free download 78 travel guides written by experts

Tatal, noul model de comportament financiar pentru adolescentii din Romania

bcrCercetare în rândul a 500 liceeni în cadrul Summer Job BCR

  • Conform unei cercetări ad-hoc în rândul a 500 de adolescenţi din toată ţara, 70% dintre ei cheltuiesc cei mai multi bani pe ieșirile în oraș și pe călătorii, 20% pe gadgeturi, iar 10% pe haine.
  • Peste 80% dintre elevii care au participat la sondaj au spus că ar economisi pentru excursii și studii, iar aproape 15% pentru achiziționarea celor mai noi gadget-uri.
  • Cel mai util produs bancar în opinia elevilor de liceu este cardul de credit.
  • Părinții – modelul de comportament financiar.

60 de liceeni au participat la programul de internship, Summer Job, desfăşurat de Banca Comercială Română (BCR) în lunile iulie şi august ale acestui an. Aflat la a patra ediție, Summer Job în BCR este primul program de internship plătit pentru liceeni desfăşurat în România.

“BCR Summer Job 2014: colaborare, determinare, responsabilitate, competiţie, experienţă…iar lista ar putea continua. Mă simt norocoasă fiindcă am avut şansa de a participa la acest internship pe parcursul căruia am avut multe de câştigat. Spre deosebire de prima zi, în care totul îmi era necunoscut, acum plec dintr-un loc în care am învăţat lucruri practice şi am interacţionat cu tot ceea ce reprezintă mediul bancar. Consider că am făcut cea mai bună alegere atunci când am decis să îmi petrec vacanţa de vară la BCR! La rândul meu, voi încuraja alţi prieteni şi colegi să aplice la ediţiile care urmează, fiindcă este o experienţă unică“, a declarat o elevă din Summer Job 2014, Sucursala Roman, Neamț.

În fiecare an, absolvenţii programului Summer Job sunt implicaţi în realizarea unei cercetări pe teme de comportament financiar şi planuri de carieră în rândul elevilor de liceu. În 2014, ei au reuşit să colecteze opiniile a peste 500 de liceeni respondenţi.
Astfel, similar anului 2013, și în acest an tinerii sunt axaţi mai mult pe cumpărăturile online şi pe ieşirile cu prietenii. Atunci când vine vorba de economisire, cea mai mare parte dintre aceștia (53,97%) ar economisi pentru excursii, 34,69% pentru haine și 26,53 % pentru gadget-uri. Peste jumătate dintre tineri fac cumpărături online deoarece consideră această modalitate de plată eficientă, pentru că economisesc timp și au la dispoziție o varietate mare de produse.

Când au fost întrebați care este cel mai util produs bancar, 80% au ales cardul de credit. Atrași de bonusurile și avantajele pe care le aduce plata cu cardul de credit, respondenții sunt de părere că acest produs bancar este practic și ușor de utilizat. Creditul bancar, cardul de economii, depozitele bancare, internet banking-ul sunt produsele și serviciile menționate de tineri ca fiind utile.

Majoritatea elevilor își doresc să lucreze încă din timpul facultății deoarece sunt de părere că un training sau un internship într-o companie i-ar pregăti mai bine pentru o carieră de succes.

Atunci când vine vorba de primul salariu, tinerii care au participat la sondaj au spus că și-ar dori ca acesta să se încadreze în intervalul 1.000-2.000 de lei în condițiile în care alocă pentru cheltuielile personale între 300-700 lei pe lună.

85% dintre respondenţi au un model de comportament financiar responsabil în părinți. Dacă la edițiile anterioare Summer Job, mama și bunica erau principalele modele de comportament financiar ale copiilor, anul acesta tatăl este prima opțiune pentru mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns la chestionar.
La întrebarea “Care persoană publică este un model financiar pentru tine” Bill Gates și Mugur Isărescu sunt în continuare primele opțiuni de modele publice financiare de succes în rândul elevilor de liceu, însă Steve Jobs și Gheorghe Becali au fost înlocuiți de Donald Trump și Warren Buffett.

Bucuresti, 03.09.2014

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *