Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Comunicare terapeutica: Tehnici si modele ale schimbarii

4Comunicare terapeutica: Tehnici si modele ale schimbariiOdette Dimitriu
Editura Herald

Toti comunicam. Permanent. Iar comunicarea poate ajuta in gestionarea unor situatii dificile, a unor momente de cumpana sau in solutionarea unor probleme variate – depresie, probleme de cuplu, problemelor dintre parinti si copii etc.

Cartea de fata se axeaza pe prezentarea celor patru factori E in terapie: empatia, estetica, etica, eficienta.

„In aceasta carte vom discuta despre contextul si cadrul terapeutic, natura dialogului terapeutic si psihoterapia – ca act de comunicare.”, precizeaza Odette Dimitriu. In carte sunt prezentati partenerii de comunicare – psihoterapeutul si pacientul. „Vom prezenta si analiza principalele modele ale relatiei psihoterapeutice (relatia de tip transferential, contractul sau alianta terapeutica, relatia centrata pe realitate si obiect, alianta terapeutica in perpectiva prihoterapiei relationale). (…)

Vom intra apoi in intimitatea procesului terapeuticsi vom oferi cateva informatii relevante despre natura interventiilor terapeutice: clarificarea, confruntarea, interpretarea recadrarea/resemnificarea, evitarea formularilor negative, prescrierea temelor pentru acasa, utilizarea tehnicilor paradoxale, utilizarea prescriptiei simptomului (…)”.

Sunt prezentate de asemenea comunicarea de tip hipnotic si cea de tip empatic. O parte importanta este dedicata principalelor dificultati aparute in practica clinica si se atinge si problema rezstentelor pacientilor in psihoterapie, care trebuie vazuti ca aliati si nu ca inamici.

Informatiile oferite sunt documentate – exista numeroase trimiteri bibliografice – si usor de urmarit si, mai ales, inteles (chiar si de catre ne-specialisti). Exista si multe exemple care pot ajuta la intelegerea datelor si teoriilor incluse in volum.

„Aceasta carte se adreseaza psihologilor, medicilor, asistentilor sociali, pedagogilor si tuturor celor interesati de stabilirea relatiilor de ajutor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *