la traumatizarea şi stigmatizarea lor şi a familiilor din care fac parte. Acest documentar HBO urmăreşte părinţi care se confruntă cu corvoada teribilă de a avea grijă de copiii lor marcaţi de depresie, violenţă şi gânduri suicidale.

I AM BECAUSE WE ARE
EXIST PENTRU CA EXISTAM
Documentar, SUA, 2002
Regia: Nathan Rissman

Scris de însăşi Madonna, vedetă care s-a dedicat 100% cauzei, acest documentar ne oferă o perspectivă asupra vieţilor celor peste un milion de copii orfani din Malawi afectaţi de pandemia SIDA. Oferă speranţă şi soluţii reale la încercările cumplite cu care se confruntă aceşti oameni ce trăiesc într-o sărăcie extremă.

FOR NEDA
PENTRU NEDA
Regia: Antony Thomas
Documentar, SUA, 2009

Regizat de Antony Thomas, acest documentar original HBO vorbeşte despre Neda Agha-Soltan, o tânără care a fost împuşcată şi ucisă pe 20 iunie, 2009, în timpul protestelor împotriva alegerilor prezidenţiale din Iran. La câteva ore după, fotografii cu figura ei murdară de sânge erau ţinute deasupra capetelor de către mulţimea care protesta în Teheran şi în lumea întreagă, transformând-o într-un simbol internaţional al revoluţiei iraniană. Având acces exclusiv la familia fetei, documentarul încearcă să descopere cine a fost Neda şi ce a reprezentat ea, iluminând, prin povestea ei, o luptă mai amplă pentru democraţie şi libertate.

RIGHT AMERICA: FEELING WRONGED – SOME VOICES FROM THE CAMPAIGN TRAIL
AMERICA DE DREAPTA
Regia: Alexandra Pelosi
SUA, Documentar, 2009

Regizoarea Alexandra Pelosi ne oferă cel de-al cincilea documentar HBO al ei, un profil necruţător al americanilor conservatori care nu şi l-au dorit pe Barack Obama preşedinte şi care nu se simt reprezenaţi de media mainstream. Călătorind de-a lungul a 28 de state împreună cu John McCain, aflat în campanie electorală pentru biroul oval, Pelosi ne oferă o perspectivă neîndulcită a unei ţări în război cu ea însăşi.

SCURT-METRAJE

Caviar (Icre Negre)
România 2009
Regia: Răzvan Săvescu
Cu: Andi Vasluianu, Oana Ioachim, Ana Radu.

O felie de viaţă din seria tematică „părinţi şi copii”, inaugurată cu mult succes de Lampa cu căciulă a lui Radu Jude – un tată văduv vine din Tulcea la Bucureşti ca să aducă de sărbători nişte icre negre unei doamne foarte pricopsite, în speranţa cu greu mărturisită de a-i face un viitor artistic fetiţei sale.

Lord
România 2009
Regia: Adrian Sitaru
Cu: Sergiu Costache, Andreea Samson, Adrian Titieni.

Un tânăr trăieşte din mici escrocherii – fură căţei de prin parcuri şi apoi pretinde răscumpărare. Uneori îi merge, alteori nu. Un lucru e, însă, cert – dincolo de atitudinea dură de băieţaş de cartier trecut prin multe, se ascunde un suflet delicat.

Bucuresti, 17.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *