free download 78 travel guides written by experts

Cu aproape două-treimi din populație, România are unul din cele mai scăzute niveluri de consum de fructe și legume din Europa

România se situează printre ultimele țări din UE, cu un procent de 65.1% dintre români care nu consumă fructe și legume1.

Studiul Eurostat despre consumul de fructe și legume din UE (2014) arată că, 1 din 7 persoane cu vârsta peste 15 ani, mănâncă cel puțin 5 porții de fructe și legume zilnic, în timp ce 1 din 3 persoane nu consumă fructe și legume în fiecare zi. Consumul zilnic de fructe și legume diferă considerabil între statele membre UE, unde cu cei cu vârsta de peste 15 ani nu mănâncă fructe și legume în mod regulat.

În România, două-treimi din populație (65.1%) nu consumă fructe și legume. În rândul celor mai bine situate state din UE, unde nu se consumă zilnic fructe și legume, se află Belgia (16.1%), urmată de Portulagia (20.7%) și Marea Britanie (21.3%). Pe de altă parte, pe ultimele locuri se află România (65.1%), Bulgaria (58.6%), Lituania (48.5%), Slovacia (46.6%), Republica Cehă (46.3%), Olanda (45.9%) și Germania (45.2%).

Cea mai mare pondere în ceea ce privește consumul a 5 porții de fructe și legume zilnic, s-a înregistrat în Marea Britanie (33.1%), urmată de Danemarca (29.9%) și Olanda (25%). Țara noastră se află pe ultimele locuri din Europa cu o pondere de 3.5%2.

„OMS recomandă consumul a minim 400g de fructe și legume pe zi, împărțite în 5 porții (excluzând cartofii și alte amidonoase) deoarece consumul de fructe și legume poate reduce riscul apariției unor boli necontagioase. Este ușor să ne menținem sănătatea și alimentația echilibrată chiar și în sezonul rece, când avem la dispoziție o mulțime de fructe și legume care ne ajută să ne menținem o condiție sănătoasă. Mai mult decât atât, este important să știm ce fructe și legume sunt disponibile în fiecare sezon și să profităm de beneficiile lor. Luând în considerare statisticile, adulții trebuie să acorde mai multă atenție alimentației și să consume cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic. Una dintre aceste porții poate fi înlocuită cu un suc 100% natural sau cu un mousse”, a menționat Șerban Damian medic de familie, nutriţionist acreditat IOC și expert al campaniei ” Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!”
Cum creștem consumul de fructe și legume în sezonul rece

O bună modalitate de a suplimenta dieta cu fructe pe timp de iarnă, poate fi consumând sucuri si mousse-uri ca o gustare între mese. Sucurile și mousse-urile au un rol important într-o dietă echilibrată și asigură aportul de vitamine, minerale și nutrienți esențiali, la fel ca fructele și legumele din care sunt obținute. Optând pentru sucuri de fructe sau mousse-uri, ne putem bucura tot anul de gustul fructelor și legumelor noastre preferate.

În sezonul rece se găsesc fructe și legume delicioase, de la morcovi, la varză și sfeclă roșie, până la mere și citrice. De exemplu, morcovul este bogat în beta-caroten și conține vitaminele A, C, E, B6. În ceea ce privește mineralele, acesta conține magneziu, potasiu, cupru, fosfor, calciu și fier. Sfecla roșie conține aceași cantitate de vitamine precum morcovul, dar este bogată și în minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu, potasiu și conține cea mai mare cantitate de vitamina K, care se găsește la o legumă.

Pe de altă parte, merele se află printre cele mai populare fructe din lume, care sunt disponibile pe tot parcursul anului și sunt bogate în fibre, vitamina C și anti-oxidanți. Salatele, gustările bazate în mod principal pe fructe și legume, sucuri 100% naturale și mousse-uri sunt alegerile recomandate de nutriționiști.

Campania „Mousse şi suc 100%! aici sunt vitaminele isteţe” este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum şi de Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor și a membrilor KUPS.

Informaţii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART”.

Pentru informaţii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenaţi împreună cu copiii voştri fructe şi legume, vizitaţi www.sucsimousse.eu şi pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART.

Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociaţia are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl.

1 //ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7694616/3-14102016-BP-EN.pdf/1234ac94-27fd-4640-b9be-427a42d54881
2  //ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7694616/3-14102016-BP-EN.pdf/1234ac94-27fd-4640-b9be-427a42d54881

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *