Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Instrumentar Revolutionar – Istoria artei retrasata prin patratul negru

În ultimele zile, Bucureștiul a văzut proteste de zeci de mii de oameni în stradă declanșînd importante schimbări politice, de la demisii de primari până la căderea guvernului. Într-un asemenea context, arta ce propune ethosul revoluționar capătă noi semnificații. Ce se simțea fie ca o promisiune optimistă, fie ca o amenințare în Instrumentar Revoluționar pare acum să se apropie de împlinire. Pe ferestrele spațiului, sloganul „ORI NOI ORI VOI” devine parte din masivele protestele. Înăuntru, cele 24 de pătrate negre transformate în bandane împotriva gazelor lacrimogene își așteaptă purtătorii.

Instrumentar Revoluționar – Istoria artei retrasată prin pătratul negru
Veda Popovici
2-13 noiembrie 2015
Atelier 35, Șelari 13, București
Deschis de luni pînă vineri de la 11.00 pînă la 19.00

Acum 100 de ani, Kazimir Malevich crea Pătratul Negru, una dintre cele mai iconice lucrări din istoria artei, denunțând secole de formalism estetic, ideologia artei pentru artă și subordonarea artei gusturilor claselor conducătoare. Între timp, pătratul negru a devenit un semn al erudiției și privilegiului financiar, departe de viziunea revoluționară a autorului. Dacă istoria artei ar fi retrasată conform premisei pătratului, cine ar putea spune această nouă poveste și cum ar arăta ea?

Instrumentar Revoluționar – Istoria artei retrasă prin pătratul negru prezintă un video instructiv care recuperează o serie de momente din istoria artei pentru a evalua contexte politice antagonistice.

Proiectul Instrumentar Revoluționar face parte din programul Public Speaking inițiat de Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu și co-curatoriat de Dana Andrei. Programul este susținut de ARCUB, prin programul de finanțare "Ești București", în parteneriat cu: Alexandru Dan Photography, Andreea Goia Photography, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Czech Center, DAAD Promos, Ivan Gallery, ODD, UAP, Wasteland Twinning.

Bucuresti, 06.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *