free download 78 travel guides written by experts

Wella Professionals şi UNICEF: Atelierul de Formare din Bacău – o șansă pentru adolescenţii vulnerabili

Wella Professionals, Consiliul Județean Bacău – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Bacău, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău și UNICEF în România au inaugurat joi, 22 septembrie 2016, Atelierul de Formare „Învăţ, știu, pot!” din Bacău.

„Proiectul «Învăț, știu, pot!» reprezintă un exemplu de parteneriat între mediul public și mediul privat, ce poate fi urmat cu succes în beneficiul celor mai vulnerabile categorii de persoane. Practic, urmare a acestui parteneriat de succes, în prezent, 22 de tineri aflați în situații de risc învață meseria de hairstylist. Pentru că resursele necesare desfășurării acestei activități nu sunt foarte costisitoare, la finalizarea programului de formare, tinerii pot să-și facă împreună un atelier și astfel să devină mici antreprenori. Acest proiect este un exemplu și un model ce ne dorim să fie replicat, astfel încât numărul persoanelor vulnerabile să fie din ce în ce mai redus și să crească numărul celor care pot fi independenți.”, a declarat dl. Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean Bacău.


Wella Professionals, una dintre cele mai importante mărci de produse profesionale pentru îngrijirea părului, colaborează cu UNICEF, cea mai mare organizaţie din lume care promovează drepturile copilului, pentru a oferi un viitor mai bun tinerilor vulnerabili, prin formarea abilităților de viaţă, cursuri de coafură şi mentorat. DGASPC Bacău a pus la dispoziție spațiul în care se desfășoară activitatea atelierului, iar AJOFM Bacău va sprijini adolescenții, absolvenți ai cursurilor de formare, să își găsească un loc de muncă. Astfel, Atelierul de Formare „Învăț, știu, pot!” din Bacău reprezintă un excelent exemplu de parteneriat public – privat.

„Proiectul «Învăț, știu, pot!» este inovator și permite DGASPC să completeze pachetul de servicii sociale asigurat în prezent adolescenților și tinerilor aflați în situație de vulnerabilitate. Investiția în educația continuă a copiilor și a adolescenților contribuie la creșterea incluziunii sociale, iar o astfel de oportunitate cum este cea oferită de proiectul «Învăț, știu, pot!» cu siguranță va schimba destine.”, a declarat dl. Sorin Bîrlădeanu, Director DGASPC Bacău.


Potrivit datelor UE, în jur de 40% dintre copiii români trăiesc în sărăcie sau prezintă risc de sărăcie. Ca şi în multe alte state europene, găsirea unui loc de muncă reprezintă o problemă majoră pentru tineri. Aproximativ 22% dintre adolescenţii şi tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani sunt şomeri. România înregistrează o rată ridicată – aflată în continuă creştere – a tinerilor care nu sunt nici angajaţi, nici cuprinşi într-o formă de educaţie şi formare (16,8% în 2012). Iniţiativa „Making Waves” face parte din demersurile realizate de UNICEF în România pentru a creşte accesul la o educaţie de calitate, pentru a proteja copiii vulnerabili împotriva violenței şi abuzului şi a promova un stil de viaţă sănătos, oferind în acelaşi timp o nouă şansă adolescenţilor vulnerabili. Finanţarea oferită de Wella susţine Atelierele de Formare de la Focşani, Piatra Neamț și Bacău. Anual, în fiecare dintre cele trei centre, aproximativ de 20 de adolescenţi vulnerabili provenind din sistemul public de protecţie a copilului sau din familii foarte sărace vor beneficia de acest tip de formare.

„Centrul pe care îl lansăm astăzi este un bun exemplu de parteneriat public-privat care poate aduce beneficii multiple. Adolescenții care sunt în sistemul de protecție a copilului și cei din familii vulnerabile se pot pregăti în meserii care sunt căutate pe piața muncii și angajatorii vor avea de unde să recruteze forță de muncă bine pregătită. Implicarea instituțiilor de la nivel județean este, de asemenea, esențială pentru a putea continua și extinde astfel de acțiuni. UNICEF în România promovează aceste parteneriate care aduc soluții simple și de succes, cu implicarea tuturor actorilor de la nivel local.”, a afirmat Eduard Petrescu, Coordonator Programe UNICEF în România.


La eveniment au fost prezenți: membrii din conducerea Consiliul Județean Bacău, oficiali ai DGASPC și AJOFM Bacău, reprezentanți ai autorităților locale, adolescenți beneficiari ai proiectului, profesioniști care lucrează cu copii și adolescenți, membrii ai echipei UNICEF, precum și jurnaliști.

Despre Parteneriatul Wella – UNICEF

Din 2011, parteneriatul WELLA-UNICEF MAKING WAVES a contribuit la formarea a 37.000 de tineri și a familiilor lor din Brazilia, România și Viet Nam, care au dobândit diverse deprinderi de viaţă, pentru a-i ajuta să îşi dezvolte capacitatea de învăţare, a-i pregăti pentru piaţa muncii, dar şi pentru a le da şansa să facă alegeri informate în legătură cu viitorul lor.

Pentru a afla mai multe despre programul WELLA-UNICEF MAKING WAVES, vizitaţi pagina: www.wella.com/wella-unicef ori www.facebook.com/wellainternational. Informaţii suplimentare despre Iniţiativa UNICEF „Prima prioritate: niciun copil invizibil” sunt disponibile la adresa: //www.unicef.ro/ce-facem/initiative/prima-prioritate-niciun-copil-invizibil/.
 
Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre WELLA, Divizia Salon Professional a Procter & Gamble

Prin produsele şi serviciile sale de excepţie, programele de formare profesională care sunt o adevărată inspiraţie şi programele unice care ajută la dezvoltarea afacerilor de salon, WELLA, divizia Salon Professional a P&G, reprezintă unul dintre cei mai importanţi experţi în îngrijirea părului şi frumuseţe. Zilnic, produsele şi serviciile WELLA transformă în realitate visele de frumuseţe ale milioane de stilişti şi consumatori din întreaga lume. Printre mărcile WELLA se numără Wella Professionals®, Sebastian Professional®, Sassoon Professional®, Londa Professional®, System Professional® şi Nioxin®.

În România, Wella Professionals, distribuit de Professional Brands M&D, a acumulat o experienţă de peste 20 de ani dedicaţi frumuseții pe piața produselor profesionale pentru îngrijirea părului.

Vă rugăm vizitaţi pagina //www.pg.com pentru noutăţi şi informaţii pe larg despre P&G (NYSE: PG) şi mărcile sale.

Prezentare proiect ”Învăț, știu, pot!”

Context

La ora actuală, în România, sunt 1,7 milioane de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani. În această perioadă de dezvoltare, evidențele indică faptul că adolescenții întâmpină vulnerabilități multiple.

În anii 2010-2011 și 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu vârste între 15 și 18 ani nu erau cuprinși în sistemul educațional, contribuind astfel la creșterea în timp a șomajului în rândul tinerilor. Când toate aceste probleme apar, resursele existente la nivel local trebuie să intervină în beneficiul adolescenților. 

Îmbunătățirea calității vieții adolescenților și tinerilor din centrele rezidențiale de protecție, dar și din comunitățile din județul Bacău, prin investiţia în formarea profesională şi dezvoltarea abilităţilor de viaţă în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii reprezintă una din soluțiile propuse de UNICEF pentru adolescenți.  

Soluție

Prin formarea și pregătirea unui număr de 22 de adolescenți și tineri în Atelierul de formare de la Bacău, proiectul îşi propune să asigure tranziția de la școală la o viață independentă, prin găsirea unui loc de muncă și/sau a dezvoltării antreprenoriale, rupând astfel lanțul dezavantajelor din familiile lor. Fiind vorba de o meserie liberală, care nu presupune investiții materiale costisitoare – o foarfecă și un pieptăn pot fi de ajuns la început – tinerii pot să deschidă împreună un salon și să devină mici antreprenori.

Acest model de intervenție a fost implementat anii trecuţi și în judeţele Vrancea şi Neamţ, având potențialul să contribuie la creșterea incluziunii sociale și la scădea costurilor de asistență socială a copiilor și tinerilor dacă intervenția este relevantă pentru vulnerabilitățile cu care se confruntă. Pe termen lung, obiectivul UNICEF este ca astfel de ateliere de formare, coordonate cu pachete de servicii sociale, să fie accesibile tinerilor din toată țara, tineri care în prezent sunt excluși social, marginalizați și cărora o astfel de oportunitate le poate schimba destinul.

Parteneriat la nivel județean
 ·    Parteneriat cu domeniul privat cu privire la formarea profesională a adolescenţilor şi tinerilor în domeniul coafurii;
 ·    Abordare multidisciplinară și cu profesioniști din domenii complementare;
 ·    Utilizarea unei componente economice de dotare și formare a unui salon de coafură și a profesioniștilor;
 ·    Formare profesională și încadrare în câmpul muncii, în domeniul coafurii, a adolescenţilor şi tinerilor din sistemul rezidențial şi/sau a altor categorii de adolescenţi şi tineri vulnerabili.

Rezultate şi diseminare
 ·    22 de adolescenți/ tineri din sistemul rezidențial și/sau a altor categorii de adolescenţi şi tineri vulnerabili formaţi;
 ·    Facilitaterea accesului pe piaţa muncii a adolescenţilor/ tinerilor participanţi la programul de formare şi integrarea acestora pe piața muncii, în funcție de disponibilitățile locale, cu o rată de minimum 50%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *