free download 78 travel guides written by experts

„Klaus cel Mare si Klaus cel Mic” de Hans Christian Andersen la Radio Romania Actualitati

Duminica, 20 februarie, de la ora 9.05, Teatrul National Radiofonic pentru copii, va invita sa ascultati, in premiera, la Radio Romania Actualitati spectacolul „Klaus cel Mare si Klaus cel Mic” de Hans Christian Andersen.

Scriitor recunoscut si iubit in intreaga lume, inca din timpul vietii, mai putin insa in Danemarca natala, Hans Christian Andersen (1805 – 1875) a lasat in urma lui, o opera bogata si variata. Artistul a incantat cititorii cu poeme, romane, drame, carti de calatorie, povestiri si, nu in ultimul rand, cu minunatele povesti, care au intrat, rapid in fondul culturii universale.

A fost prieten cu celebrii Ludwick Tieck si Charles Dickens, ei insisi povestitori neintrecuti. Numit de critica franceza „Noul La Fontaine”, Andersen a creat, asemeni unui neasemuit „vrajitor”, lumi de basm, locuite de printese si printi, de vrajitoare si soldatei de plumb, de craiese misterioase ori sirene ce-si poarta cantecul pe valurile marilor.

Cu toate acestea, dupa aparitia celui dintai volum de basme, marele povestitor nota in jurnal: Prima mea culegere de povesti nu s-a bucurat de prea mult succes. Se pretindea ca nu am talent pentru acest gen (…) Si totusi am continuat sa scriu. Ma impingea o nevoie irezistibila, asa ca am indraznit sa public, in anul urmator, o noua culegere. Apoi, o a treia, unde se gasea, printre altele, Mica Sirena. Aceasta atrase atentia. De fiecare Craciun aparea cate o carte de povesti si, curand, nu a mai fost nici un Craciun fara povesti. Povestile lui Andersen au depasit limitele spatio-temporale, prin faptul ca in urmatorii ani au fost traduse in aproape toate limbile europene, castigand pentru totdeauna inimile cititorilor mici si mari.

Basmul „Klaus cel mic si Klaus cel Mare” face parte (alaturi de „Printesa si bobul de mazare” si „Amnarul”) din volumul intitulat „Povesti istorisite copiilor”, tiparit in anul 1835. Klaus cel Mic, „frate” bun intru istetime cu Pacala al nostru si la fel de hatru ca el, castiga, prin puterea mintii, lupta cu lacomul Klaus cel Mare, puternic dar copilaros si credul. Montarea radiofonica, semnata de regizorul Gavriil Pinte, relateaza intr-un ritm alert si, intr-un stil amuzant, povestea celor doi eroi. Accentele comice creioneaza cu finete si precizie portretele celor doua personaje.

Spectacolul radiofonic in premiera „Klaus cel mic si Klaus cel Mare” va putea fi ascultat si la Clubul Ramada Majestic, luni, 28 februarie, de la ora 11.00. Acesta va fi parte a auditiilor cu public, organizate de Redactia Teatru, sub emblema „Ne auzim la Majestic”.

Scenariul radiofonic: Felicia Pinte
Traducerea: Alexandru Philippide.
In distributie: Dora Dumitrescu, Vasile Toma, Dan Astilean, Catalin Mares, Violeta Berbiuc, Constantin Lupescu, Gavriil Pinte.
Regia de studio: Violeta Berbiuc.
Regia muzicala: Patricia Prundea.
Regia tehnica: ing. Iulian Iancu.
Redactor si producator: Irina Soare.
Regia artistica: Gavriil Pinte.

Bucuresti, 17.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *