free download 78 travel guides written by experts

SoNoRo – InterferenTE 2008

18 tineri muzicieni vor participa la două workshopuri în premieră în România
la Portul Cultural Cetate şi Castelul Banffy

SoNoRo – Interferenţe, programul educativ din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, organizează în acest an două workshopuri pentru 18 tineri muzicieni români. Aceştia vor avea ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de talie internaţională şi profesori de la diferite conservatoare europene. Workshopurile – cu durata de o săptămână – se vor desfăşura în aprilie 2008 la Portul Cultural Cetate şi în septembrie 2008 la Castelul Banffy, Bonţida. În spiritul tradiţiei europene a muzicii de cameră, locaţiile alese pentru studiu oferă liniştea şi atmosfera potrivite pentru munca de creaţie. În luna februarie 2008, organizatorii Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo 2008 au invitat tineri muzicieni români, cu vârste cuprinse între 13 şi 28 de ani, la selecţiile pentru SoNoRo – Interferenţe 2008. Audiţiile s-au desfăşurat la Bucureşti, Braşov şi Cluj. Dat fiind nivelul deosebit de ridicat al participanţilor, numărul iniţial de burse a fost suplimentat cu două, ajungându-se la 18 burse.

La workshopurile SoNoRo – Interferenţe 2008, alături de cei 18 bursieri, vor participa artiştii Diana Ketler, Royal Academy of Music, Londra (pian), Alexander Sitkovetsky, Londra (vioară), Daria Zappa, Conservatorul din Berna (vioară), Răzvan Popovici, München (violă) şi Bernhard Naoki Hedenborg, Viena (violoncel). La finalul fiecărei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshopului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate.

SoNoRo – Interferenţe este o iniţiativă în premieră în România care doreşte să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi la lărgirea orizonului lor cultural, în context european. SoNoRo – Interferenţe nu oferă doar posibilitatea studiului muzicii de cameră alături de artişti şi profesori europeni, ci şi crearea unor oportunităţi şi contacte de lungă durată pentru tinerii selectaţi.

Sub motto-ul „avem nevoie de adevăraţi muzicieni, nu doar de buni instrumentişti”, SoNoRo – Interferenţe 2008 urmăreşte lărgirea orizontului tinerilor selectaţi şi stimularea interesului lor şi în alte domenii culturale. Astfel, cele două workshopuri SoNoRo – Interferenţe 2008 vor beneficia de prezenţa unor personalităţi artistice în formula „artists in residence”: poetul Mircea Dinescu, jurnalistul de cultură Dan Pârvu, realizatorul emisiunii Art Cultura de la RFI Bucureşti şi dirijorul Massimiliano Matesic din Zürich.

Bursa de studii SoNoRo – Interferenţe 2008 constă în gratuitatea cursurilor, transportul, cazare şi masă gratuite pe durata workshopului.

Cele mai bune ansambluri formate pe parcursul workshopului SoNoRo – Interferenţe vor avea ocazia să concerteze în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din noiembrie 2008. Concertul SoNoRo – Interferenţe din acest an va fi transmis de TVR Cultural şi Radio România Muzical.

Parteneri: Fundaţia Principesa Margareta a României, Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu”, Fundaţia Transylvania Trust, Festivalul SoNoRo

Fundaţia Principesa Margareta a României este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit fondată în 1990 de către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României cu sprijinul tatălui Său, Majestatea Sa Regele Mihai.
Fundaţia Principesa Margareta a României dezvoltă proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României. MISIUNEA Fundaţiei Principesa Margareta a României este de a acţiona ca un catalizator pentru dezvoltarea potenţialului uman, în spiritul deminităţii, solidarităţii şi promovării talentului şi valorilor culturale româneşti. www.fpmr.ro

Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu”
În 1996, Fundaţia pentru poezie “Mircea Dinescu” a achiziţionat la o licitaţie căpitănia unui port agricol dezafectat de pe malul Dunării. Aşa a început transformarea acelui loc părăsit în Portul Cultural Cetate, unde programele de rezidenţă pentru scriitori sau sculptori, atelierele de traducere, colocviile de cineaşti şi taberele de ceramică au adus oameni din aproape toată Europa şi s-au succedat cumva firesc, fără panică şi fără presiuni instituţionale. Izolarea locului este prielnică atît pentru artiştii în căutare de linişte, cît şi pentru cei care, adunaţi pe malul apei, vor să se concentreze asupra subiectului care îi leagă. 
De-a lungul anilor, Fundaţia a colaborat cu Institutul Goethe, LCB, Institutul Suedez şi ICR. Fapt simbolic, primul vas care a acostat în port după un hiatus de 50 de ani a fost cel tixit cu artiştii proiectului L’Odysee du Danube 2007. www.portcetate.arts.ro

Fundaţia Transylvania Trust
Castelul Banffy din Bonţida se află sub tutela Fundaţiei Transylvania Trust şi este una din cele mai importante ansambluri castelare din România.  Restaurat şi revitalizat drept centru cultural şi educaţional, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, cu finanţare din partea Uniunii Europene şi a altor organizaţii din ţară şi străinătate, pe lângă programele de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, este locaţia perfectă pentru desfăşurarea unor proiecte culturale de înaltă ţinută profesională. Suntem onoraţi să fim gazde pentru atelierele SoNoRo – Interferenţe 2008, acesta fiind  cel mai important proiect cultural din acest an, şi sperăm să fie doar primul pas dintr-un program de cooperare de lungă durată. Detalii legate de programele desfăşurate în Castelul Banffy se pot găsi pe siteul www.heritagetraining-banffycastle.org 

Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo
Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo s-a lansat în 2006. Şi-a asigurat rapid un loc în topul evenimentelor culturale din Bucureşti printr-o abordare inovatoare, un program conceptual variat şi o alegere deosebită a locaţiilor concertelor. Prin impactul său la nivelul publicului, artiştilor invitaţi şi mass media, Festivalul SoNoRo a făcut paşi importanţi în atingerea obiectivului său, şi anume să devină o platformă de comunicare muzicală la nivel european care să integreze România în circuitele muzicale internaţionale.
În cele două ediţii derulate până în prezent, 34 de tineri artişti de renume din întrega lume au propus publicului interpretări entuziaste şi proaspete ale muzicii de cameră. Ediţia a III-a a Festivalului SoNoRo va avea loc între 1-12 noiembrie 2008 la Bucureşti. www.sonoro.ro

Bucuresti, 12.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *