metalshow

Raportul Comisiei privind telecomunicatiile: opt state membre

au devansat SUA pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii în bandă largă

Conform celui de-al 13-lea Raport de activitate al Comisiei Europene privind piaţa unică a comunicaţiilor electronice publicat astăzi, Danemarca, Finlanda, Ţările de Jos şi Suedia sunt lideri mondiali pe piaţa serviciilor în bandă largă, cu rate de penetrare de 30% la sfârşitul anului 2007. Aceste state membre ale UE, alături de Regatul Unit, Belgia, Luxemburg şi Franţa, au înregistrat, în iulie 2007, rate de penetrare a serviciilor în bandă largă mai mari decât cea înregistrată de Statele Unite (22,1%) în aceeaşi perioadă. În 2007, în UE s-au adăugat 19 milioane de linii în bandă largă, echivalentul a peste 50 000 de gospodării în fiecare zi. Conform estimărilor, sectorul serviciilor în bandă largă a adus venituri de 62 de miliarde EUR, iar rata de penetrare globală la nivel european a atins nivelul de 20%. Cu toate acestea, o piaţă unică mai puternică, o concurenţă sporită şi o reducere a constrângerilor normative pentru participanţii la piaţă le pot aduce consumatorilor avantaje şi mai mari.
„Modelul european de reglementare este conceput astfel încât să intensifice concurenţa pe piaţa telecomunicaţiilor, iar acest lucru începe deja să dea roade”, a declarat doamna Viviane Reding, comisarul UE pentru Telecomunicaţii. „Sarcina noastră nu este însă încheiată. Concurenţa este încă limitată în ceea ce priveşte accesul la reţeaua fixă care, pentru 86,5% dintre clienţi, este asigurat prin infrastructura operatorului tradiţional. În plus, deşi tehnologia telecomunicaţiilor nu cunoaşte limite, numai 30% din activitatea principalilor operatori din UE se desfăşoară în afara pieţei lor naţionale, fapt care demonstrează că ducem în continuare lipsă de o piaţă unică atractivă pentru societăţile şi serviciile de dimensiuni europene. Prin urmare, trebuie să ne intensificăm eforturile de a reduce frontierele normative în Europa. Liberalizarea pieţei unice pentru întreprinderi este singura cale prin care Europa va reuşi să devină competitivă şi prin care consumatorii vor putea avea libertatea de a alege dintr-o largă gamă de servicii bogate, la preţuri convenabile.”

Raportul de activitate publicat astăzi prezintă imaginea pieţei unice europene a telecomunicaţiilor din decembrie 2007, pe baza faptelor şi cifrelor furnizate de autorităţile de reglementare naţionale şi de actorii de pe piaţă.

Sectorul telecomunicaţiilor valorează aproape 300 de miliarde EUR (adică 2% din PIB-ul UE), cu o creştere de 1,9% în ultimul an. 2007 a fost, de asemenea, al cincilea an consecutiv în care s-a înregistrat o creştere a investiţiilor în acest sector, investiţii care au depăşit 50 de miliarde EUR (cifră similară celei înregistrate de SUA şi superioară celei înregistrate de China şi Japonia împreună).

Un sector în plină expansiune
Comunicaţiile mobile continuă să fie cel mai mare sector pe piaţa telecomunicaţiilor, cu o creştere a veniturilor din telefonia mobilă de 3,8%, până la un total de 137 de miliarde EUR. Nivelul de penetrare a telefoniei mobile a crescut chiar mai mult (112% faţă de 103% în 2006), iar cel al serviciilor mobile de a treia generaţie (3G) s-a dublat în 2007 pentru a atinge 20%, reprezentând în momentul de faţă peste 88 de milioane de abonamente. Explozia serviciilor 3G a condus la o creştere cu aproximativ 40% a serviciilor de date mobile.

Veniturile telefoniei vocale fixe au scăzut cu 5% faţă de 2006, deoarece clienţii au preferat serviciile de telefonie mobilă şi IP. Operatorii de telefonie fixă au amortizat însă această pierdere prin creşterea puternică a serviciilor în bandă largă, care au adus venituri de 62 de miliarde EUR.

12 milioane de clienţi şi-au schimbat operatorul în 2007
Scăderea preţurilor pentru comunicaţiile vocale mobile cu până la 14% reflectă reducerea tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele mobile facturate de un operator altui operator pentru conectarea apelurilor între reţele acestora, ca rezultat al intervenţiei autorităţilor naţionale de reglementare a telecomunicaţiilor. Utilizatorii au beneficiat totodată de oferte mai compacte. În prezent, 13% dintre Europeni optează să se aboneze la un pachet de servicii cu factură unică, 12% dintre aceştia incluzând în acest pachet televiziunea, 23% telefonia vocală, 6% telefonia mobilă şi 24% accesul la internet.

Portabilitatea numerelor, adică schimbarea operatorului fără schimbarea numărului, este acum posibilă pentru utilizatorii telefoniei fixe şi mobile de pretutindeni, cu excepţia Bulgariei şi României. În 2007, 12 milioane de utilizatori şi-au schimbat operatorul.

Piaţa unică a telecomunicaţiilor: …mai sunt multe de făcut
Raportul Comisiei identifică, de asemenea, domeniile în care piaţa unică a telecomunicaţiilor este incompletă:
·    Operatorii tradiţionali deţin peste 46% din liniile în bandă largă, iar în 7 state membre controlează peste 60% din conexiunile de acest tip. În Cipru, Luxemburg şi Finlanda, operatorii tradiţionali deţin peste 70% din cota de piaţă a serviciilor în bandă largă. În plus, în 86,5% din cazuri, utilizatorii au acces la telefonia fixă prin infrastructura operatorului tradiţional, procent care trece de 95% în 12 state membre, deoarece modificările reglementare în domeniu fie nu au fost încă adoptate, fie nu au produs încă efecte.
·    În 2007, tarifele de terminare a apelurilor în reţelele mobile au scăzut, dar în mod foarte variat pe tot cuprinsul UE. Cel mai mare tarif de acest tip este de 10 ori mai mare decât tariful cel mai mic: 1,9 eurocenţi/minut în Cipru faţă de 22,4 eurocenţi/minut în Estonia. Astfel de diferenţe pot crea o anumită incertitudine în rândul operatorilor paneuropeni.
·    Portabilitatea numerelor nu se aplică în mod omogen pe tot teritoriul UE. În timp ce în Irlanda şi Malta procedura de schimbare a operatorului durează o zi, în Italia şi Slovacia aceasta durează până la 20 de zile.

În noiembrie 2007, Comisia a adoptat propuneri de reformă a reglementărilor în domeniul telecomunicaţiilor din Europa (a se vedea IP/07/1677, IP/07/1678 şi MEMO/07/458). Aceste propuneri sunt examinate în prezent de către Parlamentul European şi Consiliu.

Bucuresti, 19.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *