free download 78 travel guides written by experts

VIER PFOTEN: 12 state UE inca folosesc custi ilegale pentru gainile ouatoare

Sute de mii de gaini sufera in continuare din cauza conditiilor chinuitoare din custi

De la 1 ianuarie 2012, custile conventionale pentru gainile ouatoare au fost interzise in toate statele membre. Cu toate acestea, potrivit investigatiilor realizate de Fundatia VIER PFOTEN, ferme din 12 state europene inca mai folosesc custi ilegale.

Tarile care nu se conformeaza Directivei privind standardele minime de bunastare a gainilor de ferma sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia si Spania. VIER PFOTEN tine sa salute faptul ca alte state UE au facut eforturi pentru a elimina custile conventionale din ferme.

Pe 26 ianuarie 2012, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva a 14 state care nu se conformau. Comisia a solicitat acestor state sa raspunda unei scrisori de notificare oficiale, potrivit procedurilor de infringement. Daca acestea nu reusesc sa se conformeze Directivei intr-un interval de 2 luni (pana la 26 martie 2012), Comisia va trimite o opinie motivata prin care va cere statelor neconforme sa ia masurile necesare pentru a se supune standardelor in decurs de doua luni dupa primirea opiniei motivate.

Fermele din spatiul UE au avut la dispozitie 12 ani ca sa-si schimbe metodele de productie. Investigatiile VIER PFOTEN arata faptul ca multe ferme au inceput foarte tarziu sa aplice procedurile de conversie. Astazi sunt presati de timp si nu realizeaza conversia asa cum ar trebui.

Romania si Marea Britanie sunt doua dintre tarile care au reusit sa imbunatateasca conditiile de crestere a gainilor ouatoare conform Directivei Europene, oprind productia de oua provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite, insa alte 12 state trebuie sa-si rezolve imediat aceasta problema. Pentru a evita competitia neloiala, toate statele membre ar trebui sa actioneze la unison. Dupa 12 ani de perioada de tranzitie, este inacceptabil ca anumiti producatori de oua pur si simplu sa ignore legea.

„Cerem guvernelor din tarile care nu se conformeaza sa inceteze sa mai accepte aceste practici ilegale si sa le puna capat imediat”, a declarat Helmut Dungler, presedinte si fondator al VIER PFOTEN International.

Custile neimbunatatite au fost interzise in UE deoarece nu respecta minime conditii de bunastare pentru animale. In aceste custi, o gaina are la dispozitie un spatiu vital de numai 550 cm2, echivalent cu suprafata unei coli A4. Gainile nu vad lumina zilei si nu pot avea un comportament natural. Din ianuarie 2012, doar asa numitele custi imbunatatite sunt permise in statele membre UE. In aceste custi, o gaina are la dispozitie 750 de cm2. VIER PFOTEN considera insa si aceste custi ca fiind inacceptable din punct de vedere al bunastarii animalelor, tocmai de aceea cere fermierilor sa renunte la orice fel de custi si sa creasca gainile la sol si in aer liber.

Viena/Bruxelles / Bucuresti

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *