free download 78 travel guides written by experts

„I.L. Caragiale, un veac de posteritate”, maine, la TVR Cultural

Sâmbătă, 9 iunie, ora 16.45, la TVR Cultural

În ziua comemorării a 100 de ani de la dispariţia cunoscutului dramaturg, moderatoarea Ioana Drăgan vă invită să urmăriţi o dezbatere în transmisiune directă sub genericul „Centenar Caragiale: 9 iunie 1912 – 9 iunie 2012”. Invitatul ultimei dezbateri a verii din seria dedicată „Anului Caragiale” este academicianul Eugen Simion.

Într-o ediţie anterioară a emisiunii moderate de Ioana Drăgan, cunoscuta actriţă Rodica Mandache vorbea despre dificultatea personajelor construite de Caragiale şi despre motivele pentru care I.L. Caragiale rămâne o provocare pentru un actor: “Rămâne o provocare, pentru că este îngrozitor de greu, pentru că nu te îndrăgosteşti de el când eşti distribuit într-un rol… e greu din prima secundă. Când fac cu studenţii studiu pe Caragiale găsesc de fiecare dată altă faţă a personajului, pe care nu o ştiam până atunci, deşi le-am jucat pe toate. Nu e un autor comod, nu e un autor care te face să sari în sus de bucurie că ai de făcut rolul respectiv şi e o mare capcană. Dacă nu eşti foarte profund, dacă nu-i găseşti tristeţea, dacă nu înveleşti în comicul ăsta în care şi-a învelit el opera… e foarte bogat dacă îl descifrezi. E o provocare, rămâne o provocare şi o să rămână întotdeauna, pentru că fiecare generaţie găseşte filonul ei în personajele lui Caragiale.”

Dezbaterile moderate de Ioana Drăgan fac parte din programul special pe care TVR Cultural l-a pregătit pentru anul 2012, pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului I.L. Caragiale şi 100 de ani de la moartea sa.

Bucuresti, 08.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *