free download 78 travel guides written by experts

Puterea vointei

Puterea vointei Cum functioneaza autocrontrolul si ce putem face pentru a-l imbunatati
Kelly McGonical

Editura Litera

„Toti ne luptam intr-un fel sau altul ca sa facem fata tentatiilor, dependentelor, problemelor de concentrare sau tergiversarii. Acestea nu sunt slabiciuni individuale care dezvaluie propriile noastre incompetente, ci sunt experiente universale care definesc conditia umana.” (p. 15)

Acesta este primul lucru pe care il clarifica stiinta vointei, afirma Kelly McGonical. Avem de-a face cu un om de stiinta care a pus bazele unui curs despre stiinta vointei, un curs care a prins foarte bine. Si nu este de mirare ca a avut succes tinand cont ca tentatii exista permanent si toti ne luptam, intr-un moment sau altul, cu ele.

Dar cum sa reusesti sa ai o vointa mai puternica si un mai mare autocontrol? Exista o modalitate… panaceu?

Se pare ca da. Insa aceasta nu va veni din exterior ci va trebui, dupa cum se sugereaza chiar in introducere, sa va priviti precum un observator extern, obiectiv, sa va intelegeti, sa va supuneti unor „experimente”, sa faceti o seama de exercitii si sa fiti deschisi in privinta tuturor strategiilor (chiar si celor care par mai irationale – din nou precizarea vine de la Kelly McGonical). Doar astfel veti ajunge sa va puteti stapani si sa „deveniti specialisti in stiinta vointei”.

Fiecare capitol are doua categorii de exercitii. Prima este „La microscop”. „Sarcinile din aceasta categorie va cer sa analizati modul in care o anumita idee actioneaza deja in viata voastra. Ca sa puteti schimba ceva, trebuie, mai intai, sa vedeti lucrurile asa cum sunt. (…)

In fiecare capitol veti mai gasi si „Experimente de vointa”. Acestea constituie strategii practice de imbunatatire a autocontrolului bazate pe un studiu sau pe o descoperire stiintifica si le puteti aplica imediat in cazul provocarilor din viata reala.” (pp. 16-17)

Iata asadar ca avem de-a face cu un ghid de vointa. Unul extrem de practic, usor de citit si urmarit. Despre cat de usor este de pus in practica… aici putem sa va spunem doar ca depinde de puterea vointei ­čśë Este clar ca lucrurile nu se schimba peste noapte dar, incepand cu lucruri mici – rezistand unei prajituri intr-un anume context, de pilda – puteti ajunge la mari realizari in materie de autocontrol!

Si daca aveti nevoie de un argument in plus in favoarea cel putin a lecturarii cartii, adaugam ca ea a fost considerata „Solutia perfecta pentru lenesii incorigibili.” de catre USA Today.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *