Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Saptamana copilariei si a bucuriei la World Vision Romania

Trista realitate potrivit careia numai 2% dintre acesti copii ajung la facultate si un sfert dintre ei nu termina liceul confirma situatia critica existenta in mediul rural, atat in ceea ce priveste educatia cat si in ceea ce priveste nivelul calitativ al vietii. De aceea World Vision Romania este alaturi de copiii din mediul rural caci ei au nevoie de ajutor. Un ajutor constant, temeinic, axat pe nevoile stringente ale unui suflet tanar, in formare, care nu se poate dezvolta sanatos decat daca i se ofera educatie, o alimentatie corespunzatoare, protectie, incurajare si sprijin din partea familiei si a statului.

Actuala situatie economica priveaza copiii de la sate de dreptul la o viata decenta si le rapeste efectiv sansa de a-si depasi conditia prin educatie. World Vision Romania lupta de peste douazeci de ani pentru a reduce uriasa discrepanta existenta intre saracia oportunitatilor la care au acces copiii din mediul rural si gama foarte bogata de alternative educationale, culturale si distractive care li se ofera copiiilor din mediul ruban.

Centrele comunitare deschise de World Vision in sute de comunitati rurale, in care fiinteaza cluburi de arta, muzica si dans, activitatile extrascolare organizate in proiecte pentru a imbunatati rezultatele la invatatura ale copiilor, cantinele sociale unde sevresc masa elevii la risc de abandon scolar, excursiile si taberele in care merg copii provenind din familii cu venituri modeste, donatiile permanente de incaltaminte, imbracaminte si rechizite, toate aceste actiuni au menirea de a le reda copiilor de la sat, increderea in fortele proprii, intr-un viitor mai bun, curajul si dorinta de a invata ca sa ajunga cineva.

Daca pentru un copil de la oras, o excursie inseamna un moment de relaxare si distractie, pentru un copil din mediul rural care nu a parasit niciodata satul, poate fi o experienta memorabila, declicul de care are nevoie pentru a-si dori mai mult in viata . Fiecare joc, activitate, competitie avand in centrul ei copilul, contribuie cu ceva util, nou la bunastarea lui fizica si spriritula, la dezvoltarea si formarea sa ca om. De aceea, World Vision pune mare pret pe nu numai pe invatatura ci si pe distractia cu tematica educativa si competitiile sportive organizate pentru copiii din mediul rural.

Anul acesta, 6900 de copii inscrisi in proiectele World Vision din Ialomita, Iasi, Vaslui, Constanta, Cluj, Dolj, Valcea si Bucuresti- Sectorul 5 si peste 10.000 de copii din scolile partnere si-au sarbatorit Ziua, timp de o saptamana. Distractia a inceput pe 1 iunie si a continuat in fiecare zi, cu noi si noi activitati distractive, pe tot parcursul Saptamanii Copilariei si a Bucuriei. Copiii au participat la desene pe asfalt, intreceri sportive, la carnaval, jocuri distractive si concursuri de poezie si proza, de fotografie, desene si felicitari, picture pe hartie si pe baloane, cultura generala, spectacole folclorice, de teatru, cu clowni, excursii in tara si petreceri la McDonald.

Competitiile traditionale au stranit interesul si ambitia copiilor de a se afirma si a castiga premii. La Predesti, in Dolj, copiii si-au ales pentru al patrulea an consecutiv, primarul, in urma concursului “Primarul copiilor pentru o zi”. La Constanta, in comuna Corbu, doua scoli s-au infruntat in competitia ConKIDStador, concurs de cultura generala, dans, teatru si sport, ajuns la a IV-a editie si dotat cu premii in valoare de 2000 de lei. Ialomita a angrenat 300 de copii din 13 comunitati, in competitia spotiva “Cupa World Vision” – editia a IV-a, premiind cei mai buni elevi la atletism, aruncarea cu oina si fotbal.

“Cupa World Vision se adreseaza in primul rand nevoii copiilor din zona rurala de a beneficia de sanse egale cu cei din mediul urban. Aceasta nevoie se datoreaza lipsei de activitati sportive extrascolare existente in mediul rural fata de mediul urban, unde exista sali de sport, terenuri, etc. Acest eveniment vine in intampinarea bunastarii fizice a copilului, a carui dezvoltare armonioasa trebuie sa includa si practicarea sportului”, a declarat Dan Naparu, coordinator World Vision in Ialomita.

Copiii cu dizabilitati s-au distrat si ei de minune in Centrele Multifunctionale deschise de World Vision Romania in patru judete, 56 dintre acestia sarbatorindu “Ziua Internationala a Copilului -1 Iunie” printr-o petrecere inedita, organizata intr-o salina de suprafata din Craiova, pentru a imbina distractia cu terapia, intr-un microclimat similar cu cel dintr-o salina naturala.

Dar nu numai micutii au fost sarbatoriti de catre World Vision in Saptamana Copilariei si a Bucuriei, ci si elevii merituosi din proiectul “Vreau in clasa a noua!”, copii din mediul rural sustinuti de donatori romani sa continue scoala, la un liceu bun din oras. Copiii din mediul rural inclusi in proiectul de burse scolare pentru liceu au aratat tarii intregi ca pot sa faca performanta, sunt capabili sa sa invete si sa termine liceul, daca cineva ii sprijina atunci cand au nevoie. Acesti copii au demonstrat ca vor sa invete in ciuda greutatilor financiare ale parintilor si a lipsurilor de tot felul cu care s-au confruntat timp de patru ani de zile. Ei sunt dovada vie a succesului, acolo unde exista bunavointa, umanitate si implicare din partea opiniei publice si a ONG-urilor.

Pentru acesti copii curajosi si frumosi, echipa zonala Iasi&Vaslui a organizat sambata 2 iunie un eveniment de absolvire a celei de a doua promotii de bursieri ai proiectului “Vreau in clasa a noua” din judetul Iasi. Saizeci de elevi din sase comune iesene si-au implinit visul de a-si finaliza studiile liceale si isi fac planuri indraznete de viitor, gratie sprijinului primit de la World Vision si donatori individuali din Romania.

“Acest proiect a însemnat mult pentru mine, mi-a oferit șansa de a lupta pentru viitorul meu, a reprezentat gura de aer de care am avut nevoie pentru a merge mai departe. Vă mulțumesc!”, a declarat Herea Maria, bursier al proiectului din comuna Costuleni.

In cadrul aceluiasi proiect, joi 7 iunie a avut loc la Bucuresti festivitatea de absolvire pentru 39 de liceeni ialomiteni si 8 doljeni. Acestia au predate simbolic cheia “sansei catre educatie” tinerei generatii de bursieri venita din judetul Valcea special pentru acest eveniment.

Bucuresti, 13.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *