free download 78 travel guides written by experts

Solutie originala pentru lucrarea de la barajul Tarnita

Hünnebeck elaborează conceptul special de construcţie a turnului de captare a apelor

Construcţiile deosebite necesită soluţii pe măsură: În vederea construirii unui turn circular de captare a apei la barajul Tarnita din apropierea oraşului Cluj, asocierea Strabag – Hidroconstrucţia s-a bazat pe cunoştinţele de specialitate, experienţa şi profesionalismul specialiştilor de la Hünnebeck România. În cazul de faţă, din cauza curburii peretelui exterior, nu a existat nicio posibilitate de a utiliza panourile de cofraje clasice. Spaţiul limitat disponibil în interior ar fi putut conduce la încetinirea lucrărilor de cofrare a pereţilor interiori ai turnului, care separau camerele individuale. Special pentru această situaţie, Hünnebeck România a elaborat un proiect de execuţie a cofrajului prezentând o soluţie originală, punând la dispoziţia constructorului întreaga cantitate de material cofrant necesar în acest scop.

Barajul de acumulare Tarniţa din Gilău, având o înălţime de 97 m şi o lungime de 237 m, captează apele de reversare ale râului Someşul Cald într-un lac de acumulare cu o lungime de 7 km.

Cei cca. 110 mii de metri cubi de apă din lacul de acumulare sunt utilizaţi de o hidrocentrală pentru a produce energie electrică. În plus, barajul Tarniţa reprezintă practic rezerva de apă potabilă a oraşului Cluj şi a zonelor învecinate. Apa trebuie prelevată din baraj de la diferite adâncimi, pentru ca prin amestecare să se obţină niveluri calitative diferite. Montarea unor sisteme de admisie a apei au asigurat captarea apei potabile de la adâncimi diferite.

Turnul circular, înalt de 25 m, are diametrul exterior de 7 m. Spaţiul din interior este împărţit în trei camere de admisie, de mărimi identice, separate între ele de trei pereţi.

În timp ce peretele exterior are o grosime de 50 cm, pereţii interiori prezintă o grosime de doar 30 cm. Turnul a fost realizat în 10 etape de betonare. Prima etapă a constat în turnarea radierului. Au urmat apoi turnări succesive, în care s-au realizat tronsoane de betonare a câte 3 m .

Pentru executarea peretelui exterior, Hünnebeck Romania a pus la dispoziţie sistemul de   cofraje pentru pereţi din grinzi de lemn H20, un sistem extrem de robust. Astfel, grinzile H20 din lemn stratificat şi-au  demonstrat şi cu această ocazie flexibilitatea.

Pentru a obţine geometria peretelui exterior de formă circulară, grinzile din lemn au fost prevăzute cu elemente romanate, pe care a fost fixată foaia cofrantă.

Sistemul de cofrare MANTO şi-a pus în evidenţă caracteristicile performante chiar şi în spaţiile limitate din interiorul turnului. Datorită gamei dimensionale variate a panourilor de cofraj, acest sistem oferă soluţii de cofrare perfecte pentru orice înălţime şi indiferent de forma geometrică a secţiunii cerută prin proiect. Deoarece panourile MANTO realizeaza o geometrie poligonală, acestea au fost căptuşite cu elemente compensatoare şi o foaie cofrantă curbă, flexibilă.
Colţurile interioare au fost rezolvate cu elemente speciale.

Pe şantierul de la barajul Tarniţa, Hünnebeck a demonstrat din nou calitatea serviciilor
pe care le oferă competenţa şi flexibilitatea specialiştilor săi.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute prin internet la adresa: www.huennebeck.ro
      
Hünnebeck Romania, localizată în Dezmir, lângă Cluj-Napoca, este în topul firmelor furnizoare de cofraje, schele şi accesorii pentru construcţii.
Din 2008, societatea face parte din grupul de firme “Hünnebeck Group” cu sediul în Ratingen, Germania, care are o tradiţie de 80 ani.
Hünnebeck oferă soluţii de înaltă competenţă inginerească şi este orientată spre consultanţă şi servicii complete pentru toate fazele unui proiect.
În Europa, Orientul Mijlociu şi America de Sud, Hünnebeck este reprezentată prin 15 filiale, cărora li se adaugă numeroşi distribuitori.
Din 2005, Hünnebeck aparţine Corporaţiei Harsco, cu sediul în Harrisburg/Pennsylvania, care în anul 2008 a avut o cifră de afaceri de 4 miliarde USD, proveniţi din prestarea de servicii şi produse industriale.
Hünnebeck formează alături de societăţile surori, SGB (UK) şi Patent Construction (USA) segmentul “Harsco Infrastructure” care, cu cei peste 6800 de angajaţi, în 2008, a obţinut o cifră de afaceri de 1,54 mld. USD.     

Bucuresti, 22.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *