metalshow

S-a stins din viata etnomuzicologul Gruia Stoia, unul dintre cei mai importanti oameni de muzica

ai Radio RomaniaRadio Romania anunta cu profunda durere trecerea la cele vesnice ale colegului Gruia Stoia, etnomuzicolog si redactor sef al Redactiei Muzicale intre anii 1996 si 2000. Nefericitul eveniment a avut loc astazi, 10 iulie 2010.

Gruia Stoia a fost unul dintre cei mai importanti oameni de muzica ai Societatii Romane de Radiodifuziune, realizator de emisiuni, prezentator de concerte si recitaluri de muzica populara, cunoscator si comentator lucid al fenomenului folcloric. Adevarat model de autoritate profesionala si morala, Gruia Stoia si-a castigat pe parcursul celor 40 de ani de activitate renumele de profesionist de exceptie si in egala masura respectul artistilor si admiratia muzicienilor si a colegilor de breasla.

Nascut la 10 februarie 1944 in Arad, a urmat studii muzicale la Scoala Populara de Arta si Conservatorul din orasul natal, continandu-le la Conservatorul din Cluj, profesori de renume; Tudor Jarda (armonie), Liviu Comes (contrapunct), Romeo Chircoiasu (istoria muzicii), Vasile Herman (forme muzicale), Traian Marza (folclor), Dorin Pop (dirijat coral), Sigismund Toduta (compozitie).

Din anul 1968, anul angajarii la Radiou public, Gruia Traian Stoica a urcat treptele recunoasterii profesionale indeplinind pe rand functiile de redactor muzical (1968 – 1975), seful sectiei corale (1975 – 1980), seful sectiei de folclor (1980 – 1991) redactor sef adjunct (1991 – 1996 si 2002 – 2005), redactor sef (1996 – 2002) al Redactiei Muzicale.

In cei 41 de ani de activitate la Radiodofuziunea Romana etnomuzicologul Gruia Traian Stoia, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a realizat sute de emisiuni si concerte-spectacol din cilurile “Pe-un picior de plai”, “Izvoare”, “Melos”, “Lumea si muzica traditionala”, “Incursiuni in muzica traditionala”, “Studioul de folclor”. A fost invitat in juriile concursurilor nationale de interpretare a folclorului romanesc, descoperind si promovand artisti din mai multe generatii. S-a remarcat ca interpret la orga si compozitor. In toate emisiunile realizate, a fost un veritabil profesionist in promovarea adevaratelor valori ale folclorului romanesc.

Inmormantarea va avea loc marti, 13 iulie 2010, la Cimitirul “Iancu Nou” (Str. Vatra Luminoasă nr. 25).

Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul in pace!

Bucuresti, 10.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *