free download 78 travel guides written by experts

Tanarul jurnalist european

Direcţia Generală pentru Extindere a Comisiei Europene, în colaborare cu European Youth Press şi Café Babel, au lansat ediţia 2009 a competiţiei "Tânărul jurnalist european", un concurs paneuropean pentru tinerii jurnalişti. Anul acesta Europa aniversează 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier şi 5 ani de la intrarea în Uniune a opt state din centrul şi estul Europei, precum şi a Maltei şi a Ciprului.  Aceste două aniversări oferă un stimulent special pentru jurnaliştii profesionişti sau aspiranţi din Europa pentru a reflecta şi a-şi exprima viziunea asupra extinderii Uniunii Europene.
   

Dupa succesul competiţiei de anul trecut, Comisia Europeană oferă mai multor jurnalişti oportunitatea de a-şi demonstra talentul. Astfel, anul acesta competiţia este deschisă atât pentru articolele de presă scrisă, publicate în print sau online, cât şi pentru materialele radio.

Concursul se desfaşoară în perioada 1 februarie – 31 mai 2009. Subiectul tuturor materialelor înscrise la ambele categorii (presă scrisă şi radio) trebuie să se refere la extinderea UE sau/şi la o viziune de viitor asupra Europei. Participanţii trebuie să aibă între 17 şi 35 de ani şi trebuie să fie cetăţenii unuia dintre statele membre UE sau ai unui stat candidat sau potenţial candidat (Turcia, Balcanii de Vest).

În evaluarea aplicaţiilor, membrii juriului national vor căuta o tentă de fler jurnalistic în toate materialele înscrise în concurs. Participanţii se pot înscrie pe pagina de internet a competiţiei, www.EUjournalist-award.eu . Pagina  oferă informaţii despre politica de extindere a Uniunii Europene, sfaturi pentru construirea unei cariere în jurnalism, precum şi un blog interactiv.

Articolele şi materialele radio câştigătoare vor fi publicate pe pagina de internet a competiţiei. Toate articolele înscrise în concurs vor fi compilate într-o broşura. Cei 35 de câştigători naţionali ai ediţiei din 2009 a concursului „Tânărul jurnalist european" vor fi invitaţi la sfârşitul lunii august sau la începutul lunii septembrie la o călătorie culturală şi istorică la Berlin. Capitala Germaniei va sărbători anul acesta a 20-a aniversare a Căderii Zidului Berlinului. La sfârşitul acestei călătorii câştigătorii vor putea întâlni oficiali ai Uniunii Europene, politicieni, ambasadori şi jurnalişti profesionişti.

Cu ocazia lansării competiţiei, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, a declarat: "Cred că acest concurs este binevenit şi aştept cu interes să citesc şi să ascult viziunile tinerilor jurnalişti de peste tot din Europa. Tinerii sunt lideri de opinie importanţi pentru generaţia lor şi această competiţie le dă oportunitatea să împărtăşească experienţele şi viziunile lor asupra viitorului nostru european".

Bucuresti, 12.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *