free download 78 travel guides written by experts

Protocol de colaborare intre Consiliul Concurentei si ANCOM

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si presedintele Autoritatii pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, au semnat, astazi, un nou protocol de colaborare in vederea asigurarii si promovarii concurentei in domeniile comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale si serviciilor postale.

Documentul stabileste modalitatile prin care cele doua institutii isi vor coordona eforturile pentru aplicarea unitara a legislatiei generale din domeniul concurentei, cat si a celei specifice pentru domeniul comunicatiilor, in vederea protejarii drepturilor si intereselor utilizatorilor finali.

„Prin semnarea acestui nou protocol reconfirmam colaborarea, de acum traditionala, dintre Consiliul Concurentei si ANCOM. Alaturand expertiza ANCOM si experienta Consiliului Concurentei in investigarea unor cazuri, rezultatul va fi, cu siguranta, o piata a comunicatiilor unde concurenta este reala, iar toti jucatorii respecta regulile, spre binele consumatorilor finali”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei.

„Am reinnoit acest protocol pentru a-l actualiza si intentionam sa-l aplicam in continuare pentru ca in temeiul versiunii sale mai vechi am colaborat intens cu Consiliul Concurentei. ANCOM a pus la dispozitia Consiliului informatiile necesare investigarii unor posibile concentrari economice, intelegeri anticoncurentiale sau abuzuri de putere dominanta de piata in care erau implicati furnizori de servicii de comunicatii electronice sau servicii postale, iar Consiliul si-a exprimat puncte de vedere pe marginea analizelor noastre de piata. S-au completat astfel expertiza specifica sectorului comunicatiilor, care este atributul ANCOM, si atributiile de sanctionare a comportamentului neconcurential, care revin Consiliului Concurentei,” a detaliat Catalin Marinescu, Presedintele ANCOM.

Printre instrumentele care vor asigura implementarea acestui protocol pot fi mentionate constituirea unor echipe mixte de experti, initierea de actiuni de cercetare a pietei, necesare ambelor institutii, sub forma unor studii sau analize pentru cunoasterea pietei sau mediatizarea pe scara larga a legislatiei, masurilor si actiunilor legate de mediul concurential si functionarea sectoarelor comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale si serviciilor postale.

Schimbul reciproc de informatii va fi completat prin date culese in timpul unor intalniri cu agentii economici care activeaza pe pietele de comunicatii electronice si servicii postale. Aceste intalniri constituie o metoda eficace de identificare a problemelor cu care agentii economici se confrunta in legatura cu aplicarea reglementarilor din domeniu.

Echipele celor doua institutii vor colabora in permanenta, in vederea cunoasterii cat mai exacte a sectoarelor mentionate, precum si a prevenirii si descurajarii practicilor anticoncurentiale.

 Bucuresti, 04.08.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *