Sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 19:00, maestrul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor deschide seria de octombrie a Turneului Național Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia 2023, ediția a V-a, pe scena Ateneului Român din București.
Biletele sunt disponibile site-ul www.fge.org.ro – secțiunea Calendar. Dar se pot găsi și la Casa de Bilete deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de marți până vineri, între orele 9:00-16:00.
Programul concertului de sâmbătă, 7 octombrie, de la Ateneu, este unul eclectic, așa cum și-a obișnuit ansamblul publicul, cu muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, piese de pe coloane sonore ale mai multor filme celebre, cu valsuri, marșuri și cu lucrări de Beethoven și Mozart în variantă rock.
„Proiectul Violoncellissimo, alături de studenții mei, pe mine mă onorează și mă face să fiu fericit și, mai ales, să mă bucur de fiecare clipă gândindu-mă ce înseamnă muzica pentru mine, pentru acești tineri și pentru cei care ascultă ceea ce noi oferim de fiecare dată. Bucureștiul este o etapă importantă, la Ateneul Român, în sala mare. Au avut deja loc câteva concerte în câteva orașe importante, urmează și altele, mergem și în Moldova, la Chișinău și chiar și la Madrid, în luna noiembrie. Ne motivează iubirea pentru muzică și pentru familia pe care am creat-o”, spune violoncelistul Marin Cazacu, coordonatorul și inițiatorul Violoncellissimo.
După concertul de la București, Turneul Național Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia, va ajunge la Iași (13 octombrie), Timișoara (19 octombrie), Arad (20 octombrie), Deva (21 octombrie), Cluj (22 octombrie), Ploiești (26 octombrie), dar și peste hotare, la Chișinău (14 octombrie). Pe 28 noiembrie ansamblul va susține un concert la Madrid.
Violoncellissimo este ansamblul alcătuit din cei mai buni tineri violonceliști din țară, unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești din ultimii 20 de ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali și foști studenți ai săi, a deschis, astfel, un nou drum în promovarea muzicii și tinerilor talentați din România.
Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong- Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.
Detalii pe www.violoncellissimo.ro.
ITINERAR
6 august, ora 20 – Sibiu – Piaţa Mare
18 august, ora 19:00 – Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica – avanpremieră, în Festivalului “Enescu şi muzica lumii”
20 septembrie, ora 19:00 – Focşani, Teatrul Naţional, în Festivalul “Classic for teens”
7 octombrie, ora 19:00 – București, Ateneul Român
13 octombrie, ora 19:00 – Iaşi, Sala Unirii Cinema Victoria
14 octombrie, ora 19:00 – Chişinău, Sala cu Orgă
19 octombrie, ora 19:00 – Timişoara, Sala Capitol
20 octombrie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii
21 octombrie, ora 19:00 – Deva, Casa de cultura
22 octombrie, ora 19:00 – Cluj Napoca, Auditorium Maximum, în Festivalul “Toamna Muzicală Clujeană”
26 octombrie ora 17.30 – Ploieşti, Palatul culturii Sala Coloanelor, în Ploieşti Jazz Festival
28 noiembrie – Madrid
Partener oficial: BRD Groupe Société Générale
Cu sprijinul: JTI
Producător: Pro Contemporania
Coproducator: Radio România
Sponsor: Alliance Healthcare
Partener: The Culture Club
Parteneri culturali: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Sinaia, Consiliul judeţean Vrancea, Asociaţia culturală Pro Patria Vox, Primăria Municipiului Focşani, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica din Timișoara, Ateneul Național din Iași, Sala cu Orgă din Chişinău, Filarmonica de Stat din Cluj Napoca, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Primăria Deva, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Cluj-Napoca, Filarmonica din Ploieşti, Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI, Cronicari digitali, www.demilioane.ro