Shadow

Interviu Niculina Ghitulescu, La pas prin Mămicie: Când am nevoie de motivare, îmi amintesc că e important să nu plec urechea la oameni care nu sunt acolo unde vreau eu să ajung

Vă invităm să citiți azi un interviu cu Interviu Niculina Ghitulescu, fondatoarea La pas prin Mamicie. Discutăm despre un subiect important: sănătatea mintală a mamei, dar și despre business-ul Niculinei, planurile de viitor, provocări și realizări! 

Niculina Ghitulescu
Niculina Ghitulescu

Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine

Numele meu este Niculina-Bianca Ghițulescu, sunt fiică, soție, mamă, sunt un om printre oameni.

Locuiesc în Timișoara de 20 de ani de când am început facultatea. Am făcut două facultăți, un master și alte cursuri și formări. Domeniile variază de la Informatică la Psihologie, de la știință la terapii alternative. De-a lungul carierei am testat joburi în IT, în învățământ și educație, atât formală, cât și non-formală.

În ultimii ani dorința mea este aceea de a face trecerea deplină la antreprenoriat, care momentan este part time.

Din fiecare domeniu și meserie am învățat câte ceva și am ajuns omul care sunt astăzi. Am o perpectivă largă asupra vieții și îmi place să cred că am crescut într-un mod frumos atât pe plan profesional cât și pe cel personal.

Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?

Odată cu provocările de început ca proaspătă mămică am fost uimită să aflu cât de puțin interes există pentru sănătatea mamei. În special, pentru sănătatea mintală a mamei. Pe măsură ce trece timpul copilul crește și parcurge etapele naturale ale dezvoltării lui, iar eu  regăsesc la fel de puțin sprijin pentru mame în aceste etape. De aceea, scopul meu este de a pune mama pe primul plan pentru că dacă mama este bine, atunci copilul este bine, familia este bine și pe termen lung societatea este bine.

Organizez anual la începutul lunii Mai evenimentul „Săptămâna sănătății mintale materne” din dorința de a aduce conștientizare asupra importanței sănătății mintale a mamei, atât în perioada perinatală, cât și mai tărziu.

Visul meu ca antreprenor este ca mamele să fie bine. Din toate punctele de vedere. În ceea ce mă privește, nu am făcut definitiv pasul spre antreprenoriat, încă lucrez pentru visul meu part-time, dar anul acesta pare să fie unul prielnic pentru a face schimbarea.

Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?

Focusul meu a fost de la început pe mame, fie că e vorba de mame în perioada postpartum sau mame de copii mai mari. De aceea, am oferit ședințe de consiliere emoțională și spirituală pentru mame și am scris o carte intitulată Jurnal de Mămicie, în care am vorbit despre depresia postnatală (prin care și eu am trecut). Am povestit și despre multe alte subiecte sensibile pe care am avut curajul să le dezvălui și să le expun, deși societatea ne dorește mame și soții perfecte. Cartea este disponibilă atât în limba română – la mine pe site, cât și în limba engleză pe Amazon.

Între timp, am început să lucrez personal cu EFT – Emotional Freedom Techniques – tapping și am văzut beneficiile. Țin sesiuni de consiliere utilizând această tehnică și, mai nou, integrez în lucru și exerciții sistemice.

De câțiva ani de când am descoperit Constelațiile Familiale mi-am schimbat viața. Urmez în prezent formarea pentru a deveni Facilitator și de jumătate de an organizez grupuri cu exerciții sistemice – fizic, în Timișoara.

Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?

Să mă promovez, aceasta este și rămâne cea mai mare provocare. Eu nu promit vindecări spectaculoase și schimbări radicale în 2 ședințe. Din acest motiv de multe ori am de pierdut. Deși primesc constant mesaje de mulțumire de la clientele mele, deseori mi-e greu să le folosesc pentru a mă promova.

Dar sunt norocoasă pentru că am în jurul meu oameni care mă ajută și mă vor sprijini cu acest aspect pe viitor.

Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?

Am multe lucruri planificate, dar am decis să le iau ușor, pentru că nu vreau să ajung în burnout. În perioada imediat următoare urmează să iasă de la tipar agenda datată pentru anul 2024. Ea este organizată astfel încât să fie un sprijin pentru persoanele obișnuite să noteze în agendă. Așa ca mine.

Am în plan să lansez un curs (dacă pot să îi spun curs) pentru că ceea ce voi oferi e diferit de ceea ce există deja pe piață. Nu este axat pe a învăța, ci pe a fi.

Pentru anul viitor îmi doresc să cresc evenimentul Săptămâna Sănătații Mintale Materne și sper să ajungem la nivel național.

Nu în ultimul rând, voi lansa alături de trei prietene un proiect care abordează viața ca întreg, integrând trup, minte și suflet.
Sunt sigură că proiectul va fi binevenit, dar nu dau detalii acum pentru că e încă în lucru.

Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?

Am atins o parte dintre ele, la altele am renunțat, unele sunt încă în desfășurare. Lucrul cel mai important pe care l-am învățat este să nu mă mai atașez de obiective, pentru că ACUM știu că lucrurile se întâmplă exact așa cum trebuie să se întâmple. Uneori nu îmi reușește acest lucru, încă îmi este dificil să las totul baltă după ce am muncit mult, dar cu cât reușesc să accept mai repede, cu atât pot reveni în joc mai ușor.

Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?

Sindromul Impostorului. Deși am urmat multe cursuri și dețin multe cunoștințe, vocea critică e acolo în permanență, punând la îndoială tot ceea ce afirm. Între timp am făcut pace cu ea, știu că e acolo și că, într-un fel, îmi vrea binele. De cele mai multe ori, vine să mă apere de ceva ce crede că îmi va face rău. Cel mai adesea, să nu mă fac de râs. Și deseori, când am nevoie de motivare, îmi amintesc că e important să nu plec urechea la oameni care nu sunt acolo unde vreau eu să ajung.

Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?

Cred că nu neapărat să știu, cât să fiu: mai flexibilă, mai relaxată și să acționez cât mai repede.

Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?

Să nu se aștepte la sprijin din partea apropiaților, dacă apropiații nu sunt antreprenori. Nu pentru că aceștia nu ar vrea să fie de ajutor, dar pentru că lor le e teamă să facă acest pas și pot avea o influență negativă.

Ca o continuare a ceea ce am spus mai sus, le recomand să caute mediul de creștere potrivit, oameni care sunt deja în acest domeniu al antreprenoriatului sau să aibă modele, să știe exact cum își doresc să ajungă.

Să acționeze. Da, e bine să avem un plan, e bine să gândim în detaliu, dar dacă nu acționăm, rămânem doar cu planurile.

Să își valorifice corect munca.

Să își cunoască bine motivația (you WHY).

Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine

Îmi place Jason Statham și sper să îl întâlnesc într-o zi.
Cred că am aproximativ 50 de cursuri formale și non-formale parcurse de-a lungul vieții.
Nu sunt mare fan al gătitului.
Îmi place prăjitura Pavlova.

Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?

Cuvântul pe care simt să îl aduc acum este Acceptare, iar pentru afacere este Speranță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *