free download 78 travel guides written by experts

Miron Radu Paraschivescu la Editura „Casa Radio”

„Dupa Eugen Lovinescu, nimeni nu a iubit mai mult profesiunea de scriitor si nimeni n-a luptat mai mult sa-i pastreze intreaga noblete ca Miron Radu Paraschivescu. Avea pentru asta tot ceea ce trebuia, entuziasm si capacitatea de a-l transmite si credinta statornica in viitorul artelor, intr-o epoca in care multe intrebari si indoieli insotesc aceasta incapatanata activitate a spiritului uman, care este creatia artistica”, scria Marin Preda la moartea poetului survenita acum 40 de ani, la 17 februarie 1971.

Anul 2011 inseamna totodata pentru iubitorii literaturii romane si aniversarea centenarului nasterii – 2 octombrie – a acestui autor de exceptie. Cu aceasta ocazie, Radio Romania restituie, din tezaurul arhivelor sale, chiar vocea poetului Miron Radu Paraschivescu rostindu-si la microfon 28 de poeme alese de el insusi, intre 1964-1968, reunite intr-un album (carte ilustrata+CD) intitulat Sase cantice tiganesti si alte poeme.

„… radioul e un minunat propagandist al poeziei. Glasul poetului poate face, printr-o simpla manevrare de buton, ocolul lumii. Acordand poeziei publicitatea undelor, radioul recunoaste astfel o sora cu care poate sa se mandreasca, dupa cum poezia gaseste in radio implinirea si auditoriul nevazut, dar prezent, […] radioul desavarsind astfel unul din ciclurile vitale ale creatiei” – declara insusi poetul in 1946.

Volumul, recent aparut la Editura „Casa Radio”, in seria „Colectionarul de voci” („Biblioteca de poezie romaneasca”), este spectaculos comentat plastic de desenele originale ale bine-cunoscutului ilustrator al marii poezii romanesti, Tudor Jebeleanu.

In prefata acestei carti sonore, poetul si criticul cultural, Bogdan Ghiu lanseaza o provocare cititorului/ ascultatorului de azi:

„Miron Radu Paraschivescu ramane de descoperit de sub platosa grea a lui MRP dincolo de Cantice tiganesti, printr-o relectura a ratiunilor socio-literare, inca active, ale succesului folcloric al acestui ciclu, dar si printr-o deplasare a accentului spre alte poeme.

Va invit la aceasta aventura.”

Albumul Sase cantice tiganesti si alte poeme numara 100 de pagini si poate fi achizitionat direct de pe site-ul editurii Casa Radio.

Bucuresti, 16.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *