free download 78 travel guides written by experts

Vassiliou anunta planuri legate de prima Saptamana europeana a sportului

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sport, a anunțat planurile legate de prima Săptămână europeană a sportului, care va avea loc în septembrie 2015. Obiectivul evenimentului este promovarea sportului și a mișcării fizice la toate nivelurile. Ultimul sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică a indicat că aproape 60% dintre cetățenii Uniunii Europene nu fac sport sau mișcare fizică niciodată sau arareori. Se preconizează că finanțarea pentru Săptămâna europeană a sportului va fi asigurată de Comisia Europeană din bugetul Erasmus+, noul program european pentru educație, formare, tineret și sport.

Comisarul Vassiliou a remarcat: „Sunt foarte mulțumită că planurile noastre privind Săptămâna europeană a sportului prind contur. Rezultatele sondajului Eurobarometru scot în evidență necesitatea unor măsuri prin care să convingem publicul larg să se ridice de pe canapea și să integreze sportul și mișcarea fizică în viața de zi cu zi. Acest lucru este esențial nu doar din perspectiva sănătății și a bunăstării fizice, ci și din cauza costurilor economice semnificative care rezultă din inactivitatea fizică”.

În timpul acelei săptămâni, Comisia va coordona activități și evenimente care vor avea loc în întreaga Europă. Organizațiile care vor susține obiectivele săptămânii vor beneficia de orientări din partea Comisiei și de o etichetă dedicată Săptămânii europene a sportului.

Comisia va încuraja și activitățile de la nivel național pentru îmbunătățirea gradului de informare și de conștientizare a importanței sportului. Conștientă fiind de faptul că nu există soluții universale și că trebuie respectate tradițiile și structurile sportive naționale, comisarul a subliniat că este necesar ca statele membre să implice cât mai mult părțile interesate locale și regionale în organizarea evenimentelor.

„Acest lucru este vital pentru succesul Săptămânii europene a sportului”, a declarat comisarul. „Obiectivul nostru este o experiență extraordinară de nivel european care să ajute oamenii să-și schimbe stilul de viață, amuzându-se în același timp”.

Context

Ideea organizării unei Săptămâni europene a sportului își are originea în Raportul Fisas din 2012 al Parlamentului European, raport care poartă numele autorului său, eurodeputatul spaniol Santiago Fisas. În același an, statele membre au făcut apel la Comisia Europeană să ia în considerare ideea organizării unei Săptămâni europene a sportului, pentru promovarea activității fizice și a participării la activități sportive la toate nivelurile. Comisia a demarat apoi o consultare amplă cu statele membre și cu organizațiile sportive, pentru a afla despre inițiativele existente și pentru a asigura susținerea deplină a inițiativei.

Erasmus+ include pentru prima oară o linie bugetară specifică pentru sport. Programul va aloca în jur de 265 de milioane EUR în decursul a șapte ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea la nivel european a sportului, ajutând la găsirea unei soluții împotriva amenințărilor transfrontaliere cum ar fi dopajul și meciurile aranjate. De asemenea, va sprijini proiectele transfrontaliere cu implicarea organizațiilor în sportul de masă, promovând, de exemplu, buna guvernanță, incluziunea socială, egalitatea între sexe, carierele duble și activitatea fizică pentru toți.

Pagini Utile

  • Pagina de internet a dnei comisar Androulla Vassiliou

  • Puteți urmări activitatea dnei comisar Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Bucuresti, 11.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *