free download 78 travel guides written by experts

De ce plafonarea la locul de munca nu este neaparat un lucru rau in cariera

Toată lumea este de acord că plafonarea la job diminuează energia, compromite randamentul, anulează satisfacțiile profesionale și afectează chiar și relațiile cu cei din jur. Dar ce înseamnă, de fapt, ‹‹a te plafona››? Alexandru Bușilă, psihoterapeut și trainer Human Performance Development International (HPDI), companie de consultanță în domeniul resurselor umane, are o teorie diferită de cea universal acceptată în această privință: "Uităm că a te plafona înseamnă că ai atins plafonul – nivel maxim de performanță -, adică până în acel moment ai fost în ascensiune."

Mai mult, Alexandru Bușilă este de părere că ar fi bine să ne bucurăm atunci când conștientizăm că ne-am plafonat la job. “Asta înseamnă că am reușit să atingem plafonul de sus al performanței. La urma urmei am ajuns aici prin propriile noastre eforturi. Nu asta ne doream? Să ajungem sus?… Dacă ești manager și ai observat că echipa ta s-a plafonat, bucură-te! Înseamnă că ai reușit să o conduci până la punctul maxim”, spune Alexandru Bușilă.

Specialistul atrage, însă, atenția că plafonarea capătă un sens negativ doar atunci când angajații aflați în această situație nu-și mai pun problema cum să spargă acest plafon și să treacă, astfel, la următorul nivel. “Dacă 30 de zile la rând mergi la birou și nu reușești să te mobilizezi, să-ți termini treaba așa cum o făceai înainte și nici nu mai găsești soluțiile atât de ușor, atunci e cazul să iei măsuri. Poate vă întrebați care este diferența dintre plafonat și demotivat. E simplu. Când ești demotivat nu mai ai chef să faci nimic. Când ești pe cale să te plafonezi, faci tot ceea ce ai făcut și ieri, dar rezultatul nu te mai multumește”, completează trainerul HPDI.

6 sfaturi pentru a depăși plafonarea

Rezumând, plafonarea poate însemna un lucru bun, pentru că ea atestă atingerea maximului de competență într-o anumită funcție sau poziție profesională. În schimb, plafonarea devine nocivă atunci când angajatul se complace în această stare, fără a încerca să “spargă plafonul atins”.

Alexandru Bușilă are câteva sfaturi pentru a depăși această stare, cuvântul cheie fiind “provocarea”.

1. Încearcă să înveți ceva nou. Mergi la cursuri de specializare sau de dezvoltare personală.
2. Fă-ți planuri noi (tinde spre plafoane mai înalte) chiar dacă au legătura cu activitatea ta profesională sau nu.
3. Convinge-ți șeful să te implice în proiecte noi.
4. Provoacă-ți colegii la un schimb de experiență pentru câteva ore.
5. Implică-te, alături de colegi, într-un proiect de voluntariat.
6. Și, nu în ultimul rând, ia-ți câteva zile libere, poate un weekend prelungit. Meriți o pauză!

“Ai ajuns să te plafonezi pentru că ai muncit, ai depus efort, ai oferit tot ceea ce era mai bun în tine. Acordă-ți câteva zile în care să-ți faci un nou plan, să-ți restabilești următorul plafon de atins. Ai grijă doar ca noul plafon să fie mai sus decât cel pe care tocmai l-ai atins”, concluzionează Alexandru Bușilă.

Bucuresti, 27.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *