free download 78 travel guides written by experts

“Delta” Vacaresti: un plaman in Bucuresti!

Curățenie de toamnă în zona Lacului Văcărești

Asociația Salvați Dunărea și Delta și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alături de Ministerul Mediului și Pădurilor, au organizat cea mai amplă ecologizare urbană în zona lacului Văcărești. Activitatea face parte din proiectului Rețeaua Națională a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, susținut de Coca-Cola HBC România.

Pe locul construcțiilor abandonate din groapa Văcărești s-a dezvoltat în ultimii ani un ecosistem natural neașteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură, alături de vegetație specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări (ulii, fazani, rațe sălbatice – dintre care numeroase ocrotite prin convenții internaționale), mamifere, pești, amfibieni și-au făcut adăpost în ”Delta” Văcărești. Zona ar putea fi amenajată și redată publicului larg, devenind astfel un model de transformare a unui spațiu abandonat și folosit ca groapă de gunoi, într-un loc de utilitate publică.

Ministerul Mediului și Pădurilor a anunţat că a demarat formalitățile pentru declararea lacului Văcărești arie naturală protejată. “Ministerul Mediului susține înființarea Parcului Natural Văcărești și pentru aceasta este necesara în primul rând delimitarea arealului care corespunde unei arii protejate și apoi reglementarea proprietății. O comisie științifică formată din membri ai Academiei Române, ai Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și specialiști de la National Geographic România lucrează la realizarea studiului de fundamentare.” a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului și Pădurilor.

Conferință de presă: Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor, Liviu Mihaiu, Președintele ASDD, Cristian Lascu, National Geographic România, Laura Sgârcitu, Coca-Cola HBC România (Salvati Dunarea si Delta_foto)

Voluntari la ecologizare (Salvați Dunărea și Delta_foto_Mihai Stoica_2)


Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor pune amprenta pe protejarea “Deltei” Văcărești (Salvați Dunărea și Delta_foto_Mihai Stoica_3)

La mobilizarea pentru acțiunea de igienizare au răspuns prezent peste 100 de persoane, iar peste 300 au semnat deja petiția online pentru declararea zonei ca arie naturală protejată în numai două zile de la crearea acesteia. “Delta” Văcărești este un plămân într-un București sufocat. Luptăm alături de prietenii noștri ecologiști ca Văcăreștiul să devină un parc natural, o țintă urbană verde în mijlocul unui București gri.” a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Voluntarii prezenți la eveniment și-au luat angajamentul simbolic de a proteja ”Delta” Văcărești lăsându-și amprenta colorată pe o pânză în cadrul momentului "Raise your hand for Văcărești". “Toți bucureștenii ar trebui să lupte pentru salvarea “Deltei” Văcărești, cea mai mare zonă verde din capitala României. Îi invităm să semneze petiția pentru acordarea statutului de arie naturală protejată, acestui perimetru.” a declarat Costel Popa, președintele Centrului pentru Politici Durabile, Ecopolis. Susținătorii ”Deltei” Văcărești pot semna petiția inițiată de către Asociația Salvați Dunărea și Delta pentru acordarea statutului de arie naturală protejată, accesând link-ul:
//www.petitieonline.ro/petitie/_delta_vacare_ti_un_plaman_in_bucure_ti_acordarea_statutului_de_arie_naturala_protejata-p11820143.html.

“Coca-Cola HBC România contribuie la promovarea practicilor de dezvoltare durabilă în România printre care direcții importante sunt protejarea și conservarea resurselor de apă alături de recuperarea și recilarea ambalajelor. Sprijinirea activităților ca cea de astăzi reflectă principiile politicii noastre de responsabilitate socială.” – Laura Sgârcitu, coordinator CSR Coca-Cola HBC România

În cadrul evenimentului, participanții s-au putut bucura de expoziția foto ”Rezervația Naturală Urbană Văcărești”, semnată de Helmut Ignat și organizată cu sprijinul National Geographic România. Expoziția conține 14 fotografii care surprind biodiversitatea din “Delta” Văcărești.

Despre proiect:

Reţeaua Naţională a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară este un proiect derulat începând cu anul 2011 de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, susţinut de Coca-Cola Hellenic România, prin platforma de responsabilitate socială www.thereconcept.ro.

Obiectivele proiectului vizează creşterea capacităţii instituţionale a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară şi eficientizarea mecanismelor de gestionare a deşeurilor la nivel regional şi local, în scopul aplicării şi implementării prevederilor noii directive-cadru privind deşeurile, Directiva 2008/98/CE, transpusă în legislaţia naţională prin Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Bucuresti, 27.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *