metalshow

Politică şi delicateţuri, ca de la poet la… poet

Sorin Cîrţu, „un poet rătăcit în lumea fotbalului”, este invitatul lui Mircea Dinescu la Cetate, duminică, 29 mai, la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În ultima ediţie din luna mai a emisiunii Politică şi delicateţuri, Mircea Dinescu ne aşteaptă pe malul Dunării, la Cetate, alături de un invitat care vine tot din Oltenia, mai exact de la Craiova.

„Un poet rătăcit în lumea fotbalului”, astfel îl prezintă Dinescu pe cel care îi calcă pragul în această duminică, fosta glorie a Universităţii, Sorin Cîrţu. Mircea Dinescu ne aşteaptă în faţa micilor ecrane pe 29 mai, de la 15.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

Pentru a se apăra de vânt si de vremea capricioasă, gazda şi musafirul se adăpostesc în spectaculoasa clădire a fostei Gări Fluviale din complexul Port Cultural Cetate, acum refăcută, aflată chiar pe malul Dunării – de această dată, agitată. Dinescu îi pregăteşte invitatului său mai întâi legume umplute, adică roşii, ardei şi ceapă, la care adaugă cu iscusinţă un amestec de carne şi mirodenii, pe care le pune pe grătar. Mai apoi, pe acelaşi grătar aşază o friptură apetisantă, din care cei doi se vor înfrupta „precum sălbaticii”, după cum singuri o recunosc.

De această dată, muzica este asigurată de fraţii Nistor, care o acompaniază pe micuţa Daria Moanţă, o fetiţă din zonă, câştigătoarea unui concurs local şi fiică de preot, a cărei voce puternică îl cucereşte pe Dinescu. În tot acest timp, printre camerele de luat vederi şi picioarele protagoniştilor emisiunii, zburdă nestingheriţi cei doi copii ai lui Fifi, celebra capră din reclame, doi ieduţi albi, pe care Dinescu şi Cîrţu îi hrănesc cu lapte dintr-un biberon. Cunoscut ca fiind un mare iubitor de animale, Mircea Dinescu are sub oblăduirea sa, la Cetate, animăluţe de toate soiurile – căţei, pisici, capre şi orice alte vieţuitoare în căutare de refugiu.  


După ce bucatele sunt gata, cei doi se aşază la un pahar de vin rosé de la Cetate şi vorbesc despre fotbal şi destin. „Oltenia scoate din când în când, din mâlul-i roditor, câte un nufăr”, spune Dinescu despre invitatul său.

Sorin Cîrţu s-a născut pe 12 noiembrie 1965 la Cornu, judeţul Dolj. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice.

A debutat în 1968 la echipa CSS Craiova, după care a ajuns să facă istorie la celebra Universitatea Craiova, unde, între anii 1979 şi 1983 a marcat 107 goluri în 283 de meciuri disputate. A câştigat cu Universitatea Craiova de trei ori Campionatul României şi de patru ori Cupa României.

Ca antrenor, a pregătit timp de şase ani echipa sa de suflet, Universitatea Craiova, cu care a şi câştigat Cupa şi Campionatul României, în sezonul 1991-1992. A mai antrenat şi alte echipe, printre care Electroputere Craiova, FC Extensiv Craiova, Steaua Bucureşti, CFR Cluj, Pandurii Târgu-Jiu şi naţionala de tineret a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *