metalshow

„Câini” are premiera mondială pe 15 mai, la Cannes

Singurul film românesc în cursa pentru trofeul Camera d’Or

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, va avea premiera mondială duminică, 15 mai, în Sala Debussy din Palatul Festivalurilor de la Cannes.

Filmul intră simultan în două competiții: Un Certain Regard și Camera d’Or. Trofeul Camera d’Or se acordă celui mai bun debut din selecția oficială. La premiera de gală cu covor roșu de la ora 11.15 vor lua parte regizorul și scenaristul Bogdan Mirică, actorul Vlad Ivanov și directorul de imagine Andrei Butică. De la ora 16.30, în aceeași zi, va avea loc proiecția pentru jurnaliștii prezenți la Cannes.

Un prim teaser:

Bogdan Mirică se întoarce la Cannes la doi ani după ce, în faza de proiect, Câini a participat în Atelierul Cinéfondation 2014. Juriul Un Certain Regard este prezidat de actrița Marthe Keller și format din regizorii Diego Luna, Ruben Östlund, Jessica Hausner și actrița Céline Sallette. Președintele juriului Camera d’Or este regizoarea Catherine Corsini.


Imediat după Cannes, thriller-ul românesc va avea premiera națională la Cluj-Napoca, în prezența echipei, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde concurează la Trofeul Transilvania. Roluri principale au Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film. 

„Câini răstoarnă convențiile filmului de gen – ca să nu mai vorbesc de cele ale Noului Val – și devine un veritabil anti-western balcanic”, îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.


Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu. Scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014), multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster și a semnat scenariul unor filme și seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecționat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită „Bestseller” (2005), în colecția Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creație la Graffiti BBDO și a scris pentru „Dilema”, „Observator Cultural” și „Esquire”. Cu proiectul Câini, a fost selecționat în numeroase ateliere de dezvoltare, precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Prezența echipei la Cannes este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.


Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) și EZ Films (Elie Meirovitz), și co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producția Franța-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franța, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages și Fundația GAN, cu participarea HBO România.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film.

Pagina de Facebook a filmului.

CÂINI

REGIA & SCENARIUL: BOGDAN MIRICĂ

Cu:
Dragoş Bucur
Gheorghe Visu
Vlad Ivanov
Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru

Co-producție: Franța-România-Bulgaria-Qatar
Anul producției: 2015
Gen: Dramă/ Thriller
Durată: 104’

Producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu
Co-producători: Stephan Komandarev, Katya Trichkova
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Roxana Szel
Sunet: Sam Cohen
Scenografie: Augustina Stanciu
Costume: Elena Stoyanova
Machiaj & coafură: Gabriela Crețan
Sound design: Sebastian Zsemlye
Mix: Hervé Buirette
Muzică: Codrin Lazăr, Sorin Romanescu
Asistent de regie: Cristina Iliescu

Vânzări internaționale: BAC Films International

SINOPSIS

Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

NOTA REGIZORULUI

Chiar și azi mai există locuri în România – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde „legea” e doar un concept îndepărtat și abstract.  Ce funcționează cu adevărat e legea pe care și-o fac oamenii care trăiesc acolo.  Plasat într-un astfel de loc – în câmpiile nesfârșite ale Dobrogei – filmul e un labirint moral și emoțional care pornește de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele.

Bogdan Mirică

NOTE DE PRESĂ Bogdan Mirică

SCENARIUL

Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic? De obicei, într-o societate „normală”, violenţa se poate explica printr-una sau mai multe cauzalităţi. Nu şi acolo – acolo violența părea să vină din nimic. Din tenebrele naturii umane, presupun.

De scrisul scenariului m-am apucat acum vreo cinci ani cred – m-am mai oprit ca a trebuit să „ies” din el, m-am reapucat, am fost cu el prin mai multe workshop-uri. N-am tras de timp – credinţa mea ferma e că orice poveste are nevoie de un timp de gestaţie – poţi să te grăbeşti, dar se va vedea. Şi chiar dacă n-o să se vadă, tu, scriitorul o să ştii că povestea nu era gata.

PRODUCȚIA

Am căutat foarte mult timp locaţii. În scenariu am fost foarte exact cu felul în care voiam să arate locurile – unele dintre ele aveau şi un rol dramaturgic – adică se întâmplă ceva datorită locului. Şi atunci a trebuit să tot căutăm şi pe alocuri chiar să construim peisajul puţin – fie fizic, la locul filmării, fie în post-producție, unde am şters diferite elemente pe care nu le voiam în cadru. Voiam ca peisajul să fie un personaj în sine – poetic şi neprietenos.

Filmările au durat vreo 28 de zile. A fost destul de dificil – era de aşteptat când filmezi mult în natură şi depinzi de vreme, când filmezi vara, noaptea – şi nopţile sunt foarte scurte, când filmezi cu copii, animale, cascadorii. Le-am avut pe toate.

ACTORII

Am făcut casting câteva luni bune. Căutam un soi de fizicalitate frustă, care, fără să fie neapărat agresivă, să aibă ceva amenințător în ea. Totodată, îmi plăcea ideea asta ca toate personajele să aibă o frumuseţe consumată, de oameni chinuiţi – şi cred că am realizat asta (şi cu puţin make-up în unele cazuri, ce-i drept). Şi mai e ceva – filmul nu e făcut într-o cheie realistă – mi-a plăcut ca uneori să stau cu personajele mai mult decât ar fi fost firesc – şi asta cred că adaugă la expresivitatea menționată.

CINEMA-UL

Îmi place cinema-ul care mă ia prin surprindere şi aş vrea să fac cinema care să îi surprindă pe alţii. Îi admir pe Melville, Cassavetes, Nuri Bilge Ceylan, Jacques Audiard.

URMĂTORUL PROIECT

Sezonul al doilea al serialului HBO România Umbre.

BIO-FILMOGRAFII

BOGDAN MIRICĂ – regizor & scenarist

Bogdan Mirică s-a născut pe 18 aprilie 1978. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, a fost editor, copywriter și scriitor, până în 2005, când interesul pentru cinematografie l-a făcut să plece la Londra. Acolo a studiat scenaristică și producție de film la Universitatea Westminster. În cele din urmă, a decis să revină în România, unde a scris scenariile pentru două filme artistice (2009, 2013) și pentru un serial TV (2012).

Cu primul său scurtmetraj, Bora Bora (2011), a câștigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la Premiers Plans – Angers și Premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul Internațional de Film Transilvania, și a fost selecționat la Locarno, Varșovia și Salonic. În 2013, regizorul a fost selectat în programul Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin.

Bogdan Mirică a scris și co-regizat serialul TV Umbre (2014) pentru HBO România, o adaptare după un format australian numit Small Time Gangsters.

În faza de proiect, lungmetrajul său de debut, Câini, a fost selecționat în numeroase programe de dezvoltare precum TorinoFilmLab / Script & Pitch, Angers Workshops, L’Atelier du Cinefondation, Les Arcs, și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

ANDREI BUTICĂ – director de imagine

Născut în 1979 în București, Andrei Butică este unul dintre cei mai apreciați tineri directori de imagine din România. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 2002, și are în portofoliu câteva dintre filmele multi-premiate ale Noului Val. Și-a început cariera ca operator la filme precum Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu, 2005), Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, 2006) și California Dreamin’ (r. Cristian Nemescu, 2007). 

În 2008, a fost director de imagine al filmului Francesca (r. Bobby Păunescu). Au urmat Toată lumea în familia noastră (r. Radu Jude, 2011), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu, 2012), Poziția Copilului (Ursul de Aur la Berlinale 2013, r. Călin Peter Netzer), Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2013), Câinele japonez (r. Tudor Jurgiu, 2013).

Cu Bogdan Mirică a colaborat și în 2011, la primul său scurtmetraj, Bora Bora.

DRAGOȘ BUCUR

Dragoș Bucur (n. 1977) este unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Noului Cinema Românesc. A absolvit actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a început cu roluri în teatru. În 2001, a debutat pe marele ecran în Marfa și banii, în regia lui Cristi Puiu, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs. Remarcat de noua generație de cineaști, a fost ales apoi de Radu Muntean în filmul Furia (2002), începând o strânsă colaborare cu acesta: au urmat roluri în Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (Quinzaine des Réalisateurs, 2009), Marți, după Crăciun (Un Certain Regard, 2010). 

Este și unul dintre actorii favoriți ai lui Corneliu Porumboiu, care l-a distribuit în Polițist, adjectiv (Premiul Juriului și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard, Cannes 2009), rol pentru care a obținut premiul de interpretare la Festivalul Internațional de Film Independent de la Buenos Aires. Anul 2009 i-a adus un rol în producția The Way Back, regizată de Peter Weir, dar și o selecție în programul Shooting Stars, la Festivalul de la Berlin. A mai jucat și în Love Building (2013), Ride Along (r. Tim Story, 2014) sau Délibáb (r. Szabolcs Hajdu, 2014). Pentru performanțele sale, a câștigat mai multe trofee Gopo, premiile industriei de film din România.

GHEORGHE VISU

Unul dintre cei mai populari actori din România, Gheorghe Visu (n. 1951) a început să joace de timpuriu, pe când avea doar 13 ani, debutând în 1964 în serialul TV Cireșarii. În 1974 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, an în care a debutat și în cinema cu filmul Un zâmbet pentru mai târziu, de Alexandru Boiangiu. Filmografia sa impresionantă cuprinde peste 40 de roluri în filme și seriale, printre care Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977), Faleze de nisip (r. Dan Pița, 1983), Să mori rănit din dragoste de viață (r. Mircea Veroiu, 1983), serialul TV Inimă de țigan (r. Iura Luncașu, 2007-2008). Portofoliul său este și mai bogat în teatru: de peste 20 de ani, poate fi văzut pe scena Teatrului Mic din București, și nu numai, în spectacole montate de nume mari ale teatrului românesc precum Silviu Purcărete sau Cătălina Buzoianu. Interpretările memorabile i-au adus numeroase premii din partea breslei, atât în teatru, cât și în film.

VLAD IVANOV

Vlad Ivanov (n. 1969) provine dintr-o familie de lipoveni din orașul Botoșani. Primii pași în actorie i-a făcut la Şcoala Populară de Artă din orașul natal, iar în 1995 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A jucat în peste 30 de filme românești și străine, rolul domnului Bebe din filmul premiat cu Palme d’Or 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu, 2007), aducându-i recunoaşterea internațională. Au urmat partituri memorabile în  Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu, 2009), Amintiri din Epoca de Aur (2009), Concertul (r. Radu Mihăileanu, 2009), My Joy (r. Sergey Loznitsa, 2009), The Whistleblower (r. Larysa Kondracki, 2010), V tumane (r. Sergey Loznitsa, 2012), Snowpiercer (r. Joon Ho Bong, 2013), Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, Un Certain Regard, 2015). 

Vlad Ivanov este în egală măsură și un foarte apreciat actor de teatru, colaborând cu nume mari din scena românească. A obţinut, printre altele, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar acordat de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles pentru performanța din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, și Premiul Gopo pentru rolul secundar din Poliţist, adjectiv.

EZ FILMS

Înființată în 2002, EZ FILMS a funcționat inițial ca un studio de post-producție. Din 2006, compania s-a concentrat pe producția de lungmetraj, specializându-se în co-producții internaționale. În 2010, a creat un nou departament specializat în vânzări și distribuție internațională către festivaluri de film. Până în prezent, compania a produs 12 lungmetraje și trei scurtmetraje. Filmele produse de EZ Films au fost selectate în festivaluri importante precum Cannes, Berlin, Toronto, Locarno, Karlovy Vary.

Printre filmele la care EZ Films a participat ca producător delegat fac parte: 7 minutes in Heaven (r. Omri Givon, Israel-Franța-Ungaria, 2008), The Human Resources Manager (r.  Eran Riklis, Israel-Franța-Germania-România, 2010), Naomi (r. Eitan Zur, Israel-Franța, 2010), Sharqiya (r. Ami Livné, Franța-Israel-Germania, 2011). EZ Films a co-produs pelicule precum Mabul (r. Guy Nativ, Mențiunea Specială la Berlinale 2011), Shiva (r. Ronit și Shlomi Elkabetz, Semaine de la Critique, Cannes 2008), Noodle (r. Ayelet Menahemi, Premiul Juriului la Festival de Films du Monde Montreal 2007), Come to My Voice (r. Huseyin Karabey, Generation la Berlinale 2014).

42KM FILM

42 KM FILM este o casă de producție independentă din București. Are în portofoliu filme selectate și premiate în festivaluri prestigioase și distribuite în întreaga lume. Primul proiect produs, A fost sau n-a fost?, debutul lui Corneliu Porumboiu în lungmetraj, a fost distins cu Camera d’Or și Europa Cinema Label la Cannes 2006 și distribuit în peste 30 de țări.

În 2009, Polițist, adjectiv, al doilea lungmetraj scris și regizat de Porumboiu, a fost selectat în Un Certain Regard la Cannes și a câștigat Premiul FIPRESCI și Premiul Juriului. Un an mai târziu, 42 KM FILM a co-produs Burta balenei, debutul regizoarelor Ana Szel și Ana Lungu, proiectat la Locarno și Vancouver. Următoarele trei proiecte au purtat semnătura lui Corneliu Porumboiu: Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, co-producție româno-franceză, cu aportul Les Films du Worso, a avut premiera la Locarno, în 2013. Un an mai târziu, 42 KM FILM a produs primul film de non-ficțiune, Al doilea joc, de Corneliu Porumboiu, prezentat în secțiunea Forum a Berlinale.

Al cincilea film al lui Porumboiu, Comoara, co-produs împreună cu Rouge International şi Les Films du Worso, a câștigat în 2015 premiul Un Certain Talent, în Un Certain Regard. Cel mai recent proiect al companiei este Câini, de Bogdan Mirică.

INFO

Produs de EZ FILMS și 42 KM FILM
Co-produs de ARGO FILM
Cu sprijinul:
Eurimages, La Fondation Gan pour le Cinéma, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center

Cu participarea:
Canal+, l’Aide au Cinémas du Monde – Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Ministère des Affaires Étrangères et du Développement International – Institut Français, HBO România

Distribuit în România de TRANSILVANIA FILM

TRANSILVANIA FILM
Matei Truţa
Distribution Manager
Str. Popa Soare 52, etaj 1, ap.2, Sector 2, Bucuresti, Romania
Tel/fax: 021 326.64.80, 021 326.02.68
Mobile:+ 40 733 735 919
E-mail: matei.truta@transilvaniafilm.ro
Web: www.transilvaniafilm.ro/ 
Facebook: https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm
PRESĂ: florentina.ciuverca@tiff.ro, 0729729483

42 KM FILM
Marcela Ursu
Producer
15, Costache Marinescu,
Bucharest, 011285, Romania
ursuma@gmail.com
+ 40741047116

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *