free download 78 travel guides written by experts

Wizz Air respinge cu fermitate acuzatiile de ajutor de stat din Romania

Wizz Air, cea mai mare companie aeriana low fare – low cost din Romania si din Europa Centrala si de Est doreste sa aduca clarificari in ceea ce priveste operatiunile companiei pe Aeroportul Timisoara.

Prevederile contractuale dintre Wizz Air si Aeroportul Timisoara sunt in deplina concordanta cu principiile economiei de piata privind investitiile si nu implica ajutor de stat.

Compania este la curent cu decizia Tribunalului Timis din 30 august si intelege ca Aeroportul Timisoara a inaintat déjà un recurs. Din putinele informatii pe care le detinem despre decizie, se pare ca Tribunalul nu a avut in vedere toate elementele necesare luarii unei astfel de decizii. In mod specific se pare ca Tribunalul nu a luat in considerare beneficiile generale ale aeroportului provenind din schema de tarifare, inclusiv venituri suplimentare atrase din, spre exemplu, parcare si noile oportunitati comerciale aparute ca urmare a cresterii numarului de pasageri. Faptul ca toate veniturile de acest tip trebuie luate in considerare a fost confirmat de Comisia Europeana in decizia de referinta care vizeaza Aeroportul din Bratislava.

Aeroportul Timisoara este unul profitabil, bine administrat (are premii pentru nivelul de profitabilitate) si, in concluzie, orice sugestie asupra faptului ca realizeaza contracte neprofitabile nu poate fi corecta. In plus, Wizz Air a contribuit semnificativ la succesul aeroportului in ultimii 3 ani. Numarul pasagerilor a crescut de la 300.000 la aproximativ 1,2 milioane, aproape intreaga crestere fiind reprezentata de pasagerii Wizz Air. Wizz Air a generat aceasta crestere cu operatiuni eficiente, bazate pe o singura aeronava alocata pentru Timisoara, care utilizeaza cu mult mai putina infrastructura si forta de munca din partea aeroportului decat o flota extinsa, compusa din aeronave de mici dimensiuni, cum este cea operata de Carpatair la Timisoara.

Este o practica obisnuita in industrie ca aeroporturile sa ofere o serie de stimulente comerciale. Cu toate acestea, decizia din 30 august ia in considerare doar o parte din datele AIP 2010 (publicatia de informare in domeniul aeronautic) si, dintr-un motiv sau altul, nu ia in considerare stimulentele aplicabile altor companii ce opereaza din Timisoara, cum sunt spre exemplu cele referitoare la pasagerii de pe rutele interne sau in tranzit care, Wizz Air doreste sa puncteze, nu necesita mai putina infrastructura de aeroport decat pasagerii transportati pe rute directe internationale.

In consecinta, Wizz Air are incredere ca legitimitatea planului de tarifare folosit de aeroportul Timisoara va fi recunoscuta si intentioneaza sa dezvolte in continuare in acest oras serviciile low cost de calitare superioara, care sunt atat de apreciate de calatori.

Bucuresti, 21.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *