free download 78 travel guides written by experts

Top BUSINESS Magazin: Cele mai multe masini inmatriculate sunt in Bucuresti si Ilfov

Cu aproape un milion de masini inmatriculate la doua milioane de locuitori, Bucurestiul poate fi considerat unul dintre cele mai bine motorizate orase din Europa, scrie BUSINESS Magazin in aceasta saptamana.

Intr-un top al judetelor cu cele mai multe masini, revista BUSINESS Magazin arata ca explozia piete auto bucurestene s-a petrecut in ultimii doi ani si jumatate, cand au fost inmatriculate mai mult de 400.000 de autoturisme. Sau, altfel spus, cel putin un bucurestean din cinci si-a cumparat in ultimii doi ani si jumatate o masina.

Pornind de la datele furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, BUSINESS Magazin a incercat sa vada care au fost judetele unde s-au vandut cele mai multe masini si, mai important, care au fost judetele unde gradul de echipare (raportul dintre numarul de vehicule vandute si populatie) a crescut cel mai puternic in acest interval.

Bucurestiul si judetul Ilfov conduc din acest punct de vedere cu 21 si, respectiv, 8 masini inmatriculate in ultimii doi ani si jumatate la fiecare 100 de locuitori, cu mult peste media nationala, de 5,5 masini inmatriculate. Dintr-un total de 14 milioane de autoturisme inmatriculate in Romania, 1 milion sunt inmatriculate in Bucuresti, scrie BUSINESS Magazin.

Analistii au insa o explicatie pentru diferenta foarte mare intre Bucuresti, Ilfov si celelalte judete cu economii puternice, precum Timis, Cluj sau Constanta. „Multe societati de leasing au sediul central in Bucuresti, iar vehiculele unora dintre clientii lor din tara sunt inmatriculate prima data in Capitala”, considera Viorel Niculescu, fost sef al importatorului Ford in Romania. Cum leasingul a contribuit in ultimii ani cu cel putin o treime la vanzarile totale de autoturisme noi, era de asteptat ca o parte dintre masinile in leasing inmatriculate initial in Bucuresti, sa se reinmatriculeze la sfarsitul perioadei de leasing in judetele de unde erau titularii contractelor. Statisticile DRPCIV indica judete precum Constanta, Arges sau Timis printre cele aflate in topul reinmatricularilor, pe langa Bucuresti si Ilfov.

Analiza BUSINESS Magazin mai arata si ca in zona de vest a tarii se vand mai bine masinile second-hand, dar cu un grad mai mare de echipare, in timp ce sudul are o preferinta mai accentuata pentru vehiculele noi. Din media pe tara, de 5,5 masini inmatriculate/100 locuitori, 3 reprezinta masini noi iar 2,5 second-hand.

Harta detaliata a vanzarilor de autoturisme, in revista BUSINESS Magazin de maine, 29 iulie.

Bucuresti, 28.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *