free download 78 travel guides written by experts

Martisorul traditional se sarbatoreste cu bijuterii din argint

Stiai ca martisorul fara podoaba din argint nu este martisor? Astazi ne-am obisnuit sa cumparam si sa purtam ca martisor orice fel de bijuterie, dar martisorul adevarat trebuie sa fie din argint. Ne-o spune insusi George Cosbuc intr-un studiu despre acest obicei stravechi: "Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu-l poarta are sa se ofileasca. La orase e o sminteala mare a rostului ce-l are martisorul, ca-l facem din aur ori din tinichea galbena, cand el ar trebui sa fie numai alb, din argint".

Asadar, martisorul traditional era alcatuit din firul impletit alb-rosu de care se agata un banut sau o podoaba de argint. De ce tocmai argint? Pentru ca acest metal il ocrotea pe purtator de boli si de deochi, dar si de arsita soarelui. Cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca fiind "metalul ocrotitor" si folosit in vindecarea multor probleme de sanatate, argintul isi continua si astazi misiunea protectoare prin calitatile sale puternic antimicrobiene si ecranarea undelor electromagnetice la care suntem supusi zilnic.

Combinat cu snurul alb-rosu, martisorul din argint este singurul care respecta traditia, o traditie ce dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi de primavara, in luna lui Marte. Acesta era nu doar zeul razboiului, ci si al fetilitatii, de aici culorile alb si rosu, pentru a sugera dualitatea lui Marte, albul insemnand pace, iar rosu, razboi.

Asadar, o bijuterie din argint care sa combine albul cu rosul este martisorul perfect, atat pentru purtat, cat si pentru facut cadou femeilor speciale din viata noastra, fie ca e vorba de mama, sotie, sora, prietena sau colega de birou. Daruieste-le ceea ce merita: un martisor adevarat, din argint, care sa le poarte noroc si sa le ocroteasca!

Astfel de bijuterii din argint special create pentru Martisor gasesti pe www.silverzone.ro. Anul acesta, reinvie adevarata traditie de Martisor purtand si daruind celor dragi martisoare din argint!

Bucuresti, 25.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *