free download 78 travel guides written by experts

Solutii la criza zonei Euro si la problemele Greciei inainte de intalnirea G-20 de la Cannes?

de Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Presiunea pentru o soluție la problemele Eurozonei a crescut, cu o reacție evidentă a piețelor care arată în mod evident intoleranță față de ritmul actual al progreselor lente făcute în cazul înființării organismului European Financial Stability Facility (EFSF) și găsirii unei soluții la criza din Grecia. Timpul trece, iar pilula care trebuie administrată și soluțiile care trebuie găsite pentru Grecia, odată cu problemele datoriilor statelor din zona Euro sunt lucruri care ar putea fi rezolvate înainte de summitul G-20 de la Cannes, în noiembrie, afirmă Steen Jakobsen, economist șef, Saxo Bank.

Ratificarea EFSF

Sunt câțiva pași importanți care trebuie făcuți zilele acestea, unul dintre ei fiind ca membrii cheie ai zonei Euro să voteze ratificarea EFSF. În pofida unei opoziții acerbe față de eventuale noi măsuri de salvare a membrilor zonei Euro confruntați cu probleme, ratificarea pare singura opțiune, totuși, spune Steen. Parlamentul Sloveniei a ratificat deja înființarea noului organism, iar Finlanda, Austria și Gemania sunt așteptate să facă același lucru până la sfârșitul săptămânii. Odată aprobat de toate statele membre, acest cavaler în armură strălucitoare nu va fi în stare să zboare în ajutorul statelor care se prăbușesc. Voturi unanime (nu majoritare) sunt necesare pentru decizii ulterioare, cum ar fi extinderea instituției.

Protejarea băncilor

Între timp, discuțiile despre o posibilă Bancă Europeană de Investiții care să folosească EFSF pentru a proteja băncile europene de la orice atac asociat crizei datoriilor UE sunt văzute mai degrabă ca un plan de autoprotecție care nu va ajuta la nimic, crede Steen.

Situația jenantă a Greciei

Steen vede încercările Greciei de a impune noi măsuri de austeritate drept încercări de a salva națiunea încercată chiar înainte de final. Cu o probabilitate de 99% de a declara țara în faliment, discuțiile despre salvarea Greciei devin comice, spune economistul șef al Saxo Bank. Între timp, austeritatea obosește și asta se vede în numărul crescut de greve din zona Atenei. Grecia are nevoie de ștergerea datoriilor și un nou început, dar un bilet gratuit către zona de siguranță nu va fi înghițit ușor de celelalte state cu probleme din zona Euro. Fără îndoială, Grecia a devenit un fel de țap ispășitor din cauza tot mai deselor referirii la “contagiere”, care nu este un concept economic, ci o scuză a politicienilor pentru a impune mai ușor anumite măsuri interne. Contagiere sau nu, nimic nu schimbă evidența că nu există altă soluție pentr Grecia în afară de declararea falimentului, spune Steen.

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank

Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Chief Economist al Saxo Bank în martie 2011. El s-a întors la Saxo Bank după o absenţă de doi ani, timp în care a ocupat poziţia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la începutul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, având funcţia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţionării de proprietăţi şi investiţii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra având funcţia de vice-preşedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. În 1997, a ocupat poziţia de Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (în prezent, Nordea) în New York până când s-a alăturat echipei UBS din New York, în 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

TradingFloor.com

TradingFloor.com este platforma Saxo Bank pe care sunt actualizate comentarii referitoare la tranzacții, noutăți și analize cu privire la piața forex, acțiuni, comodități și macroeconomie.

Colaboratorii TradingFloor.com sunt specialiști în domenii diverse, de la macroeconomiști și analiști ai bursei de valori, până la jurnaliști și consilieri în tranzacționări. Comentariile, analizele și studiile vin în sprijinul celor care tranzacționează pe piețele financiare.

Bucuresti, 29.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *