free download 78 travel guides written by experts

Violenta impotriva copiilor – o problema globala

UNICEF a lansat raportul “Ascuns la Vedere”, cea mai mare compilație de date referitoare la violența împotriva copiilor realizată vreodată ce aratã amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual și emoțional la care sunt supuși copiii. Totodatã, pentru a lupta împotriva acestui fenomen complex, UNICEF indicã șase strategii care dau posibilitatea societãții ca întreg, de la familii la guverne, sã previnã și sã reducã violența împotriva copiilor. Acestea includ susținerea pãrinților și crearea unor abilitãți de viațã la copii; schimbarea atitudinilor; întãrirea sistemelor și serviciilor judiciare, penale și sociale și generarea de dovezi, precum și conștientizare în legãturã cu violența și costurile ei umane și socio-economice pentru a schimba atitudini și norme.

“Violența împotriva copiilor are loc în fiecare zi, în toate țãrile din lume. Deși copiii sunt cei care suferã cel mai mult, violența afecteazã și toate straturile societãții, subminând stabilitatea și progresul. Violența împotriva copiilor nu este însã inevitabilã. Violența poate fi prevenitã dacã refuzãm ca ea sã rãmânã ascunsã”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. ”Pentru a preveni violența împotriva copiilor în România, desfãșurãm o campanie de trei ani. Ne bucurãm sã colaborãm îndeaproape cu Ministerul Muncii și alte instituții pentru a proteja mai bine copiii”, a adãugat declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Raportul UNICEF “Ascuns la Vedere” se bazeazã pe date din 190 de țãri, documentând violența în locurile în care copiii ar trebui sã fie în siguranțã: în comunitãțile, școlile și casele lor. De asemenea, detaliazã efectele de duratã, adesea trans generaționale ale violenței, concluzionând cã, pentru copiii expuși violenței, abuzului și neglijãrii riscul de a fi șomeri, de a trãi în sãrãcie și de a fi violenți la rândul lor este mai mare. Raportul se bazeazã doar pe informațiile primite de la persoanele care au putut și au fost dispuse sã rãspundã, reprezentând astfel estimãri minime.

Principalele concluzii:
· Disciplinarea prin violențã: Aproximativ 17% din copiii din 58 de țãri sunt supuși unor forme severe de pedeapsã fizicã (loviri în cap, urechi sau fațã sau lovituri dure și repetate). La nivel global, trei din zece adulți considerã cã este nevoie de pedepse fizice pentru a crește copiii bine. În România, o evaluare UNICEF aratã cã, atunci când un copil face ceva apreciat a fi greșit, prima reacție a 54% dintre pãrinți este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre pãrinți pãlmuiesc imediat copilul sau îl trag de pãr.
· Atitudinile fațã de violențã: Aproape jumãtate din fetele adolescente cu vârste între 15 și 19 ani (în jur de 126 de milioane) considerã cã soțul are o justificare în a-și lovi soția în anumite circumstanțe. În 28 din 60 de țãri, informații despre ambele sexe relevã cã mai multe fete decât bãieți cred cã bãtaia soției este uneori justificatã. Informații din 30 de țãri sugereazã cã aproape șapte din zece fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic și/ sau sexual nu au cerut niciodatã ajutor.
· Intimidare/ Bullying: Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 și 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizați cu regularitate în școalã.

Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 și 15 ani din Europa și America de Nord afirmă că au brutalizat alți copii – în Letonia și România aproape 6 din 10 recunosc că brutalizează alți copii.
· Violența sexualã: la nivel mondial, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual forțat sau alte acte sexuale forțate, iar una din trei fete adolescente mãritate vreodatã, cu vârsta între 15 și 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violențelor emoționale, fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor. În Elveția, un studiu național din 2009 despre fete și bãieți cu vârste între 15 și 17 ani a descoperit cã 22%, respectiv 8% au trãit cel puțin un incident de violențã sexualã care a implicat contact fizic. Cea mai comunã formã de violențã sexualã pentru ambele sexe a fost victimizarea în spațiul virtual (pe internet).
· Omuciderea: O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii și adolescenți sub vârsta de 20 de ani, rezultând un numãr de aproape 95.000 de morți în 2012. Din țãrile Europei de Vest și Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este deținutã de Statele Unite ale Americii.
· România: în anul 2011 au fost raportate aproximativ 11.000 de cazuri de violențã împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri includ neglijarea copiilor, abuz emoțional, fizic și sexual. Cu toate acestea, se considerã cã numãrul de cazuri raportate reflectã doar o micã parte din cazurile de violențã asupra copilului.

În România, UNICEF adreseazã toleranța în ceea ce privește violența lucrând cu profesioniștii de la nivel local, cum ar fi asistenții sociali și asistentele medicale comunitare. Împreunã cu Ministerul Muncii dezvoltãm și testãm modele de training petru a-i ajuta sã identifice și raporteze cazurile de violențã și sã sprijine copiii și familiile lor – uneori separând copilul (în cazul în care este un pericol imediat), dar și ajutând pãrinții sã învețe diverse modalitãți de a-și crește copiii. De asemenea, UNICEF desfãºoarã o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atenția asupra violenþei asupra copilului, susținutã de intervenții de mobilizare comunitarã la nivel local.

Bucuresti, 05.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *