metalshow

Despre obiective: STIU CE VREAU

Delia Muresan, Coach si trainer Schimbare Pozitiva

Voi incepe acest articol cu un citat de Seneca “Nu exista vint prielnic pentru marinarul care nu stie unde sa mearga.”

De mici suntem influentati de credintele familiei si a mediului in care crestem. Multi dintre noi nu am fost invatati sa luam decizii si au facut asta altii pentru noi.

Vine un moment insa cand te intrebi de ce nu esti multumit de viata ta si atunci, uitandu-te inapoi, identifici faptul ca n-ai stiut cu claritate ceea ce iti doreai, i-ai lasat pe altii sa gaseasca raspunsurile pentru tine si tu nu te-ai ascultat niciodata cu adevarat.

Spre exemplu, ai crezut ca vrei sa devii avocat, ti s-a spus asta de mic, poate era visul tatalui tau iar tu, ca un “copil” ascultator, ai urmat cu perseverenta un vis care nu era al tau. Poate ai urmat facultatea, pe parcurs ti-ai dat seama ca meseria aceasta nu ti s-ar potrivi, insa “nu se cade” sa renunti, deoarece avem “mostenita” credinta ca “e o rusine sa nu duci un lucru pana la capat”, mai ales o facultate. Asadar, te chinui si termini facultatea, sperand ca atunci cand vei lucra lucrurile se vor schimba, deoarece exista inca discrepanta intre ceea ce te invata scoala si ceea ce vei face cu adevarat. Si evident, ca dupa ce termini facultatea, poate iti cauti de lucru ceva vreme, si te ambitionezi sa faci asta ca “doar nu ai facut atata scoala degeaba”. Ca sa vedeti cum ne “urmaresc” aceste credinte. Apoi intr-un final iti gasesti un job in domeniu, unde nu te regasesti din prima zi, nu iti place ceea ce faci, iti sunt incalcate principiile de viata, dar “esti la inceput si trebuie sa rabzi si sa muncesti din greu”. Poate la un moment dat schimbi jobul cu un altul crezand ca mediul: firma, colegii au fost „de vina”, tot in acelasi domeniu, scenariu insa se repeta, iar tu te simti din ce in ce mai nefericit(a).

Cam acestia sunt oamenii care ajung la mine la career coaching. Oameni care poate au peste 30-35 de ani si se simt jenati ca ei nu stiu ce si-ar dori sa faca profesional si ma intreaba daca nu cumva e o iluzie sa gasesti un job in care sa iti faca placere ceea ce faci.

Cand ajungem in aceasta situatie avem cea mai buna “scuza” din lume: “doar nu stiu ce vreau”. O data ce iti spui asta blochezi orice sansa de a afla ceea ce iti doresti, de a deschide acea usa din interiorul tau unde se afla raspunsul.
Asadar atunci cand te confrunti cu o situatie si iti spui ca nu stii ce vrei opreste-te si priveste situatia dintr-o alta perspectiva.

Iata ce ar trebui sa faci concret:
1. Cu siguranta stii ceea ce NU vrei si iti va fi mai usor sa incepi cu asta. Noteaza tot ce NU vrei.
2. Pornind de la punctul 1, identifica acele aspecte pe care ti le doresti. Adica daca la punctul 1 ai scris ca nu vrei sa lucrezi de unul singur, la punctul 2 scrii ca vrei sa lucrezi in echipa etc.
3. Acordati cel putin 30 de minute sa scrii tot ce iti trece prin cap fara sa te opresti. E important sa fii cat mai specific si mai ales NU TE LIMITA.

4. Acum vine intrebarea: Cum stiu ca ceea ce imi doresc este dorinta care vine din interiorul meu sau poate am fost influentat(a) fara sa imi dau seama de mediu? E una din intrebarile cheie!
Raspunsul vine raspunzand la alte cateva intrebari:
a. Cum va fi atunci cand veti obtine acel lucru? Vizualizati-l!
b. Cum te vei simti atunci cand il vei obtine?
c. Cum te vei comporta atunci cand il vei obtine?
d. In ce fel se va schimba viata dvs. atunci cand il vei obtine?

5. Deja obiectivul vostru a prins viata, vine din interior, stiti ceea ce va doriti insa acum apare FRICA si va trebuie neaparat un plan. Raspundeti asadar la alte intrebari:
a. Ce obstacole credeti ca va vor impiedica sa va atingeti obiectivul, interne sau externe.
b. De ce resurse am nevoie pentru a-mi indeplini obiectivul? Si nu ma refer doar la resurse financiare, ci poate mai ai nevoie de incredere, curaj etc.

6. Mai ramane doar sa actionezi, sa te arunci in apa si sa inveti sa inoti. Lucreaza sa demontezi acele obstacole, achizitioneaza-ti resursele de care ai nevoie etc.
Insa nu exista jumatati de masura, e important sa perseverezi, sa muncesti mult si sa fii atent la toate oportunitatile care vor veni spre tine. Nu poti invata sa inoti atunci cand stii ca oricand poti atinge fundul apei cu picioarele, asa e si cu obiectivele noastre.

Voi incheia tot cu un citat de Lily Tomlin si Jane Wagner: “Intotdeauna am vrut sa fiu cineva, dar ar fi trebuit ca dorinta mea sa fie mai explicita”.

Multa bafta va doresc!

Delia Muresan: Sunt in primul rand un om iubitor de frumos si mai ales de frumosul din oameni. Sunt absolventa de psihologie, cu formare in psihoterapie pozitiva si NLP, pasiunea mea fiind insa coachingul, mai specific m-am axat pe career & life coaching. Sunt in permanenta cautare de noi descoperiri in mine si in ceilalti. Imi place sa ii ajut pe ceilalti sa se descopere, sa deschida usi ale sufletului unde stau nefolosite resursele de care au nevoie. In acest scop am infiintat proiectul Schimbare Pozitiva (www.schimbarepozitiva.ro) care vine in sprijinul oamenilor care se afla la o rascruce de drumuri. Raspunsul se afla in ei, in adancului sufletului insa nu isi dau seama de asta sau au pierdut „cheia" si atunci ajung la noi. Sunt pasionata de ceea ce fac si imi doresc sa ajut cat mai multe persoane sa deschida usile inchise din adancul sufletului lor, acolo e locul unde se afla toate raspunsurile de care au nevoie.

Pentru PRwave, Delia Muresan a mai scris:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *