free download 78 travel guides written by experts

Comemorare Lucian Blaga la Clubul Ramada Majestic

Anul acesta se implinesc 50 de ani de la trecerea in nefiinta a scriitorului Lucian Blaga, comemorare trecuta si in calendarul UNESCO. Cu aceasta ocazie, Teatrul National Radiofonic va invita la auditia cu public, in premiera, a spectacolului „Zamolxe” de Lucian Blaga, restituire integrala a marelui poem dramatic, intr-o remarcabila varianta spectaculara. Evenimentul va avea loc luni, 2 mai 2011, la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic din Bucuresti. Adaptarea radiofonica si regia artistica: Cezarina Udrescu. Muzica originala: Dan Dediu.

„Zamolxe” de Lucian Blaga se va difuza, in premiera, joi, 5 mai, la ora 19.00, la Radio Romania Cultural, partea I, si duminicã, 8 mai 2011, la ora 19.00, la Radio Romania Cultural, partea a II-a.

Incarcat de semne si simboluri, spectacolul „Zamolxe” contine intelesuri adanci si aduce o dimensiune exceptionala a spiritualitãtii romanesti, asemeni unui act metaforic revelator, capabil sa reinnoiascã legatura cu fondul sufletesc primitiv al poporului roman, sa reitereze „determinanta stilistica” a culturii noastre. Denumita de Lucian Blaga „mister pagan”, piesa vorbeste despre preistoria romanilor, iar Zamolxe, aici profet ucis de propria lui statuie, contrapuncteaza prin gravitatea lui, prin spiritul lui contemplativ, prin jertfa pe care finalmente o infaptuieste, exuberanta si vitalitatea tablourilor de grup, dezlantuirile dionisiace ale bachantelor, exaltarea si frenezia multimilor.

Spectacolul radiofonic intruchipeaza perfect dimensiunea mitologica a piesei lui Blaga, topirea divinului in natura, setea de cosmos, dar si de teluric, comunicarea omului cu tainele universului, panteismul, in ideea in care pentru taranul roman cosmosul e hristocentric… de aici trairea solidara cu natura, fara a o confunda insa cu Creatorul, dupa observatia lui Mircea Eliade.

Montarea se distinge prin profunzime, prin valoarea pe care o confera fiecarei atitudini dramatice, fiecarei replici, prin incantatii si sonoritati de dincolo de lume, prin corespondente auditive ce ritmeaza actiunea si prin covarsitoarea forta psihologica a unor scene, a unor situati

In distributie: Vlad Zamfirescu, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Constantin Cojocaru, Ioana Flora, Ionut Kivu, Stefan Velniciuc, Nicolae Calugarita, Eusebiu Stefanescu, Dan Astilean, Gheorghe Ifrim, Crina Muresan, Mihai Marinescu, Ioana Calota, Simona Popescu, Felicia Pinte, Ilinca Manolache, Florin Anton, Adrian Vancica, Orodel Olaru, Marcello Cobzariu, Silviu Biris, Mircea Drambareanu, Silviu Oltean, Catalin Panaite, Mihai Popescu si copiii Mihai Leahu, Gheorghe-Emanuel Udrescu, Mihai Enachescu.

Spectacolul beneficiaza de participarea sopranei Veronica Anusca si a unor membri din Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu.

Design sonor: Catalin Cretu. Regia de montaj: Monica Wilhelm si Florin Badic. Asistenta computer: Mirela Anton si Florina Istodor. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnica si masterizarea pentru emisie: ing. Iulian Iancu. Regia muzicala: Stelica Muscalu. Redactor si coordonator de proiect: Domnica Tundrea.

Bucuresti, 29.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *