Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Premiera in Romania: Asociatia Komunitas implementeaza proiectul “Da culoare scolii tale!”

Asociatia Komunitascare va promova, prin artă, teme de antidiscriminare și drepturile omului

Asociația Komunitas anunță lansarea proiectului "Dă culoare școlii tale!", proiect educațional de artă participativă, în cadrul căruia elevi, profesori și artiști vizuali vor realiza împreună picturi murale de mari dimensiuni (peste 30 mp) în spațiul școlilor. Temele vizate de aceste picturi țin de drepturile omului, incluziune socială, combaterea discursului discriminatoriu sau instigator la ură.

Proiectul este implementat în șapte școli din București și județele Cluj, Ilfov, Mureș și Teleorman, în perioada septembrie 2015 – aprilie 2016. Astfel, proiectul "Dă culoare școlii tale!" va contribui la transformarea a șapte școli într-unele mai creative, mai inovatoare și mai primitoare. ”Schimbarea la față” a școlilor se va realiza prin implicarea directă a elevilor în activități nonformale de promovare a valorilor civice și în intervenții de artă participativă, menite să îi responsabilizeze în relația cu comunitățile în care trăiesc și să le dezvolte abilitățile de cetățenie activă.

Proiectul continuă direcția inițiată de Asociația Komunitas în urmă cu câțiva ani de a derula intervenții participative în cadrul școlilor, prin implicarea elevilor, având scopul de a contribui la îmbunătățirea mediului fizic școlar și la „împuternicirea” tinerilor.

da culoare scolii tale

Obiectivele acestui proiect sunt încurajarea cetățeniei active și a participării la viața comunității, precum și asigurarea respectării și aplicării valorilor democratice fundamentale. Fiind primul proiect de acest gen din România, la finalul lui se va elabora un ghid de bune practici care să folosească tuturor celor interesați de dezvoltarea unor astfel de activități în viitor. Mai mult, după derularea unei faze pilot, Asociația Komunitas își propune să obțină sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice în scopul extinderii proiectului la nivel național.

Proiectul "Dă culoare școlii tale!" beneficiază de un grant în valoare de 72.473 euro finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin programul EEA Grants, administrat de Fondul ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați //eeagrants.org și //www.fondong.fdsc.ro.

Asociația Komunitas vă invită să luați parte la conferința de lansare a proiectului "Dă culoare școlii tale!", care va avea loc joi, 5 noiembrie 2015, între orele 18:00-20:00, în sala „Librărie” de la ARCUB Gabroveni.

La conferința de lansare vor vorbi Anca Tîrcă (specialist în educație și coordonator al proiectului) Raluca Iacob (președinte al Asociației Metru Cub – resurse pentru cultură și coordonator al proiectului Susține cultura în educație) și Mircea Toma (președinte ActiveWatch și expert în drepturile omului). Intervențiile invitaților vor viza trei teme extrem de actuale și de mare interes, complementare obiectivelor proiectului: reperele și provocările învățării în și pentru secolul XXI, nevoia de educație prin cultură în școli și importanța educației pentru drepturile omului și ale copilului.

Va urma o discuție deschisă cu invitații, participanții la eveniment și echipa de proiect cu privire la implementarea proiectului "Dă culoare școlii tale!", la necesitatea unor abordări nonformale în educație, rolul activităților participative în formarea tinerilor și nevoia de activare și transformare a mediului fizic școlar într-unul mai prietenos.

Bucuresti, 04.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *