free download 78 travel guides written by experts

Hackerii-activisti si atacurile malware in evolutie ascendenta in 2011, avertizeaza G DATA

G Data publică raportul ameninţărilor din 2010 şi prezintă previziunile pentru 2011

Specialiştii în securitate pe Internet de la G Data lansează cel mai recent raport malware şi prevestesc ameninţările din 2011. Raportul prezice că atacurile motivate politic ale „hackerilor activişti” asupra companiilor vor creşte în popularitate pe parcursul anului viitor odată cu susţinerea propriilor cauze online. În completare, G DATA avertizează asupra faptului că infractorii îşi vor concentra atacurile şi distribuirea de malware spre site-urile reţelelor sociale.

Previziuni pentru 2011

Atacuri online ale hackerilor în locul luptelor de stradă; reţelele sociale sub asediu

Pe durata a ceea ce a devenit cunoscută ca „Operatiunea PayBack”, motivată politic, activiştii au efectuat atacuri DDOS asupra Swiss PostFinance, Mastercard, Visa, PayPal, EveryDNS şi Amazon. Rezultatul acestor atacuri a făcut ca site-urile acestor companii să devină indisponibile temporar.

„Adepţii WikiLeaks şi-au etalat eficacitatea atacurilor motivate politic asupra infrastructurilor IT. Se pare că pentru activiştii politici luptele de stradă şi demonstraţiile sunt de domeniul trecutului. Generaţia actuală de utilizatori web foloseşte Internetul pentru a-şi face înţelese mesajele,” declară Eddy Willems, de la G DATA Security Labs. „G DATA prezice că tendinţele activiştilor, spionajul şi sabotajul cibernetic vor câstiga teren.”

Campaniile instigatoare ale adepţilor WikiLeaks ar putea crea o nouă formă de exprimare liberă acceptabilă din punct de vedere social în spaţiul cibernetic. Acest lucru poate duce la o creştere a atacurilor motivate politic asupra companiilor, partidelor politice, instituţiilor guvernamentale sau asupra altor genuri de instituţii.

În plus faţă de acţiunile activiştilor, reţelele sociale rămân încă ţinte populare pentru infractorii cibernetici în 2011. Accesul la informaţie şi interconectarea serviciilor obişnuite a fi independente una de cealaltă permite atacuri mai eficiente asupra indivizilor şi organizaţiilor. Serviciile de localizare şi serviciile de scurtături ale URL-urilor vor juca un rol mai mare în activitatea de distribuţie de programe malware, mai mult decât până acum.

Java

În medie, o nouă piesă de malware pentru PC-uri bazate pe Windows este lansată la fiecare 15 secunde de infractorii cibernetici. Conform raportului malware, s-a văzut o creştere a numărulului de programe malware care exploatează breşe de securitate în platforma Java. Analiştii de securitate de la G DATA cred că acest tipar de acţiune nu se va schimba nici în 2011.

„Java domină piaţa PC-urilor. Aproape 8 din 10 PC-uri din întreaga lume au o aplicaţie Java plugin instalată. Infractorii cibernetici au descoperit că platformele Java tind să aibă breşe de securitate, iar acest lucru oferă multe oportunităţi pentru distribuţia de malware,“ spune Eddy Willems. „Noi ne aşteptăm la o creştere însemnată a numărului de programe malware îndreptate asupra platformei Java în următoarele luni. Utilizatorii ar trebui să instaleze actualizările de securitate, de îndată ce acestea devin disponibile pentru a acoperi orice breşă de securitate a platformei Java.“

Rezultatele anului 2010

Creşteri limitate

Cu un număr de 2.093.444 de programe malware, de diferite tipuri, în anul 2010 s-a stabilit un nou record de malware nou. Această cifră depăşeşte cu mult rezultatul din 2009 şi prezintă o rată de creştere globală de 32% faţă de anul precedent. În ciuda acestui număr mare, în a doua jumătate a anului s-a văzut o încetinire semnificativă a creşterii. Comparativ cu prima jumătate a anului 2010, rata de creştere a scăzut cu 6% în a doua jumătate.

„Industria producătoare de malware pare să fi ajuns la limita de sus. Pentru distribuitorii de malware, nu părea să existe un punct în care să se oprească investiţiile în dezvoltarea şi implementarea de malware nou. Totuşi, nu vă putem spune asta clar. Ne aşteaptăm ca această creştere să stagneaze, pentru moment, dar nu putem ignora faptul că ne confruntăm cu o nouă ameninţare la fiecare 15 secunde,“ mai spune Willems.

Fig.1: Evoluţia programelor malware începând din 2005

Fig.2: Distribuţia de malware în fiecare luna a anului 2009 (în gri) şi 2010 (roşu)

Notă: Pentru mai multe informaţii despre raportul malware puteţi accesa link-ul: //www.gdatasoftware.com/uploads/media/G_Data_MalwareReport_2_2010_EN_01.pdf

Bucuresti, 11.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *