free download 78 travel guides written by experts

Un nou documentar TVR 2 din seria „Puterea teologica a literaturii“

Ediţia de sâmbătă este dedicată poetului Mihai Eminescu

Sâmbătă, 19 februarie, de la ora 11.30 în emisiunea Între cer şi pământ de la TVR 2, producătorul Radu Găină continuă seria „Puterea teologică a literaturii“ cu un documentar despre Mihai Eminescu în care sunt surprinse nuanţele deschiderii lirismului eminescian către sfera religiosului.

Tematica a fost aleasă deoarece în ultimii ani a fost resuscitată o polemică mai veche în legatură cu dimensiunea religioasă a lui Mihai Eminescu. S-a ajuns chiar la ideea ca poetul naţional să fie inclus în rândul sfinţilor…

Evident că este o exagerare care nu face bine nici poetului, nici ortodoxiei. Există însă câteva poezii în care geniul poetic eminescian s-a întâlnit cu creştinismul şi ele sunt temeiul pe care s-a glosat, uneori înverşunat, în această polemică (”Rugăciune"," Răsai asupra mea", "Înviere", "Dumnezeu şi om").

Documentarul semnat de Radu Găină vă propune, în premieră, o distincţie necesară pentru o dreaptă aşezare a lucurilor în acest subiect. Filmările au fost realizate la Ipoteşti şi la Botoşani, iar invitatul special al acestui discurs de televiziune este poetul, traducătorul şi eseistul Răzvan Codrescu.

„Puterea teologică a literaturii“ este o serie tematică realizată din ianuarie 2010, lunar, de Radu Gaină, despre interferenţele dintre teologie şi literatură pornind de la creaţii importante ale literaturii române si universale. Filmele conţin, în afară de reconstituiri de epocă, mărturii ale celor mai reputaţi teologi, istorici de film, filozofi, critici literari, poeţi sau scriitori. Episoadele de până acum difuzate la TVR 2 s-au axat pe operele semnate de Edgar Alan Poe, Serghei Esenin, Francois Villon, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Tudor Arghezi,Lucian Blaga, Ioan Alexandru, Florin Caragiu, Ioan Pintea, Nicolae Steinhardt, Marcel Proust, Eugen Ionesco. Următoarele episoade vor fi consacrate unor creaţii literare deschise sferei religiosului aparţinând lui Feodor M. Dostoievski, Paul Claudel, Dante Alighieri, Alexe Mateevici, Vasile Voiculescu, Daniel Turcea.

Bucuresti, 17.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *