Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Parlamentul European a votat pentru a da tarilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea

de OMG

Parlamentul European a votat astăzi o nouă lege referitoare la posibilitatea de a interzice la nivel național culturile modificate genetic. Comitetul de mediu al Parlamentului a votat pentru a amenda poziția agreată în luna iunie anul trecut de către miniștri1, care, potrivit Greenpeace, era plină de lacune legislative și era în opoziție cu votul precedent al Parlamentului2.

Comentând asupra rezultatului votului, Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU, a declarat: „Felicitări noului Parlament pentru că vrea să asigure o agricultură și un mediu libere de OMG-uri pentru europeni. Parlamentarii au îmbunătățit radical textul adoptat de Consiliu, care a fost influențat masiv de guvernul britanic, care este pro-OMG. Votul de astăzi ar permite țărilor Europene un drept legal, solid de a interzice cultivarea de OMG pe teritoriul acestora, astfel industria biotehnologiei cu greu va putea să atace aceste interziceri în judecată.”

Prin această poziție, Parlamentul a restabilit dreptul țărilor de a interzice cultivarea OMG pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediu și a limitat rolul central pe care miniștrii UE voiau să îl ofere companiilor biotehnologice în procesul de interzicere. Parlamentul, Comisia și guvernele vor începe acum negocierile, cu scopul de a finaliza această nouă lege în următoarele săptămâni.

1 Comentariul Greenpeace referitor la poziția agreată de ministerele de mediu 12 iunie 2014
2 Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 5 iulie 2011 asupra propunerii pentru o reglementare a Parlamentului European și a Consiliului amendând Directiva 2001/18/EC în ceea ce privește posibilitatea Statelor Membre de a restricționa sau interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor (COM(2010)0375 – C7-0178/2010 – 2010/0208(COD)).

Bucuresti, 11.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *