free download 78 travel guides written by experts

Elisabeth Leonskaja concerteaza pentru Muzeele Minovici

Pe 27 noiembrie 2011, ora 19.00, Elisabeth Leonskaja revine la Bucureşti, pe scena Ateneului Român.

Recitalul Elisabethei Leonskaja este mai mult decât un act artistic, este una dintre puţinele ocazii în care, prin fapte, pianista “vorbeşte” despre ea însăşi şi despre valorile în care crede. Întâlnirea pe care Elisabeth Leonskaja o propune publicului său are un scop nobil: salvarea unui colţ de Bucureşti, cel în care de 106 şi respectiv 70 de ani se află Muzeele Minovici, cu toată istoria şi comorile lor culturale.

Artista a vizitat Muzeele Minovici în decembrie 2010. Impresionată de moştenirea culturală şi socială a familiei Minovici, pianista concertează pro bono.

«Îmi face o deosebită plăcere să cânt din nou în România, pentru că aici am făcut un pas important în cariera mea, atunci când am câştigat concursul Enescu. Mă bucur să ştiu că atât eu, cât şi cei care vor veni să mă asculte, ajutăm în acest fel muzeele Minovici », a declarat pianista.

Elisabeth Leonskaja va interpreta ultimele trei sonate pentru pian compuse de Franz Schubert : Sonata nr. 19 in Do minor D958, Sonata nr. 20 in La major D959 şi Sonata nr. 21 in Si bemol major D960.

Biletele sunt puse în vânzare prin Eventim la Sala Palatului, în reţelele de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, în librăriile Humanitas şi Cărtureşti, precum şi online, pe www.eventim.ro.

Evenimentul este organizat de Asociaţia “Prietenii Muzeelor Minovici”, în beneficiul Muzeului de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică Minovici.

Sponsorii evenimentului sunt: UTI, Sanador, ECDL România, BCR, Opticris, Lafarge, Volvo, KPMG, Softwin, Amset Prodexim, Piraeus Bank.

Partenerii evenimentului sunt: CEC Bank, Eventim, The Cell, Filarmonica George Enescu, Artmark, ArtSeven, Aqua Carpatica, Magic Holiday, Domeniile Sâmbureşti, Privileg Catering, Publicis, Hotel Continental Bucureşti, Media Image, Curtea Veche.

Partenerii media ai evenimentului sunt: rol.ro, Dilema Veche, Viva!.ro, Avantaje.ro, Şapte Seri, Radio Romantic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti, Observatorul Cultural, Business Review.

Despre Elisabeth Leonskaja

Elisabeth Leonskaja s-a născut pe 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, Georgia. A dat primul concert la 11 ani. În 1964 a început studiile la Conservatorul din Moscova. În timpul studenţiei a câştigat premii la concursurile internaţionale de pian George Enescu (Bucureşti), Marguerite Long-Jacques (Paris) şi Queen Elizabeth (Bruxelles). Din 1978 trăieşte la Viena. Remarcabilul său concert la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a marcat debutul carierei concertante în Vest.

Elisabeth Leonskaja a concertat ca solistă cu practic toate marile orchestre ale lumii precum New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Orchestra, Tonhalle Orchester din Zurich, Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester din Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Köln şi München, Filarmonica Ceha, conduse de mari dirjori precum Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnany, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov, Horia Andreescu. Pianista a concertat şi cu cvartetele Alban Berg, Borodin, Guarneri şi Artemis.

Elisabeth Leonskaja a înregistrat Concertele de pian nr. 1 şi 2 de Chopin cu Filarmonica Ceha dirijata de Vladimir Ashkenazy, Concertele de pian nr. 2 şi 3 de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra dirijata de Kurt Masur, Concertele de pian nr. 1 şi 2 de Sostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra, dirijată de Hugh Wolff. O înregistrare notabilă, a Sonatelor 533 şi 545 de Mozart, transcrise pentru pian de Grieg, a fost realizată alături de Sviatoslav Richter, prieten şi colaborator apropiat.

Câteva înregistrări ale marii pianiste au fost răsplătite cu un număr de premii internaţionale de prestigiu: Caecilia Prize pentru înregistrarea sonatelor de pian de Brahms (1922), Diapason d’Or pentru înregistrările compoziţiilor lui Franz Liszt. Elisabeth Leonskaja a fost desemnată câştigătoare a Midem Classical Award 2007 pentru înregistrarea Concertelor de pian nr. 1 şi 2 de Mendelssohn cu orchestra Camerata Salzburg dirijată de Ilan Volkov.

Elisabeth Leonskaja este membră de onoare a Konzerthaus din Viena. La o ceremonie desfăşurată la Viena în februarie 2006, Elisabeth Leonskaja a primit Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă, clasa întâi. Este cea mai înaltă distincţie de acest tip din Austria.

Despre Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici"

Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici" este o organizaţie non profit creată în 2005 la iniţiativa unui grup de iubitori de artă şi cultură, după modelul altor asociaţii existente în lume, pentru a promova şi valoriza moştenirea culturală şi socială a unei familii de intelectuali al cărei destin este legat de modernizarea României. Primul spital de urgenţă din ţară (al doilea în Europa), prima societate de salvare din Balcani au fost create de familia Minovici, din fonduri proprii.

Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici şi Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici, aflate în nordul Bucureştiului, la şosea, lângă fântâna Mioriţa, fac parte din moştenirea culturală transmisă de renumita familie.

Imobilul care adăposteşte Muzeul Nicolae Minovici a fost ridicat în urmă cu 106 ani. Este prima casă din Bucureşti construită în stil popular românesc. A început să funcţioneze ca muzeu din 1906. Colecţia sa de artă populară provine de pe întreg teritoriul României. Acum, datorită stării avansate de degradare, muzeul nu poate fi vizitat.

Casa Minovici, actualul Muzeu de Artă Apuseană Ing. Dumitru Furnică Minovici, a fost construită acum 71 de ani. Colecţia de vitralii (sec. XVI-VXIII), cărţi rare şi gravuri care au aparţinut familiei

Minovici, s-a conservat în mare măsură. Acum, toate aceste obiecte de patrimoniu sunt ameninţate de apa care se scurge prin acoperişul găurit al muzeului.

Aceste muzee restaurate, îngrijite, vor spune o poveste frumoasă despre progres, umanitate, inovaţie, cultură.

Asociaţia contribuie la reabilitarea şi restaurarea celor două instituţii de cultură, acordă sprijin moral şi material programelor acestora, în concordanţă cu obiectivele lor, ajută la rezolvarea practică a unor probleme şi nevoi concrete. Asociaţia cooperează cu Primăria Capitalei şi Academia Română, proprietarii de drept ai celor două muzee.

Prin eforturi constante, Asociaţia a realizat o serie de lucrări de recondiţionare şi conservare a muzeelor precum:
1. Finanţarea proiectului tehnic de consolidare a clădirii “Vila cu Clopoţei”, care adăposteşte Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
2. Realizarea sistemului de iluminare exterioară a “Vilei cu Clopoţei”
3. Achiziţionarea şi instalarea unui nou sistem de încălzire pentru Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici
4. Recuperarea şi reconfigurarea obiectelor din Grădina Italienească
5. Restaurarea, la atelierele Brukenthal, a unei garnituri de mobilier stil Ludovic XV, de secol XVII, cu tapiţerie Aubusson.

În cadrul acţiunilor de promovare a celor două Muzee, Asociaţia a creat tradiţia « Nopţilor de Sânziene în livada de la Minovici » şi « Dimineţilor de Toamnă », două evenimente care au adus în livada Muzeelor Minovici, din 2005 încoace, peste 10.000 de persoane: un public nou, format din iubitori de frumos şi mai ales din tineri. Evenimentele organizate de Asociaţie au fost susţinute de artişti precum Grigore Leşe, Florina Cercel, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Rodica Mandache, Daniela Nane, Marius Mihalache, Teodora Enache, Felicia Filip, Răzvan Mazilu, Monica Petrică şi alţii.

Asociaţia, condusă de Georgiana Pogonaru, are un consiliu de administraţie format din Alexandra Chiliman, Grigore Arsene, Liviu Ion, Gabriel Pâslaru, Catrinel Gheţea, Laura Grűnberg, Smaranda Lalescu, Măriuca Talpeş, Lucia Urdăreanu şi Dana Vartires.

În prezent, Asociaţia numără 80 de prieteni.

Pentru informaţii suplimentare despre Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici şi despre cele 2 muzee, vă invităm să vizitaţi www.minovici.ro.

Bucuresti, 07.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *