free download 78 travel guides written by experts

Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2016

Un concert extraordinar, ce a avut ca soliști laureați ai edițiilor precedente ale Concursului Internațional „George Enescu”, au marcat începerea ediției 2016 a acestui eveniment major ce se impune din ce în ce mai mult în peisajul competitiv al vieții muzicale internaționale.

Sâmbătă, 3 septembrie, ora 19, în Sala mare a Ateneului Roman, Anna Tifu (vioară) – laureată a Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2007, Valentin Răduțiu (violoncel) – laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2011 și Mihai Ritivoiu (pian) – laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2011, au fost soliști în Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven. Dirijorul Horia Andreescu a condus Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu” iar din programul serii au mai făcut parte Tektonum de Sebastian Androne (premiul I al secțiunii Compoziție, Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2014) și Poemul Simfonic Pinii din Roma de Respighi.

Implicarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” în Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2016 este majoră. Trei dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului sunt invitați să dirijeze acest ansamblu cu statut de unicat în România în cele trei finale: Alexandre Bloch (finala de violoncel, 13 septembrie), Christoph Poppen (finala de vioară 19 septembrie) și John Axelrod (finala de pian 25 septembrie).

În perioada 3-25 septembrie toate etapele de concurs sunt deschise publicului, desigur, mai puțin, secțiunea de compoziție lucrările intrate în competițiie fiind apreciate, în particular, de fiecare dintre membrii juriului. După o selecție prealabilă, la care au participat 317 tineri muzicieni din 48 de țări, au fost acceptați 196: 56 de violoniști, 53 de violonceliști, 53 de pianiști și 34 de compozitori din 38 de țări, printre acestea Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, Croația, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia și Romania. Juriile sunt alcătuite din 34 de personalități impuse în viața concertistică și în învățământul de specialitate, la nivel mondial.

Există noutăți importante în această ediție 2016 : membrii ai juriului, laureați din anii anteriori precum și câștigătorii ediției 2014 vor susține recitaluri extraordinare. Două televiziuni de specialitate bine cunoscute, MediciTV și Mezzo, preiau două dintre concertele Concursului. Pe lângă premiile obișnuite deja, încă două premii speciale îi vor recompensa pe cei mai buni dintre cei buni cu burse și prezențe în cadrul unora dintre cele mai importante instituții academice și festivaluri internaționale.

Informații complete despre programul Concursului si evenimentele adiacente acestuia se gasesc la adresa www.festivalenescu.ro.

Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM, Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *