free download 78 travel guides written by experts

Sfaturi pentru curatenia locuintei si sanatatea familiei

de la LG Kompressor

LG Kompressor, aspiratorul care a revoluţionat curăţenia locuinţei prin tehnologia de comprimare a prafului,  oferă sfaturi pentru sănătatea întregii familii expuse la praful domestic, sub consilierea dr. Poliana Leru, medic primar boli interne şi specialist alergolog Spitalul Clinic Colentina, Bucureşti. “Din punctul de vedere al medicului alergolog, curăţenia locuinţei are un înţeles mult mai complex decât în limbajul obişnuit, iar primavara acesta dobândeşte o greutate şi mai mare. Este perioada în care de obicei încercăm să reducem cantitatea diverselor substanţe alergenice de interior, dintre care cea mai mare parte sunt conţinute în praful de casa » afirmă dna. Dr. Poliana Leru.

Praful de casă este un amestec complex de acarieni şi particule alergenice de origine animală, insecte, resturi alimentare, mucegaiuri de interior, polenuri, pulberi inerte, fiind considerat o adevarată « bombă alergenică »  pentru persoanele sensibilizate, cu risc de a dezvolta boli alergice. Cantitatea de alergene este invers proportională cu gradul de curăţenie a locuinţei .

Pentru indivizii foarte sensibili este suficient contactul cu cantităţi minuscule de praf, pentru declanşarea unor simptome de rinită (strănut, obstrucţie nazală, mâncărimea nasului, lăcrimare) sau astm bronşic (crize de sufocare, tuse).

Curăţenia de primavară nu trebuie făcută de către cei cunoscuţi cu alergie la praf sau, dacă o fac, trebuie să evite contactul direct, să utilizeze aspiratoare cu apă sau care împiedică împrăştierea prafului sau să se protejeze cu maşti. In special se recomandă protejarea copiilor atopici, care au deja simptome de alergie respiratorie.

Curăţenia generală începe cu aerisirea locuinţei mai multe ore pe zi, în special în zilele însorite, îndepărtarea urmelor de mucegai şi reducerea gradului de umezeală a pereţilor, ştergerea minuţioasă a prafului de pe suprafeţe, aspirarea constantă a covoarelor şi a pardoselilor. Atenţie la gândacii de bucătărie, trebuie luate măsuri serioase de îndepărtare a lor, deoarece produc particule puternic alergizante, chiar dacă aparent sunt în numar redus!

Deoarece acarienii sunt cele mai importante alergene din praful de casă, trebuie ţinut cont de posibilitatea declanşării alergiilor chiar la o expunere aparent mică, de ordinul a 2 micrograme pe gram de praf, ceea ce impune o igienă riguroasă a locuinţei persoanelor alergice. Există numeroase măsuri antiacarieni, cum sunt unele dispozitive de purificare a aerului, huse pentru lenjeria de pat, saltele şi perne speciale, dar cel mai important lucru este îndepărtarea eficientă a prafului. Pentru aceasta trebuie utilizate aspiratoare performante şi substanţe de igienă ecologice, de bună calitate. Atenţie la substanţele de igienizare cu efect bactericid şi antiparazitar, acestea trebuie alese cu grijă, deoarece pot fi chiar ele însele alergizante (pot produce dermatită de contact la nivelul mâinilor).
 
Nu trebuie neglijată curăţarea regulată a tuturor aparatelor de curăţenie, în special a aspiratoarelor, fără împrăştierea prafului din recipientele de colectare.
Animalele de casă şi plantele de interior reprezintă de asemenea o sursă de particule alergenice, de aceea este bine de evitat amplasarea lor în camerele de dormit sau ale copiilor.

Poluarea casnică sau de interior poate contribui la declanşarea alergiilor şi trebuie redusă, în măsura posibilului. Aceasta are ca sursă principală sistemele de încalzire a locuinţei (lemne, gaze, cărbuni, etc), maşinile de gătit, aparatele de aer condiţionat, dar şi fumatul, care creşte semnificativ riscul de sensibilizare alergică, în special la copiii născuţi din părinţi alergici.

LG a lansat în luna noiembrie pe piaţa din România aspiratorul LG Kompressor cu funcţie Allergy Care, sub consilierea d-nei Dr. Poliana Leru, medic primar boli interne şi specialist alergolog la Spitalul Clinic Colentina, Bucureşti.

De asemenea, dezvoltarea unor tehnologii care să prevină răspândirea particulelor de praf în aerul din casă reprezintă un pas  important pentru prevenirea alergiilor. Tehnologia motorizată de comprimare a prafului, inovaţie adusă de LG Kompressor previne răspândirea particulelor de praf în aerul din casă prin comprimarea prafului, aceasta ajutând la menţinerea igienei deoarece recipientul poate fi golit extrem de uşor, fără ca praful să se împrăştie.

In prezent, o serie de tehnologii bazate pe sisteme avansate de filtrare au fost dezvoltate pentru a reduce concentraţia de praf de interior sub pragul de risc. Reducerea expunerii la alergene de interior se poate face cu ajutorul filtrelor HEPA – high efficiency particulate air filters.
Acestea au fost produse iniţial în anii 1940 în SUA pentru îndepărtarea particulelor radioactive, fiind apoi utilizate pentru purificarea aerului din locuinţe. Filtrele HEPA trebuie să îndeplinească standarde stricte pentru a fi capabile să îndepărteze cel puţin 99,95% din particulele cu dimensiuni mai mari de 0,3 microni.

Revista GoodHousekeeping, ediţia din luna ianuarie 2008 din  Marea Britanie a selectat LG Kompressor ca cea mai bună alegere în ce priveşte aspiratoarele fără sac, aducând ca argument combinaţia între tehnologia impresionantă şi uşurinţa în utilizare. Astfel, LG Kompressor a obţinut un scor bun la testele de retenţie a prafului, precum şi la cele de aspirare a prafului de pe diverse suprafeţe precum covoare sau parchet.

Bucuresti, 2.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *