metalshow

Premiere HBO – August 2010

HAPPY-GO-LUCKY
DESPRE FERICIRE ŞI ALTE NIMICURI

Regia: Mike Leigh
Cu: Sally Hawkins, Eddie Marsan, Alexis Zegerman, Samuel Roukin, Andrea Riseborough
Marea Britanie, comedie 2008
1, 4

Poppy traieşte fiecare clipă cu o intensitate incredibilă.

Este ea puţin nebună şi iresponsabilă?

Sau este absolut sănătoasă şi sensibilă?

Oricare ar fi raspunsul, toţi cei din jur se îndrăgostesc imediat de ea.

Oare cât de dificil e să fii fericit? În această comedie efervescentă a veteranului Mike Leigh (Vera Drake, Secrets & Lies), Sally Hawkins o interpretează pe Popppy, o profesoară zănatică, un spirit liber ce infuzează fiecare situaţie cu un râs contagios şi un optimism imbatabil. Filmul ne oferă o explorare emoţionantă, adevărată şi plină de viaţă a uneia dintre cele mai misterioase şi mai eluzive calităţi umane: fericirea.

TERMINATOR SALVATION
TERMINATOR – SALVAREA

Regia: Mc G
Cu: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard.
Acţiune, SUA 2009
22, 25

Christian Bale este John Connor, omul sortit să conducă rasa umană în războiul contra terminatorilor, într-un post-apocaliptic an 2018. Dar viitorul în care s-a obişnuit să creadă Connor este schimbat în parte de apariţia lui Marcus Wright (Sam Worthington), un străin ale cărui ultime amintiri sunt cele în care el se afla într-o închisoare şi îşi aşteapta execuţia. Ce nu-şi poate da seama Connor este dacă bărbatul a fost trimis din viitor său a fost salvat din trecut. În timp ce programul Skynet se pregăteşte pentru un ultim atac împotriva oamenilor, Connor şi Marcus încep o odisee în inima operaţiunilor Skynet, unde descoperă teribilul secret din spatele posibilei anihilări a omenirii. Connor trebuie să se decidă dacă Marcus a fost trimis din viitor sau salvat din trecut. Inamici sau aliaţi? Spectacolul acestor dubii infiltrate în minţile a doi dintre cei mai expresivi şi mai fizici actori ai momentului nu poate fi decât captivant.

Cine se aşteptă ca Terminator: Salvation să fie o poveste directă, nesofisticată, despre apocalipsă, va fi puţin deconcertat: acest al patrulea capitol al seriei e un action postmodern traversat de mistere bogate şi de subcurente neliniştitoare, în buna tradiţie a moştenirii James Cameron. Şi, totuşi, oricât de complexe ar fi paradoxurile temporale, în miezul peliculei şade relaţia sinuoasă şi intrigantă dintre două personaje – John Connor (interpretat pentru prima şi, probabil, nu pentru ultima dată de Christian Bale) şi Marcus Wright, un (anti) erou criptic care ne forţează să ne punem întrebări mai profunde decât ne-am fi aşteptat de la franciză

THE PROPOSAL
VREI SĂ TE ÎNSORI CU MINE?

Regia: Anne Fletcher
Cu: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White
Comedie, SUA 2009
15,18,26,27

Atunci când Margaret, un important editor de carte din New York, află că riscă să fie repatriată în Canada sa natală, ea declară, rapid, că este logodită cu asistentul ei, Andrew. Acesta, un individ pe care „scorpia” îl chinuie de mai mulţi ani, e luat complet prin suprindere dar acceptă să-i facă jocul, nu înainte de a impune câteva condiţii proprii. Neobişnuitul cuplu se îndreaptă către Alaska, pentru a întâlni capricioasa familie a lui Andrew, iar femeia care, la oraş, deţinea întotdeauna controlul, se trezeşte prinsă într-un şir de situaţii comice tipice, ca de "peşte pe uscat". În timp ce pregătesc o nuntă de convenienţă şi sunt urmăriţi de un ofiţer al Biroului de Imigrare, Margaret şi Andrew acceptă, fără prea multă tragere de inimă, să facă pe îndrăgostiţii. Până când..

The Proposal, una dintre cele mai amuzante şi mai de succes comedii romantice ale anului trecut, ne propune un cuplu comic irezistibil: Sandra Bullock, aflată aici la cota ei cea mai spumoasă, reuşind să ne facă simpatică o workaholică acră, şi Ryan Reynolds, care navighează foarte abil între incredulitate şi viclenie, între statutul de victimă şi cel de profitor. Dacă faceţi parte dintre cei care încă nu şi-au pierdut speranţa să vadă o comedie romantică proaspătă, care să vă smulgă hohote de râs, acest film e pentru voi. Savoarea specială scenariului e dată de personajele secundare pitoreşti şi vivace, printre care şi minunata veterană Betty White.

THE TAKING OF PELHAM 1 2 3 (2009)
OSTATICI ÎN PELHAM 123

Regia: Tony Scott
Cu: Denzel Washington, John Travolta, John Turturro, Luis Guzman, Michael Rispoli
Acţiune, SUA 2009
8,11,31

O garnitură de metrou din New York este deturnată de un grup de bandiţi care ameninţă să omoare toţi pasagerii dacă în interval de o oră nu primesc suma de 5 milioane de dolari. Tensiunea sporeşte pe măsură ce autorităţile se dovedesc incapabile să reacţioneze. Şeful Poliţiei Transporturi se reîntâlneşte cu fosta sa parteneră pentru a negocia cu răpitorii în timpul tot mai scurt rămas până la începerea execuţiilor.

Exuberanţa năucitoare a acestui thriller se ţine, practic, în doar două personaje, într-un duel dintre nişte indivizi sub presiune, care încearcă să facă faţa unor chestiuni ce implică ostatici, responsabilitate şi bani. Cei doi – negociatorul de ocazie şi teroristul – comunică prin walkie-talkie: conversaţia începe cu o cerere de 10 milioane pe care răpitorul vrea să-i obţină într-o oră şi degenerează în momente de confesiune stranie, punctată de focuri de armă. Washington e din nou perfect în pielea unui om obişnuit prins într-o situaţie imposibilă. Travolta, însă, n-a fost demult atât de bun în postură de “villain”: nebunia sa euforică, amuzant- ameninţătoare şi schimbările sale de umoare sunt de-a dreptul feroce.

The Taking of Pelham 123 e o mostră de entertainment solid care demonstrează că, atunci când logica lasă de dorit, forţa pură a intensităţii lui Washington şi elanul lui Travolta sunt suficiente pentru a ne ţine cu ochii lipiţi de ecran.

TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN
TRANSFORMERS: RĂZBUNAREA CELOR ÎNVINŞI

Regia: Michael Bay
Cu: Shia Labeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro
Acţiune, SUA 2009
29
Bătălia pentru Pământ tocmai s-a încheiat, însă bătălia pentru Univers abia a început. După reîntoarcerea pe Cybertron, Starscream preia controlul asupra Decepticonilor şi este hotărât să se întoarcă pe Terra cu forţe crescute.

Autoboţii, convinşi că pacea este posibilă, află că rămăşiţele lui Megatron au fost furate de la Armata SUA şi că Decepticonii încearcă să-l readucă la viaţă. Confruntându-se cu un Megatron la fel de puternic ca la început şi ajutaţi atât de Starscream, cât şi de noii membri ai grupului Decepticonilor, Autoboţii vor duce o luptă epică, devastatoare, pentru a-şi proteja libertatea.

ADVENTURELAND

Regia: Greg Mottola
Cu: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Martin Starr, Bill Hader, Kristen Wiig
Comedie, SUA 2009
28

În vara lui 1987, James, un absolvent de colegiu cam tocilar, este nevoit să accepte o slujbă degradantă pentru a-şi realiza călătoria visurilor: un tur al Europei care sa bifeze, obligatoriu, marile capitale culturale. La parcul de distracţii unde se angajează James primeste salariul minim, dar puştiului altceva i se pare mai supărător: toţi angajaţii îl idolatrizează pe Connell, un tânăr cu veleitaţi de star rock.

Bine-aţi venit la Aventureland, acolo unde cea mai proastă slujbă din lume va fi pretextul unei veri care va schimba totul. După marele succes al lui Superbad, scenaristul şi regizorul Greg Mottola se întoarce cu o comedie umană, semi-autobiografică, despre un tânăr prea educat şi prea închistat a cărui nouă „carieră” patetică îi va conduce la cea mai sălbatică perioadă a vieţii sale – o călătorie memorabilă alături de copii care vomită, colegi plini de angază şi un triunghi amoros ameţitor, în decursul căreia el învaţă să-şi confrunte viitorul cu tupeu şi optimism.

CARAVANA CINEMATOGRAFICA (AKA. KINO CARAVAN)

Dramă, România 2009
Regia: Titus Muntean
Cu: Dorian Boguţă, Mircea Diaconu, Iulia Lumânare
23

Într-un sătuc izolat din Transilvania, la începutul anilor 60. oamenii duc o existenţă liniştită sub conducerea lui Tănăsie, preşedinte la Consiliul local. Însă liniştea lor va fi spulberată de o caravană cinematografică adusă de Tavi, un activist comunist ambiţios, care are misiunea de a proiecta filme de propagandă. E prima sarcină de partid a lui Tavi şi el se luptă s-o ducă la îndeplinire cu succes, chiar dacă ploaia stăruitoare produce inundaţii, iar inerţia sătenilor îl frustrează continuu. Încetul cu încetul, cu toţii fac compromisuri. Între timp, Tavi se îndrăgosteşte de Corina, învăţătoarea, şi, cel puţin la început, atracţia pare mutuală. În cele din urmă, se pare că proiecţia e gata să înceapă.
Caravana cinematografică, după o nuvelă de Ion Groşan, confirmă obsesia lui Muntean pentru intervenţia forţată, cu consecinţe dezastroase, a politicului în viaţa oamenilor banali. Culorile pastel-pastrorale prind, încetul cu încetul, nuanţe funebre. Dincolo de naivitatea şi umorul burlesc al situaţiilor, un curent sinistru se insinuează, gradual, iar oamenii fundamental buni din sat încep să aibă nu doar frica lui Dumnezeu, ci şi a noului regim.

LAW ABIDING CITIZEN
MOTIVAT SĂ UCIDĂ

Regia: F. Gary Gray
Cu: Jamie Foxx, Gerard Butler, Colm Meaney, Bruce Mcgill, Leslie Bibb
Thriller, SUA 2009
21
Clyde Shelton (Gerard Butler) este un inventator strălucit care duce o viaţă fericită de famile, până în momentul în care asistă neputincios la uciderea cu bestialitate a fiicei şi sotiei sale, în propria sa casă.

Cei doi asasini sunt prinsi, iar tânărul procuror adjunct Nick Rice (Jamie Foxx) este forţat de seful său să accepte o înţelegere cu unul dintre criminali. Acesta primeşte o pedeapsă infimă, în timp ce complicele său este condamnat la moarte. Greşeala este fatală, pentru că Shelton porneşte o cruciadă sângeroasă împotriva sistemului. Imediat cum iese din închisoare, după o sentinţa de 10 ani, ucigaşul care nu a plătit pentru fapta sa este asasinat, Clyde Shelton recunoscându-şi crima fără nicio urmă de regret. Mai mult, el ii dă un ultimatum procurorului: fie se îndreaptă carenţele sistemului judiciar, fie toţi cei implicaţi în procesul de acum 10 ani vor muri. Deşi în închisoare, el orchestrează cu maiestrie cele mai spectaculoase asasinate, imposibil de anticipat sau prevenit de către autorităţi.

Justiţiar diabolic şi asasin genial, Gerard Butler este de neoprit, în action thrillerul Motivat să ucidă. Dincolo de combinţia bizară (pentru un film de acţiune) de comedie şi de fioruri, scenariul prinde greutate graţie interpretărilor intense ale actorilor principali. Filmul lui F. Gary Gray închipuie un joc de-a şoarecele şi pisica tonifiant, imprevizibil, pe alocuri suprarealist, care aproape că reinventează genul în prin modul flamboaiant, stilizat şi provocator în care îl opune pe Butler lui Foxx . Un showdown cinematografic care abia dacă te lasă să-ţi tragi răsuflarea.

NOTORIOUS (AKA. NOTORIOUS B.I.G.)
NOTORIOUS

Regia: George Tillman Jr.
Cu: Jamal Woolard, Angela Bassett, Derek Luke, Anthony Mackie, Antonique Smith
Biografie, 2009
10,21,31

Notorious urmăreşte ascensiunea remarcabilă a lui Christopher “The Notorious B.I.G.” Wallace – care, în doar câţiva ani, a ajuns de pe străzile dure ale oraşulu Brooklyn, la înălţimile unei legende hip-hop. Investigând imaginea mitică a rapper-ului, la 11 ani după moartea sa tragică, Notorious revelează vârfurile şi abisurile călătoriei tumultoase şi prea scurte a unui tânăr uluitor de talentat şi teribil de determinat. Poveştile sale rap despre viaţă urbană americană, de un adevăr crud şi cu rime-imagini extrem de vii, au devenit emblematice pentru o întreagă generaţie confruntată cu o realitate brutală, care visa la o evadare din ghetou.

THE DAMNED UNITED
NUMELE JOCULUI: FOTBAL

Regia: Tom Hooper
Cu: Michael Sheen, Timothy Spall, Colm Meaney, Jim Broadbent, Henry Goodman
Dramă, Marea Britanie 2009
27

Numele jocului: Fotbal este povestea plină de conflicte şi de umor negru a lui Brian Clough (Michael Sheen) şi a mandatului său de 44 zile ca manager al campionilor fotbalului englezesc: Leeds United. După ce acceptă acest post, fără a-l avea alături pe locotenentul său de încredere Peter Taylor (Timothy Spall), dar cu un vestiar plin de – în viziunea lui – jucători loiali marelui său rival Don Revie (Colm Meaney), Clough ajunge în poziţia de a-şi dovedi spiritul războinic şi geniul pe parcursul acestor 44 zile.

THE SECRET LIFE OF BEES
VIAŢA SECRETĂ A ALBINELOR

Regia: Gina Prince-Bythewood
Cu: Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo
Dramă, SUA 2008
24,28

Lilly Owens este o adolescentă care trăieşte la o fermă de piersici împreună cu tatal ei abuziv. Rosalene este o femeie de culoare angajată ca mamă surogat de tatal lui Lilly, mama ei naturală fiind decedată. După ce femeia insultă câţiva dintre cei mai înverşunaţi rasişti din oraşelul lor, Lilly fuge cu Rosalene în orasul în care crede că mama ei a locuit cândva…

CADILLAC RECORDS

Regia: Darnell Martin
Cu: Adrien Brody, Jeffrey Wright, Beyoncé Knowles, Gabrielle Union, Emmanuelle Chriqui
Dramă, SUA 2008
7,18,27

Cadillac Records este povestea ascensiunii lui Leonard Chess (Adrien Brody), a casei sale de înregistrări, Chess Records şi a artiştilor cu care a lucrat – între care Muddy Waters (Jeffrey Wright), Little Walter (Columbus Short), Chuck Berry (Mos Def), Willie Dixon (Cedric The Entertainer) şi minunata Etta James (Beyoncé Knowles). O poveste despre sex, violenţă, rasism şi rock and roll, derulată în Chicago în anii 1950 şi 1960, care urmăreşte cronica vieţilor incitante, dar foarte agitate, ale unora dintre cele mai mari legende muzicale ale Americii.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE CĂLĂTORIA ÎN TIMP

Regia: Gareth Carrivick
Cu: Chris O’Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox Kelly, Anna Faris, Meredith Macneill
Comedie, 2009
7,18,27

Scenariul, scris de Jamie Mathieson, urmăreşte trei tineri antisociali – doi tocilari şi un cinic – care încearcă să călătorească în timp cu ajutorul unei ghicitori, chiar din mijlocul unui pub aglomerat. Adorabila Faris interpretează rolul unei tinere din viitor, cea care, de altfel, pune întreaga aventură în mişcare.

FRIDAY THE 13TH (2009)
VINERI 13

Regia: Marcus Nispel
Cu: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Aaron Yoo
Horror, SUA 2009
13

Jason Voorhees (Derek Mears) se afla într-o tabără de vară la Crystal Lake atunci când s-a inecat. Sau cel puţin aşa a crezut toata lumea, pentru ca Jason nu a murit, ci s-a întors şi i-a ucis pe toţi supraveghetorii din tabără.

Dupa mulţi ani, intâmplările au fost date uitării, însa o nouă serie de crime tulbură liniştea campingului, atunci când un grup de tineri descoperă tabăra părăsită de pe malul lui Crystal Lake.

Remake al clasicului horror cu acelasi titlu din 1980, o peliculă far a genului care a nascut numeroase sequel-uri şi un întreg „cult”.

HIGH LIFE

Comedie, Canada
Regia: Gary Yates
Cu: Timothy Olyphant, Stephen Eric Mcintyre, Joe Anderson, Rossif Sutherland, Brittany Scobie
2,12,29

Un portret hilar al stupidităţii masculine. Dick şi prietenii săi continuă s-o dea în bară cu jafurile şi să intre în închisoare din cauza prostiei lor. Acum, Dick hotărăşte că-i de ajuns: a ticluit planul perfect pentru încă o spargere. Necazul? Colegii săi de infracţiuni sunt atât de măcinaţi de ură, încât e cumplit de greu să-i împiedici să nu ucidă între ei; dar să-i uneşti într-o echipă în stare să comită un jaf e deja un miracol absolut.

JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
FRAŢII JONAS ÎN CONCERT

Regia: Bruce Hendricks
Cu: Kevin Jonas, Joe Jonas, Nick Jonas, Demi Lovato, Taylor Swift

Muzical, 2009
7,29

Acest film dă ocazia fanilor să intre în intimitatea vieţilor lui Kevin, Joe şi Nick şi îmbină imagini din turneul Burning Up, unde fraţii Jonas au cântat alături de invitaţi supriză iluştri, cu reportaje behind-the-scenes luate la cald şi secvenţe din afara concertului, toate pigmentate cu urletele admiratorilor şi cu umorul specific al celor 3 băieţi.

NIGHTS IN RODANTHE
NOPŢI ÎN RODANTHE

Regia: George Wolfe
Cu: Richard Gere, Diane Lane, Christopher Meloni, Viola Davis, Scott Glenn
Romantic, SUA 2008

Richard Gere şi Diane Lane se reîntâlnesc pe ecran în drama romantică “Nights in Rodanthe,” o adaptare dupa best-sellerul lui Nicholas Sparks. Această poveste tandră despre speranţă şi fericire, despre sacrificiu şi iertare, e un reminder emoţionant că dragostea e posibilă la orice vârstă, pe orice vreme şi, de cele mai multe ori, exact atunci când oamenii se aşteaptă mai puţin.

Adrienne (Diane Lane), o femeie care încă suferă din cazua trădării soţului ei şi care încearcă să-şi reconstruiască viaţa singură, află ca acesta ar vrea să se reîntoarcă acasă. Sfâşiata de sentimente contradictorii, ea se bucură de şansa oferită de o veche prietenă şi evadează în oraşelul Rodanthe, ca să aibă grijă de hanul acesteia pentru un weekend. Acolo, Adrienne speră să-şi regăsească liniştea necesară pentru a-şi regândi viaţa. Însă, pe neaşteptate, la han apare Paul (Richard Gere), un oaspete solitar. Doi străini aflaţi sub acelaşi acoperiş caută alinare unul în celalalt şi încep o poveste de dragoste ce le va schimba viaţa.

RACHEL GETTING MARRIED
RACHEL SE MĂRITĂ

Regia: Jonathan Demme
Cu: Anne Hathaway, Rosemarie Dewitt, Bill Irwin, Debra Winger, Mather Zickel
Dramă, SUA 2008
6,16,17,29,30

Atunci când Kym (Anne Hathaway, extraordinară) se întoarce în sânul familiei pentru nunta surorii sale, Rachel (Rosemarie DeWitt), ea readuce în memoria tuturor un întreg şir de crize existenţiale şi de conflicte cauzate de alcool. Kym este considerată oaia neagra a familiei, deoarece – oriunde apare ea – dezastrul este garantat. Acum, când familia şi prietenii urmează să se reunească pentru acest eveniment fericit, sau presupus fericit, tensiunea este din ce în ce mai mare, iar fiica instrăinată nu va rata momentul ca să arunce gaz peste foc. Kym va face ca dinamica familială precară să explodeze în feluri hilare şi devastatoare în aceast portret de familie nuanţat, complex, realizat de regizorului Jonathan Demme.

Plină cu personaje bogate şi eclectice, pelicula pictează, cu un acut simţ al observaţiei şi cu ajutorul unei distribuţii stelare, un portret empatic şi amuzant al unei familii disfunţionale cu membri dificili, însă fundamentali buni şi generoşi.

TALK TO ME
VORBEŞTE CU MINE

Regia: Kasi Lemmons
Cu: Don Cheadle, Chiwetel Ejiofor, Cedric The Entertainer, Taraji P. Henson, Mike Epps
Dramă, SUA 2007
14,23

Don Cheadle, nominalizat la premiile Oscar, îl interpretează pe Ralph Waldo "Petey" Greene, Jr, o personalitate iconică a radioului american. În timp ce Washington-ul anilor 60 explodează sub impactul muzicii soul vibrante şi al unei noi conştiinţe sociale, Petey profită de ocazie ca să spună lucrurilor pe nume.

THE UNINVITED
INTRUŞII

Regia: Thomas Guard, Charles Guard
Cu: Emily Browning, Elizabeth Banks, Arielle Kebbel, David Strathairn, Maya Massar
Horror, SUA 2009
30
Anna şi Alex sunt două surori care trăiesc împreună cu tatăl lor, mama fiind decedată în urma unei explozii. După moartea ei, Anna este internată într-o instituţie psihiatrică pentru recuperare. Întoarsă acasă, se întâlneşte cu sora ei care îi povesteşte despre relaţia pe care tatăl lor o are cu fosta infirmieră a mamei lor. Când o fantomă începe să-şi facă apariţia în casă, fetele încep să suspecteze că noua lor mamă le ascunde un secret înfiorator

REMEMBER THE TITANS
TITANII

Regia: Boaz Yakin
Cu: Denzel Washington, Will Paton, Wood Harris, Ryan Hurst, Donald Faison
Dramă, SUA 2000
3,8,19,20

Bazat pe o poveste reală, Remember The Titans urmăreşte evenimente dramatice ce au avut loc in Alexandria, Virginia, în 1971, atunci când Herman Boonem, un antrenor de fotbal afro-american, (interpretat de laureatul la Oscar -Denzel Washington), a fost angajat pentru a antrena o echipă de liceu polarizată rasial numită T.C.Williams Titans. Supărat, încăpăţânat şi rigid, Boone are parte de o întâmpinare ostilă din partea membrilor echipei şi de o relaţie stranie cu Bill Yoast (Will Patton), antrenorul secund alb, mai in vârstă şi obişnuit să câştige. Treptat, cei doi descoperă cât de multe lucruri au in comun: integritatea, onoarea şi un puternic spirit etic; ei lucreaza împreună pentru a transforma un grup de jucători ce nu se puteau concentra într-o echipă învingatoare, alcatuită din tineri responsabili.

STEALING HARVARD
JAF LA HARVARD

Regia: Bruce Mccullough
Cu: Tom Green, Jason Lee, Leslie Mann, Megan Mullally, Dennis Farina
Comedie, SUA 2002
9,14,17

Un bărbat este hotărât să se însoare cu prietena lui, dar numai dupa ce cheltuieşte 30.000$. Dar, în curând, află ca o nepoata se baza pe aceşti bani ca să urmeze cursurile la Harvard.

THE NEW GUY
TIPUL CEL NOU

Regia: Ed Decter
Cu: Dj Qualls, Eliza Dushku, Zooey Deschanel, Eddie Griffin, Lyle Lovett
Comedie, SUA 2002
16,24,29

Cel mai fraier tocilar al şcolii s-a săturat să tot fie batjocura colegilor şi face în aşa fel încât să fie exmatriculat. El ia cursuri de "pregătire" de la un puşcăriaş şi apare la o nouă şcoală într-o nouă postură de "alt om". În scurt timp, devine cel mai popular tip, entuziasmează toţi colegii, duce echipa de baseball a liceului pe culmile gloriei, iar fetele încep să se ţină scai de el… dar clipa când se va afla cine este el cu adevărat se apropie…

FOR NEDA
PENTRU NEDA

Regia: Antony Thomas
Documentar, SUA 2009
5. 25

Regizat de Antony Thomas, acest documentar original HBO vorbeşte despre Neda Agha-Soltan, o tânără care a fost împuşcată şi ucisă pe 20 iunie, 2009, în timpul protestelor împotriva alegerilor prezidenţiale din Iran. La câteva ore după, fotografii cu figura ei murdară de sânge erau ţinute deasupra capetelor de către mulţimea care protesta în Teheran şi în lumea întreagă, transformând-o într-un simbol internaţional al revoluţiei iraniană. Având acces exclusiv la familia fetei, documentarul încearcă să descopere cine a fost Neda şi ce a reprezentat ea, iluminând, prin povestea ei, o luptă mai amplă pentru democraţie şi libertate.

LIFE IS AWESOME (AKA. I GOT A NEW SOUL)
VIAŢA E GROZAVĂ

Regia: Tadeusz Krol
Documentar, 2009
26

La doi ani după moartea tragică a fiului său, Teresa Anielak porneşte în căutarea persoanei care a primit inima acestuia. Misiunea nu e tocmai uşoară, din moment ce politica oficială a Poloniei în ceea ce priveşte donarea de organe protejează simultan identitatea donatorului şi pe cea a recipientului. De-a lungul documentarului, auzim poveştile extrem de încărcate emoţionale ale familiilor donatorilor şi ale celor care au beneficiat de pe urma lor. În film, sunt inserate fragmente cu operaţii de inima pe viu, astfel încât spectatorii să fie martorii procedurii miraculoase de la un capăt la altul.

Trenul foamei

România 2009
Regia: Viorel Timaru
Cu: Mircea Andreescu şi Silviu Debu.
23

De ce e în stare un bătrânel care trebuie să-şi rotunjească pensia? Trenul foamei e o comedie care, pe zi ce trece, devine tot mai dramatică şi mai universal-valabilă.

Caviar (Icre Negre)

România 2009
Regia: Răzvan Săvescu
Cu: Andi Vasluianu, Oana Ioachim, Ana Radu.
23

O felie de viaţă din seria tematică „părinţi şi copii”, inaugurată cu mult succes de Lampa cu căciulă a lui Radu Jude – un tată văduv vine din Tulcea la Bucureşti ca să aducă de sărbători nişte icre negre unei doamne foarte pricopsite, în speranţa cu greu mărturisită de a-i face un viitor artistic fetiţei sale.

Caravana cinematografică

România 2009
Regia: Titus Muntean
Cu: Mircea Diaconu, Iulia Lumânare, Dorian Boguţă.
23

România, începutul anilor ‘60. Un camion vechi devenit „Caravană cinematografică” ajunge într-un sat de munte izolat din Transilvania, pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă. Aceasta este, totodată, şi prima misiune pentru tânărul nostru erou, Tavi, care încearcă din răsputeri să o îndeplinească…

Colivia

România 2009
Regia: Adrian Sitaru
Cu: Adrian Titieni, Clara Vodă şi Vlad Vodă
23

Colivia e povestea unui băieţel care găseşte o pasăre bolnavă, o aduce acasă şi, cu toată împotrivirea părinţilor, începe s-o îngrijească. În mod surprinzător, tatăl cel dur se dovedeşte mult mai sensibil la soarta bietei vieţuitoare decât fiul care, ca orice copil, îşi pierde interesul. Un scurt-metraj laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF şi Marele Premiu la Vila do Conde în Portugalia.

Lord

România 2009
Regia: Adrian Sitaru
Cu: Sergiu Costache, Andreea Samson, Adrian Titieni.

Un tânăr trăieşte din mici escrocherii – fură căţei de prin parcuri şi apoi pretinde răscumpărare. Uneori îi merge, alteori nu. Un lucru e, însă, cert – dincolo de atitudinea dură de băieţaş de cartier trecut prin multe, se ascunde un suflet delicat.

Derby

România 2010
Regia: Paul Negoescu.
Cu: Clara Vodă, Bogdan Vodă, Nicolas Teodorescu şi Maria Mitu (pe care o veţi revedea curând în primul serial produs de HBO CE în România – În derivă)
23

Un film despre părinţi şi copii adolescenţi, un instantaneu din viaţa unui tată căruia îi vine greu să accepte că fiica lui nu mai este o copilă.

The Shukar Collective Project

România 2010
Regia: Matei-Alexandru Mocanu
23

La răscrucea dintre tradiţie şi modernitate, dintre high-life şi şi stilul de viaţă marginal, dintre artă şi improvizaţie, dintre muzica electro şi cea ţigănească, se află The Shukar Collective Project, un video eseu exploxiv şi plin de culoare ce aminteşte de Crossing the Bridge al lui Fatih Akin.

Poliţist, adjectiv

România 2009
Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Ioan Stoica
14, 23, 29

Un film despre futilitate. Sau despre neputinţă. Sau despre meschin. Sau despre ridicol. Sau despre noi. Ce spunem. Cui spunem. Când spunem. Cum spunem. De ce spunem. Mai are vreun sens să spunem? Sens, peiorativ. Poliţist, adjectiv.

Bucuresti, 16.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *