free download 78 travel guides written by experts

Productia BMW M5 se incheie cu un nou record

După cinci ani de vânzări de succes la nivel mondial, programul de producţie a atins un nou record. În total BMW M GmbH a construit 20 548 de unităţi ale modelului de înaltă performanţă cu motor V10. Dintre acestea 19 523 au fost sedan şi 1025 Touring (cu producţia începută în 2007). Prin acest rezultat au fost depăşite cifrele înregistrate de modelul precedent.

Este un nou capitol de succes într-o istorie de 26 de ani. Prima generaţie, prezentată pe piaţă în 1984, deschidea segmentul sedanurilor de înaltă performanţă. A însemnat lansarea unei noi categorii de automobile care combinau tehnologia şasiului şi motoarelor din sporturile cu motor cu spaţiul şi confortul unui sedan din segmentul superior. Designul specific M şi calitatea superioară fără compromisuri specifice pentru M GmbH au însemnat crearea primului automobil care oferea în acelaşi timp performanţe de top şi posibilitatea de utilizare în traficul cotidian.

Prin cea de-a cincea generaţie a acestui model a fost oferit cel mai performant propulsor de până acum. Un motor sport de înaltă turaţie în configuraţie V10 oferea o putere maximă de 373 kW/507 CP la 7750 rpm. Acest motor a primit de două ori consecutiv titlul “Engine of The Year” şi de patru ori premiul pentru cel mai bun propulsor în clasa de cilindree de peste 4 litri. Performanţe maxime erau obţinute în combinaţie cu o cutie de viteze secvenţială Drivelogic M cu şapte trepte şi Launch Control, diferenţial autoblocant M, şasiu M cu Electronic Damping Control (EDC). O serie de echipamente opţionale printre care sisteme de asistenţă precum Head-Up-Display (HUD) cu funcţie M sau faruri xenon cu iluminare adaptivă în viraje au scos în evidenţă carcaterul exclusiv al automobilului.

Dintre toate caracteristicile elementul cel mai fascinant a rămas motorul. Acesta este oferit în continuare pe modelele BMW M6 Coupe şi BMW M6 Cabrio disponibile cu o serie de echipamente şi elemente de decor exclusive. Dintre acestea se remarcă culoarea mată specială Frozen Grey şi variantele de tapiţerie din piele în combinaţii de două culori şi pachetul special “M6 Competition”.

În 2007, alături de BMW M5 Sedan, era prezentată o nouă versiune de caroserie – BMW M5 Touring. Denumit de presa de specialitate “Businessmen’s Express” avea să se impună repede prin aceleaşi caracteristici excelente – performanţă şi utilizare zilnică. Cea mai mare piaţă pentru cea de-a cincea generaţie BMW M5 Sedan s-a dovedit USA cu 8800 de automobile. A fost urmată de Marea Britanie şi Irlanda (1776 unităţi) şi Germania (1647). Modelul Touring a avut cea mai mare piaţă în Germania (302 unităţi), Marea Britanie şi Irlanda (208 unităţi) şi Italia (184 unităţi).

Şi în România fascinaţia exclusivă M a câştigat clienţi, cu un total de 5 unităţi livrate în prima jumătate a lui 2010. BMW X5 M şi BMW X6 M, cei mai noi reprezentanţi din gama M şi cele mai puternice modele BMW din producţia de serie dezvoltând 555 CP, sunt şi cele mai de succes modele cu trei unităţi livrate.

Bucuresti, 09.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *