free download 78 travel guides written by experts

Prezentare de solutii digitizare carte pentru bibliotecarii si arhivistii din Oradea, Bihor

In cadrul Modului III de pregatire profesionala al programului “Formarea profesionala a specialistilor din biblioteci, muzee si arhive” organizat la Oradea de catre Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” Bihor, Z Spot Media a realizat prezentarea despre solutiile de digitizare si arhivare carte, manuscrise si documente legate.

Ministerul Culturii si Cultelor, prin Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura si Laboratorul de Conservare al Bibliotecii Judetene “Gheorghe Sincai” Bihor, sub indrumarea Dr. Vasile Deac, cercetator stiintific si expert in conservarea colectiilor de biblioteca, au organizat in perioada 30 martie – 10 aprilie la Oradea, modulul III din programul de formare profesionala in meseria de conservator carte.

Programul, adresat personalului din biblioteci, arhive si muzee care se pregatesc pentru ocupatia de conservator papetar, este structurat pe nivele de studii si contine trei module de pregatire, la finalul carora urmand a fi sustinut un examen de absolvire. Participarea a fost numeroasa, incluzand bibliotecari, arhivisti si furnizori de servicii din judetele Bihor, Arad, Mures,Timiş Prahova, Constanţa etc,.

Programul acestui modul a inclus si prezentarea tehnologiilor moderne de digitizare a manuscriselor pretioase si a lucrarilor din patrimoniul bibliotecilor si arhivelor (incunabile, carte veche, registre, colectii de ziare, etc), prezentare realizata de Z Spot Media prin specialistii sai in digitizare si arhivare carte. A fost discutata importanta digitizarii pentru asigurarea accesului la informatie a publicului larg, dar cu respectarea stricta a conditiilor de prezervare si conservare a patrimoniului cultural scris de care dispun bibliotecile, arhivele si muzeele.

Au fost prezentate solutiile de digitizare carte i2s CopiBook si i2s DigiBook si modul in care acestea respecta cele mai stricte cerinte pentru pastrarea si prezervarea lucrarilor pretioase si fragile garantand totodata calitatea exceptionala a digitizarii, grija pentru documentele originale si confortul operatorului.

Dintre facilitatile esentiale pentru prezervarea patrimoniului papetar oferite de echipamentele i2s au fost prezentate pe larg:

·         scanarea cartii la lumina rece pentru evitarea imbatranirii premature a documentului prin activarea factorilor de natura biologica sau chimica,

·         platane speciale pentru protejarea copertilor, cotorului si sistemului de legare al cartilor,

·         scanare rapida pentru expunere cat mai scurta a manuscriselor,

·         automatizarea scanarii pentru contact minim cu documentele fragile.

Cursantii au avut astfel posibilitatea de a-si largi cunostintele in domeniul digitizarii si al solutiilor de ultima generatie. De asemenea, in cadrul seminarului tehnic, au avut ocazia de a purta discutii particulare impreuna cu specialisti in domeniul digitizarii si arhivarii. Pe toata durata prezentarilor participantii au putut viziona filmari ale echipamentelor, observand usurinta in utilizare, productivitatea in lucru si performantele obtinute..

Infiintata ca bilioteca publica in 1911, Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” Bihor dispune de aproape 600 000 mii de volume cuprinzand carte contemporana, carti de tezaur dar si de patrimoniu (patru incunabule din sec XV) alaturi de alte exemplare care apartin patrimoniului cultural romanesc si universal. Biblioteca reprezinta un veritabil centru cultural pentru municipiul Oradea si judetul Bihor. In toamna anului 2007 biblioteca s-a mutat intr-un nou sediu mai spatios ce permite sincronizarea la conceptul de astazi al bibliotecii publice

Z Spot Media SRL este distribuitorul exclusiv in Romania al producatorului francez i2s de scanere carte si solutii profesionale de digitizare si arhivare a documentelor legate -carti, manuscrise, incunabule, obiecte valoroase de patrimoniu. Gama de produse distribuite in Romania include scanerele de carte CopiBook (format maxim A2), gama de scannere flatbed Digibook (formate A1 si A0) precum si DigitizingLine DL3000, solutie complet automatizata ce permite intoarcerea automata a paginilor documentelor.

Bucuresti, 21.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *