free download 78 travel guides written by experts

Presedintele Barroso a anuntat ca 7 comisari vor candida la alegerile pentru Parlamentul European

si a stabilit modalitatile de lucru pe durata campaniei

Președintele José Manuel Barroso a anunțat că 7 comisari vor candida la alegeri și că 6 dintre aceștia își vor lua concediu electoral pentru a participa activ la campania electorală.

Următorii membri ai Comisiei l-au informat pe președinte cu privire la intenția lor de a participa activ la campania electorală pentru PE:
● Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie;
● Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru industrie și antreprenoriat;
● Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru relații interinstituționale și administrație;
● Olli Rehn, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru afaceri economice și monetare și moneda euro;
● Janusz Lewandowski, comisar pentru programare financiară și buget;
● Neven Mimica, comisar pentru protecția consumatorilor.

Președintele a decis să le acorde acestor comisari un concediu electoral în perioada 19 aprilie-25 mai, cu excepția vicepreședintelui Olli Rehn, al cărui concediu electoral va începe la 7 aprilie. După cum prevede Codul de conduită, acest tip de concediu este fără plată, iar în perioada respectivă comisarii nu pot utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei. Toți comisarii care vor fi în concediu electoral își vor relua activ funcțiile în cadrul Comisiei începând din 26 mai. Dacă vor fi aleși, comisarii care vor decide să își ocupe locul în Parlamentul European vor trebui să demisioneze din Comisie până la sfârșitul lunii iunie.

De asemenea, președintele José Manuel Barroso a stabilit cine va prelua temporar responsabilitatea la nivel politic pentru portofoliile comisarilor care vor fi în concediu electoral, după cum urmează:

  • președintele va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepreședintelui Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și administrație;
  • vicepreședintele Siim Kallas va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepreședintelui Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice și monetare și moneda euro;
  • comisarul Andris Piebalgs va prelua responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Janusz Lewandowski, responsabil pentru programare financiară și buget;
  • comisarul Johannes Hahn va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepreședintei Viviane Reding, responsabilă pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie;
  • comisarul Michel Barnier va prelua responsabilitatea pentru portofoliul vicepreședintelui Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat;
  • comisarul László Andor va prelua responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Neven Mimica, responsabil pentru protecția consumatorilor.

În timpul concediului electoral, cabinetele și serviciile comisarilor aflați în concediu vor fi subordonate comisarilor care preiau temporar responsabilitatea pentru portofoliul comisarilor actuali.

Codul de conduită al comisarilor prevede, de asemenea, situația în care un comisar candidează la alegeri, dar nu participă activ la campanie („președintele, luând în considerare circumstanțele speciale … decide dacă participarea preconizată la campania electorală este compatibilă cu exercitarea sarcinilor comisarului respectiv”). Acesta este cazul comisarului Karel De Gucht, responsabil pentru comerț. Comisarul De Gucht s-a angajat că nu va participa activ la campanie și va continua să își îndeplinească sarcinile de comisar. De asemenea, comisarul De Gucht a declarat public că nu își va ocupa locul în Parlamentul European dacă va fi ales.

Potrivit dispozițiilor Acordului-cadru dintre Parlamentul European și Comisie (JO L 304 din 20 noiembrie 2010), președintele Barroso l-a informat pe președintele Parlamentului European cu privire la deciziile sale, menționate mai sus, privind concediul electoral. De asemenea, a fost informată și Președinția Consiliului de Miniștri.

Context

În perioada 22-25 mai, cetățenii europeni vor vota în cadrul alegerilor la nivelul UE pentru un nou Parlament European.

După cum prevede Codul de conduită al comisarilor [C(2011) 2904), comisarii „pot fi activi din punct de vedere politic”. În cazul în care hotărăsc să candideze la alegeri, aceștia „îl informează pe președinte cu privire la intenția lor de a participa la o campanie electorală și la rolul pe care preconizează că îl vor avea în campania respectivă. Dacă intenționează să aibă un rol activ în campania electorală, aceștia trebuie să se retragă din activitatea desfășurată în cadrul Comisiei pentru întreaga perioadă de implicare activă și cel puțin pe durata campaniei”.

Pagini Utile

  • Codul de conduită al comisarilor

Bucuresti, 07.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *